Στο μικροσκόπιο των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής βρίσκονται οι προτιμήσεις στις καταθέσεις των Τούρκων αποταμιευτών, σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα προσεγγίζει με προσοχή τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων.
Μιλώντας σε επενδυτές σε κλειστές συναντήσεις στο Λονδίνο, οι νομισματικοί αξιωματούχοι τόνισαν τις επιλογές καταθέσεων ως σημαντικό δείκτη καθώς σταθμίζουν τις επερχόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων όταν συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς η χαλάρωση του πληθωρισμού και οι πιέσεις της αγοράς έχουν ενισχύσει τα στοιχήματα ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί. Ωστόσο η αιφνιδιαστική αύξηση της φορολογίας αυτόν τον μήνα προκάλεσε συζήτηση σχετικά με το μέγεθος μιας πιθανής μείωσης.
Το δύσκολο έργο της αποδολαριοποίησης της οικονομίας
Η Τουρκία αύξησε τους φόρους παρακράτησης στις καταθέσεις και τα αμοιβαία κεφάλαια σε λίρες, περιπλέκοντας την εκστρατεία της κεντρικής τράπεζας για την αποδολάριοποίηση της οικονομίας. Οι υψηλότεροι φόροι επί των μέσων σε λίρα μπορεί να ενθαρρύνουν τους αποταμιευτές να μεταφέρουν κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα αντ’ αυτού, πυροδοτώντας δυνητικά πληθωριστικούς κινδύνους.
Ο σταθμισμένος μέσος όρος του επιτοκίου των καταθέσεων σε λίρες έως και τριών μηνών κυμαίνεται γύρω στο 58% τον τελευταίο μήνα. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 35,1% και η κεντρική τράπεζα στοχεύει στο 24% στο τέλος του έτους.
Τον Ιούνιο, η τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής σταθερό στο 46%, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για τη μείωσή του σε επόμενες συνεδριάσεις.
Οι προβλέψεις για μια μείωση κυμαίνονται από 2,5 έως 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τους αναλυτές. Σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν τα σχόλια του Τούρκου κεντρικού τραπεζίτη τα σχόλια του ερμηνεύτηκαν ως ένδειξη επιφυλακτικότητας.
Η Τουρκία αναγκάστηκε να αντιστρέψει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της τον Μάρτιο, όταν η χώρα βυθίστηκε σε πολιτική κρίση μετά τη φυλάκιση του εξέχοντος πολιτικού της αντιπολίτευσης, δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Η λίρα και τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν απότομες πωλήσεις λόγω ανησυχιών για αναταραχές και αυξημένο πολιτικό κίνδυνο, γεγονός που ώθησε την κεντρική τράπεζα να αυστηροποιήσει τους όρους χρηματοδότησης.