Ελαιόλαδο: Βότανα και αρωματικά αλλάζουν την αγορά

Έρευνα προβλέπει ότι η κατηγορία του αρωματισμένου ελαιολάδου θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τον υπόλοιπο κλάδο

Ελαιόλαδο: Βότανα και αρωματικά αλλάζουν την αγορά

Τα αρωματισμένα έλαια έχουν μια μακρά ιστορία, με τους αρχαίους πολιτισμούς να τα χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς. Σήμερα η αγορά αρωματισμένου ελαιολάδου καταγράφει ισχυρό momentum και αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, λόγω των προτιμήσεων των καταναλωτών για γκουρμέ προϊόντα, αλλά και του οφέλους του ελαιολάδου στην υγεία. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να διαιωνίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με την απάτη και τη νοθεία με το ελαιόλαδο.

Όπως αναφέρει σε εκτενές του αφιέρωμα το oliveoiltimes.com, στις εβραϊκές γραφές, ο Θεός είπε στον Μωυσή να αλείψει τους ιερείς με ελαιόλαδο αρωματισμένο με μύρο και κανέλα. Οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν επίσης αρωματικό ελαιόλαδο στους θεούς τους.

Η μοριακή ανάλυση ρωμαϊκών τάφων έχει επίσης δείξει ότι ελαιόλαδο εμποτισμένο με κανέλα, ρητίνη πεύκου, λιβάνι ή μύρο χυνόταν πάνω στα σώματα πριν από την αποτέφρωση ή την ταφή τους.

Σημαντική αύξηση

Δύο πρόσφατες εκθέσεις προβλέπουν ότι η αγορά αρωματισμένου ελαιολάδου θα διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, αυξανόμενη από 1,29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 σε 2,47 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2033.

Η ομάδα έρευνας αγοράς Dataintelo ανέφερε την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για τα γκουρμέ τρόφιμα, τις ευέλικτες μαγειρικές εφαρμογές των αρωματισμένων ελαιολάδων και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία ως τους κύριους λόγους για τη δημοτικότητα του αρωματισμένου ελαιολάδου.

Συγκριτικά, ξεχωριστά δεδομένα προβλέπουν ότι ολόκληρη η αγορά ελαιολάδου θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς, από 15,11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 σε 19,77 δισεκατομμύρια δολάρια το 2032.

Ενώ πολλοί παραγωγοί βλέπουν το αρωματισμένο ελαιόλαδο ως έναν τρόπο διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου προϊόντων τους, άλλοι ειδικοί ανησυχούν ότι το αναπτυσσόμενο τμήμα μπορεί να εμποδίσει τους καταναλωτές να μάθουν για τις πολλές φυσικές γεύσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου .

«Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ακόμη εκπαίδευση σχετικά με το ελαιόλαδο», δήλωσε η Amy Riolo , μια αυτοαποκαλούμενη λάτρης του ελαιόλαδου, συν-συγγραφέας του Olive Oil for Dummies και βραβευμένη σεφ.

«Όταν εισάγουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο, οι άνθρωποι ξεχνούν τι είναι έξτρα παρθένο και τι πολυφαινόλη», πρόσθεσε. «Δεν θα ξέρουν ακόμα τίποτα για το τι κάνει ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας και όλες τις διαφορετικές γευστικές αποχρώσεις που μπορείτε να πάρετε από τις διαφορετικές ποικιλίες».

Μέθοδοι και διαδικασίες

Το αρωματισμένο ελαιόλαδο είναι μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων ελαίων αρωματισμένων με εκχυλίσματα, ελαιόλαδων με έγχυση και εκείνων που παράγονται με συνάλεση ελιών με άλλα συστατικά.

Η συνάλεση ελιών με άλλα φρούτα ή βότανα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη νότια Ιταλία, όπου οι ελιές αναμειγνύονται με εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και και λεμόνια.

« Τα καλύτερα αποτελέσματα προέρχονται από τη χρήση ολόκληρου του φρούτου, όχι μόνο της φλούδας», αναφέρει η Ριόλο.« Με αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνετε τον χυμό και όλα τα οφέλη του φρούτου για την υγεία. Είναι η πιο ειλικρινής, έντονη γεύση που παραμένει γνήσια.»

