Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ δεν υπόσχεται κανένα πραγματικό τέλος

Το καλύτερο αποτέλεσμα για οποιαδήποτε χώρα μπορεί να είναι το πλαίσιο που σφραγίστηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ δεν υπόσχεται κανένα πραγματικό τέλος

Reuters Breakingviews

Αυτή είναι η ανταμοιβή για τους διαπραγματευτές από τη Νότια Αφρική έως τη Μαλαισία που εργάζονται για να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο: τρεις ακόμη εβδομάδες στην χύτρα ταχύτητας.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέτεινε για άλλη μια φορά την προθεσμία του για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών ανά χώρα, αυτή τη φορά μέχρι την 1η Αυγούστου. Η ανακοίνωση ήρθε ως απειλή, με επιστολές που στάλθηκαν σε μια ομάδα παγκόσμιων ηγετών να δηλώνουν ότι οι εξαγωγές τους θα υπόκεινται σε δασμούς που κυμαίνονται από 25% έως 40% με ισχύ τον επόμενο μήνα. Ουσιαστικά μια υπενθύμιση των απειλών του Τραμπ για δασμούς της «Ημέρας της Απελευθέρωσης», οι απαράδεκτες απαιτήσεις του προμηνύουν κακό για τυχόν συμφωνίες που θα συναφθούν.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συνιστούν προειδοποιητικές ιστορίες. Η ανακοίνωση του Τραμπ για το εμπόριο τον Απρίλιο επέβαλε δασμούς 24% και 25% αντίστοιχα, μόνο και μόνο για να καθυστερήσουν λόγω διαπραγματεύσεων. Έκτοτε, έχει δηλώσει ότι η Ιαπωνία δεν αγοράζει αρκετό αμερικανικό ρύζι και αυτοκίνητα. Ωστόσο, οι μισές από όλες τις εισαγωγές ρυζιού χωρίς δασμούς στην Ιαπωνία προέρχονται ήδη από τις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές ρυζιού από τις ΗΠΑ σε όλες τις χώρες αντιπροσωπεύουν ένα πενιχρό ποσό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  λιγότερο από τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια που συνέβαλε ο ιαπωνικός τουρισμός στην εγχώρια οικονομία το 2019, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Τραμπ και η εκπρόσωπος Καρολίν Λίβιτ παρόλα αυτά επικεντρώνονται σε αυτό το ένα ζήτημα.

Η Νότια Κορέα δείχνει το κόστος της μη ικανοποίησης τέτοιων ιδιοτροπιών. Η χώρα υπέγραψε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2012. Δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την σημερινή κρίση. Τώρα, η ατζέντα του Τραμπ θα μπορούσε να επιβραδύνει τις προσπάθειες των κορεατικών βιομηχανικών γιγάντων να αυξήσουν την παραγωγή στις αμερικανικές ακτές: οι πρόσφατες περικοπές στις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να πλήξουν εταιρείες όπως η κατασκευάστρια μπαταριών SK On και η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai.

Οι απειλές για δασμολογικούς περιορισμούς κατά μικρότερων χωρών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατευναστούν. Δείτε, ας πούμε, το Λάος. Οι εισαγωγές αγαθών του από τις ΗΠΑ ανήλθαν σε, 40 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 803 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές αγαθών, το 2024. Αυτό είναι απειροελάχιστο στο σχέδιο του συνολικού ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου αγαθών των ΗΠΑ ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο ένας δασμός 40% στις εξαγωγές τους θα ήταν εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Λάος.

Επιπλέον, το τι κερδίζει οποιαδήποτε χώρα επιτυγχάνοντας μια «συμφωνία» εξακολουθεί να είναι ασαφές πέρα ​​από τη μείωση των συντελεστών που δεν έχουν ποτέ επιβληθεί. Δείτε το Βιετνάμ, όπου ο Τραμπ ανακοίνωσε μια προσωρινή συμφωνία που ορίζει δασμό 20% και έναν φόρο που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει προϊόντα που διέρχονται από τη χώρα από αλλού. Οι ανακοινώσεις της Δευτέρας για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όπου δεν υπάρχει συμφωνία, περιλαμβάνουν την ίδια χρέωση «μεταφόρτωσης» συν έναν βασικό συντελεστή 25%. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το Βιετνάμ μείωσε ακόμη και τους δασμούς του στα αμερικανικά προϊόντα στο μηδέν.

Εν τω μεταξύ, νέα προβλήματα – όπως η απειλή ενός πρόσθετου δασμού 10% για τις χώρες BRICS – εμφανίζονται ολοένα και πιο γρήγορα. Το αν η αναταραχή μπορεί ποτέ να τελειώσει πραγματικά είναι ασαφές. Το καλύτερο αποτέλεσμα για οποιαδήποτε χώρα μπορεί να είναι το πλαίσιο που σφραγίστηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χαλάρωσε ορισμένα εμπορικά εμπόδια, αλλά ελάχιστα άλλα. Είναι μια μικρή νίκη τώρα, χωρίς να βασιζόμαστε στον Τραμπ για να μην αλλάξει απλώς γνώμη στο μέλλον.

OT Originals

Περισσότερα από Reuters Breakingviews

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο