Σήμερα Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι (σ.σ.: 19.00 ώρα Ελλάδος) θα στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ τις πρώτες ενημερωτικές επιστολές του για τους «ανταποδοτικούς», τιμωρητικούς δασμούς που προτίθεται να επιβάλει σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Truth Social.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες χώρες χωρίς συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν την επιλογή παράτασης τριών εβδομάδων για διαπραγματεύσεις, με τους δασμούς να πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου.
Aμέσως μετά, με επόμενη ανάρτησή του απείλησε με επιπλέον δασμούς 10% οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με «τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS»
«Οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα επιβληθεί ΕΠΙΠΛΕΟΝ Δασμός 10%», έγραψε ο Τραμπ την Κυριακή το βράδυ σε ανάρτηση στο Truth Social. «Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτή την πολιτική».
Οι ηγέτες των χωρών BRICS, στην οποία συμμετέχουν οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και η Νότια Αφρική, καταδίκασαν -κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν το σαββατοκύριακο- τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και κάλεσαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας. Ζήτησαν «δίκαιη και διαρκή» επίλυση των συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.
Η ανάρτηση του Τραμπ δεν διευκρίνισε ποιες πολιτικές θεωρεί «αντιαμερικανικές», ούτε παρείχε λεπτομέρειες για το πότε θα μπορούσαν να επιβληθούν οποιοιδήποτε από αυτούς τους δασμούς.
«Τα σχόλια του Τραμπ αποτελούν προειδοποιητική βολή για τις χώρες αναδυόμενων αγορών που επιθυμούν να ακολουθήσουν την πορεία ευθυγράμμισης με τις BRICS», σχολίασε ο Μινγκζέ Γου, χρηματιστής στην StoneX Financial στη Σιγκαπούρη, μιλώντας στο Bloomberg και πρόσθεσε ότι πιθανότατα αποτελούν πάντηση σε όσα δήλωσε η BRICS για τη Γάζα.
Η ανακοίνωση των χωρών BRICS
Σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Βραζιλίακαταδικάζουν τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν, μέλους των BRICS, από τις 13 Ιουνίου, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε επιθέσεις που κορυφώθηκαν με αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εννέα ημέρες αργότερα. Οι 10 χώρες των χωρών αναδυόμενων αγορών εξέφρασαν επίσης «σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» —επικαλούμενες τις ισραηλινές επιθέσεις και την παρεμπόδιση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κάτι που το Ισραήλ αρνείται— ενώ ζήτησαν μόνιμη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, μαζί με την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι δήλωσε ότι οι χώρες BRICS θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην παγκόσμια διακυβέρνηση και στην υποστήριξη της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών.
«Ο σημερινός κόσμος είναι πιο ταραγμένος, με μονομερείς τάσεις και προστατευτισμό σε άνοδο», δήλωσε ο Λι. «Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις χώρες BRICS για την προώθηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε μια πιο δίκαιη, λογική, αποτελεσματική και ομαλή κατεύθυνση».
Ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει στο παρελθόν να επιβάλει δασμούς 100% στις χώρες BRICS εάν εγκαταλείψουν το αμερικανικό δολάριο στο διμερές εμπόριο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τοπικών συστημάτων πληρωμών και άλλων μέσων που μπορούν να διευκολύνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των χωρών.
Την Κυριακή, οι ηγέτες των BRICS συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για ένα διασυνοριακό σύστημα πληρωμών για το εμπόριο και τις επενδύσεις — ένα έργο που συζητούν εδώ και μια δεκαετία, αν και η πρόοδος μέχρι τώρα ήταν αργή.