« Αν φτιάχνω μια συνταγή με ψάρι που απαιτεί πορτοκάλι ή λεμόνι, τότε [η σύμμειξη ελαιολάδου με άλλα φρούτα] εξαλείφει ένα συστατικό, αλλά ξέρω ότι εξακολουθώ να παίρνω την πραγματική γεύση από τα φρούτα και τις ελιές», πρόσθεσε.« Είναι μια κατάσταση win-win.»

« Κάνει τη διαδικασία στην κουζίνα πιο γρήγορη και ευκολότερη, οπότε μπορώ να το δικαιολογήσω αυτό», συνέχισε η Ριόλο. «Αλλά αν πρόκειται για ένα τεχνητά αρωματισμένο ελαιόλαδο με άρωμα λεμονιού, θα προτιμούσα να προσθέσω φρέσκο ξύσμα ή χυμό λεμονιού ξεχωριστά»

Κίνδυνοι

Ενώ τα συνεπεξεργασμένα έλαια πρέπει να παράγονται σε μύλο, ανεπίσημα στοιχεία υποδηλώνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι παρασκευάζουν φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο στο σπίτι, μουλιάζοντας βότανα ή λαχανικά.

Ωστόσο, η Ριόλο προειδοποίησε ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν γίνει λανθασμένα. «Εάν το βότανο δεν έχει υποστεί επαρκή επεξεργασία, πλυθεί ή στεγνώσει πριν από τη χρήση και απλώς δεν έχει τοποθετηθεί στο μπουκάλι ελαιολάδου, τότε υπάρχει κίνδυνος για ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις».

Συμβουλεύει τους τολμηρούς μάγειρες στο σπίτι που παρασκευάζουν φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο να διασφαλίζουν ότι όλα τα συστατικά που εισέρχονται στο λάδι είναι αποστειρωμένα και στεγνά πριν από το μούλιασμα.

Εκτός από τις παραλλαγές που έχουν υποστεί συνεπεξεργασία και έγχυση, τα ελαιόλαδα που αναμειγνύονται με εκχυλίσματα γεύσης βρίσκονται συνήθως στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Έντονη κριτική

Η Nancy Harmon Jenkins, παραγωγός και συγγραφέας του βιβλίου The New Mediterranean Diet Cookbook , είναι πολύ ευθεία στην κριτική της για το αρωματισμένο ελαιόλαδο.

« Είναι τέχνασμα. Δεν είναι αληθινό. Παίζει με την άγνοια και το άγχος του κοινού», είπε. «Δεν μου αρέσει η γεύση στο ελαιόλαδο μου. Αν θέλω τη γεύση λεμονιού στη σαλάτα μου, προσθέτω χυμό λεμονιού σε αυτήν».

Η Harmon Jenkins πρόσθεσε ότι από την εμπειρία της, το αρωματισμένο ελαιόλαδο είναι λιγότερο ευέλικτο από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για μαγείρεμα.

«Σύμφωνα με την πολύ περιορισμένη εμπειρία μου η γεύση εξαφανίζεται γρήγορα και δεν ενσωματώνεται στο προϊόν», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Αν θέλετε γεύση δεντρολίβανου στο πιάτο σας, προσθέστε δεντρολίβανο, όχι ελαιόλαδο με γεύση δεντρολίβανου».

«Ξέρω ότι είμαι σνομπ, αλλά κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί τα πρότυπα», ανέφερε.

Θέμα ονόματος

Παρά τις επικρίσεις του, η δημοτικότητα του αρωματισμένου ελαιολάδου συνεχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο, μια μακροχρόνια συζήτηση συνεχίζεται γύρω από την ονοματολογία του προϊόντος.

Εξ ορισμού, οποιαδήποτε ποιότητα ελαιολάδου , συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά παρθένου, είναι τρόφιμο ενός συστατικού και δεν μπορεί να περιέχει πρόσθετα. «Τα αρωματισμένα έλαια δεν μπορούν να θεωρηθούν ελαιόλαδα» και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοια σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, δήλωσε ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής Abdellatif Ghedira στους Olive Oil Times το 2018.

Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι, δεδομένου ότι το αρωματισμένο ελαιόλαδο νοθεύεται εξ ορισμού — για να γίνει ακάθαρτο με την προσθήκη ξένων συστατικών — οι παραγωγοί του ενδέχεται να διαιωνίζουν την κοινή παραπληροφόρηση σχετικά με την απάτη στο ελαιόλαδο.

OT Originals

Περισσότερα από AGRO

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο