Σε έναν κλάδο που κινείται στον παλμό της καθημερινής ζωής, τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCG) αποτυπώνουν με τον πιο άμεσο τρόπο τις αλλαγές στη διάθεση, τις συνήθειες και την πραγματική οικονομία.
Από τα ράφια του σούπερ μάρκετ ως τα ψηφιακά καλάθια, η πορεία της κατανάλωσης στην Ελλάδα το 2025 σκιαγραφεί ένα δυναμικό αλλά και πιο σύνθετο τοπίο.
Η κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης, που ίσχυε από το 2021, αλλάζει τους όρους στην αγορά από την 1η Ιουλίου. Παράλληλα, ένας νέος κύκλος εξαγορών στον κλάδο των σούπερ μάρκετ έχει ξεκινήσει, με κινήσεις όπως η συμφωνία της Retail & More για την απόκτηση ποσοστού στη Bazaar, μετά τη συμφωνία Μασούτη–Κρητικός.
Circana: Η κατανάλωση αυξήθηκε, παρά τις αυξήσεις
Παρά τις ανακατατάξεις, οι καταναλωτές δεν περιόρισαν τα ψώνια τους.
Η ελληνική αγορά FMCG σημείωσε αύξηση 6,6% σε αξία πωλήσεων στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, αγγίζοντας τα 5,4 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές ανά μονάδα ανέβηκαν κατά 1,7% συνολικά (και 2,6% στα τρόφιμα), ο όγκος των πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 4,1%.
Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές δεν περιόρισαν τα ψώνια τους, αλλά συνέχισαν να γεμίζουν το καλάθι, ακόμη και αν πλήρωσαν λίγο περισσότερο.
Η γεωγραφία της κατανάλωσης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφία της κατανάλωσης: η περιφέρεια, με την ώθηση του τουρισμού, αντιπροσωπεύει πλέον το 46% της αγοράς ή 2,4 δισ. ευρώ.
Τα νησιά και η Κρήτη καταγράφουν εντυπωσιακές αυξήσεις πωλήσεων (+8,7% και +8,2% αντίστοιχα), ξεπερνώντας την ηπειρωτική χώρα (+4,1%).
Η Αττική, αν και πιο ώριμη αγορά, σημείωσε ανάπτυξη 5,8%, ενώ η Πελοπόννησος (+6,7%) και η Θεσσαλονίκη (+5,9%) ανέβασαν στροφές, παρά τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα.
Οι κατηγορίες που ξεχώρισαν
Στις κατηγορίες που ξεχώρισαν, πρωταγωνιστούν τα snacks (+10,5%), τα αλκοολούχα ποτά (+8,9%) και τα κατεψυγμένα τρόφιμα (+7,7%).
Παρά την άνοδο της τιμής στα snacks (+8%), οι καταναλωτές συνεχίζουν να τα επιλέγουν, αποδεικνύοντας ότι η ευχαρίστηση μετρά – σε ορισμένα πράγματα, ενδεχομένως- περισσότερο από την τιμή.
Τα μικρότερα σημεία αναπτύσσονται δυναμικά
Τέλος, αλλαγή παρατηρείται και στον τύπο καταστημάτων που προτιμώνται.
Τα μεγάλα υπερμάρκετ διατηρούν μεν τον όγκο, αλλά τα μικρότερα σημεία κάτω των 400 τ.μ. και τα μεσαίου μεγέθους καταστήματα καταγράφουν δυναμική ανάπτυξη, χάρη στην ευκολία, την εγγύτητα και τη συχνότητα επισκέψεων.
Στα ψηφιακά κανάλια, οι online πωλήσεις παραμένουν σταθερές (+6%, στα 131 εκατ. ευρώ), με αιχμή τα κατεψυγμένα, τα προϊόντα αρτοποιίας και τα είδη για κατοικίδια.