Lavazza: Τα hedge funds πίσω από την εκτίναξη των τιμών καφέ – Τι λέει ο πρόεδρος της εταιρείας

Ο πρόεδρος της Lavazza κατηγορεί ανοιχτά τα hedge funds ότι «φούσκωσαν» τις τιμές, δημιουργώντας πρωτοφανή αστάθεια στην αγορά

Lavazza: Τα hedge funds πίσω από την εκτίναξη των τιμών καφέ – Τι λέει ο πρόεδρος της εταιρείας

Η καταιγιστική άνοδος των τιμών καφέ δεν είναι μόνο θέμα κακής σοδειάς.

Αυτό ισχυρίζεται ο πρόεδρος της γνωστής εταιρείας καφέ, Τζιουζέπε Λαβάτζα, που δεν διστάζει να κατηγορήσει ανοιχτά τα hedge funds ότι «φούσκωσαν» τις τιμές, δημιουργώντας πρωτοφανή αστάθεια στην αγορά.

Lavazza: To 80% της αύξησης στην τιμή, αποδίδεται στα funds

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο του τουρνουά Wimbledon, ο κ. Λαβάτζα δήλωσε ότι περίπου «80% της αύξησης στην τιμή του καφέ» τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε καθαρή κερδοσκοπία από hedge funds και άλλα επενδυτικά κεφάλαια, λέει στους Financial Times.

«Η αγορά καφέ είναι μεγάλη, αλλά η αγορά futures είναι μικρή. Με λίγα χρήματα μπορούν να προκαλέσουν ένα τεράστιο τσουνάμι», εξήγησε, σημειώνοντας πως οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα «εντελώς μη βιώσιμα για τη βιομηχανία αλλά και τον καταναλωτή».

Οι τιμές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (robusta futures) έσπασαν ρεκόρ φτάνοντας πάνω από 5.700 δολάρια ανά τόνο τον Ιανουάριο, πριν υποχωρήσουν κοντά στα 3.500 δολάρια – αλλά παραμένουν πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο των 1.700 δολαρίων.

Η εκρηκτική αυτή πορεία, σε συνδυασμό με κακές σοδειές και τεράστια margin calls, οδήγησε ακόμη και μεγάλους traders σε πτώχευση, όπως τη Mercon Coffee Group.

Η Lavazza αναγκάστηκε να αυξήσει δραματικά το κεφάλαιο κίνησής της, ξοδεύοντας 1,6 δισ. ευρώ για αγορά καφέ πέρυσι, από 600 εκατ. το 2018.

Παράλληλα, η κατανάλωση καφέ παγκοσμίως υποχώρησε κατά 3,5% την τελευταία διετία λόγω των υψηλών τιμών.

Ο κ. Λαβάτζα εκτιμά ότι οι τιμές για τον καταναλωτή έχουν «μάλλον» φτάσει στην κορυφή, αν και προειδοποιεί για νέες πιέσεις λόγω σχεδίων δασμών του Donald Trump και της επερχόμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά της αποψίλωσης.

Όπως σημειώνει, οι δασμοί σε χώρες παραγωγής όπως η Βραζιλία ή το Βιετνάμ θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές στις ΗΠΑ, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία κινδυνεύει να περιορίσει σημαντικά την εισαγωγή ποιοτικού καφέ.

«Οι νομοθέτες δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί η δουλειά μας», τονίζει ο κ. Λαβάτζα, προειδοποιώντας ότι η αστάθεια που προκαλεί η κερδοσκοπία πλήττει όχι μόνο τις εταιρείες, αλλά και τον ίδιο τον καταναλωτή που βλέπει τον καφέ να γίνεται είδος πολυτελείας.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο