Διμερείς συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα τέλη Ιουλίου, με στόχο να τους δοθεί πρόσβαση στο νέο ταμείο δανείων ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ της ένωσης για την αμυντική παραγωγή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Οι συμφωνίες, οι οποίες θα επιτρέψουν σε βρετανικές και καναδικές εταιρείες να συμμετέχουν σε κοινές προμήθειες που χρηματοδοτούνται από το ταμείο της ΕΕ, έρχονται να προστεθούν στις συνεργασίες ασφάλειας και άμυνας που σύναψε πρόσφατα η ΕΕ με τις χώρες αυτές.
Αυτό θα είναι το τελευταίο απαιτούμενο βήμα για να δοθεί στις βρετανικές και καναδικές εταιρείες πρόσβαση στα κεφάλαια, τα οποία είναι κυρίως διαθέσιμα σε εταιρείες κρατών μελών της ΕΕ, με ειδικό καθεστώς που δίνεται στην Ουκρανία.

Συμφωνία με Ισλανδία
Παράλληλα, η ΕΕ επιδιώκει να συνάψει μια αμυντική εταιρική σχέση με την Ισλανδία μέχρι το φθινόπωρο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές διατηρώντας ανωνυμία.
Η ΕΕ έχει επιδιώξει να επεκτείνει τις συνεργασίες ασφάλειας σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να εδραιώσει μεγαλύτερη στρατιωτική ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα περιορίσει τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ επικεντρώνονται σε προτεραιότητες αλλού, κυρίως στον Ειρηνικό.
Οι συνεργασίες απαιτούνται για τη συμμετοχή στο ταμείο των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά εξακολουθούν να απαιτούνται ξεχωριστές διμερείς συμφωνίες για τη συμμετοχή τρίτων χωρών σε κοινές προμήθειες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιουνίου υπεγράφη η «Εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά» για την δημιουργία και εφαρμογή μιας αμοιβαίας επωφελούς εταιρικής σχέσης που θα πλαισιώνει τον διμερή διάλογο και τη συνεργασία σε όλο το φάσμα ασφάλειας και άμυνας. Η συμφωνία αυτή, όμως, δεν προέβλεπε την πρόσβαση σε αμυντικές δαπάνες, αν και προβλέπει οι συμβαλλόμενοι να παραμένουν «ανοιχτοί σε ενισχυμένη συνεργασία, όταν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία».
Νωρίτερα, στις 19 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συνήψαν μια εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας συνήφθη για να διευκολύνει τον τακτικό διάλογο υψηλού επιπέδου και τις στρατηγικές διαβουλεύσεις, τις κοινές πρωτοβουλίες. Όπως και με την συμφωνία με τον Καναδά αν και ανέφερε συμμετοχή σε προγράμματα προμηθειών, εντούτοις υπονοούσε τη δυνατότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει σε συγκεκριμένες αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.