Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης για να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, όπως έγινε πρόσφατα και στην Πατρών-Πύργου.
Αυτό είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενώ, αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό της Αθήνας, έκανε λόγο για «πολυπαραγοντικό πρόβλημα». Αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξουν έργα που θα βγάλουν τα φορτηγά από τον αστικό ιστό και ανακοίνωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντός του 2025 θα δημοπρατηθεί ο τριπλός οδικός κόμβος στον Σκαραμαγκά.
Πάτρα – Πύργος
Ακόμη, ο υπουργός είπε ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα παραδοθούν τα πρώτα 65 χλμ. της Πατρών-Πύργου, από την πόλη του Πύργου μέχρι τον Αλισσό, και τα υπόλοιπα 10 χλμ. μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Όπως διαπιστώσαμε και στις τέσσερις αυτοψίες, που πραγματοποιήσαμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό και έχει ολοκληρωθεί κατά 85% στο σύνολό του. Τα πρώτα 65 χλμ., από τον Πύργο έως τον Αλισσό, αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία έως το τέλος Ιουλίου, ενώ τα επόμενα 10 χλμ. προς την Πάτρα θα παραδοθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το έργο περιλαμβάνει, επιπλέον, βελτιώσεις στο παράπλευρο οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Πρόκειται για έναν δρόμο που στο παρελθόν είχε υψηλό δείκτη τροχαίων δυστυχημάτων και έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι, από τον Δεκέμβριο του 2023, εφαρμόζονται ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την Τροχαία. Τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ατυχημάτων, κατά περίπου 80%, και αποτελούν πρότυπο και για άλλους οδικούς άξονες υψηλής επικινδυνότητας».
ΒΟΑΚ
Επίσης, χαρακτήρισε τον ΒΟΑΚ μεγάλο «πονοκέφαλο», καθώς, όπως είπε, στον σημερινό δρόμο συμβαίνουν πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τον κυκλοφοριακό φόρτο της Κρήτης. «Σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε στην Κρήτη ανάλογες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας με αυτές που εφαρμόζονται στον Πάτρα-Πύργος, σε τμήματα του υφιστάμενου οδικού άξονα του ΒΟΑΚ, από την Κίσσαμο Χανίων μέχρι τα Λινοπεράματα Ηρακλείου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να περιορίσουμε δραστικά τον αριθμό των ατυχημάτων έως ότου ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος, καθώς είναι επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας στον σημερινό δρόμο», σημείωσε.
Όσον αφορά στην επέκταση του ΒΟΑΚ προς τα ανατολικά, ανέφερε ότι έχουν εκπονηθεί μελέτες για το τμήμα από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι την Παχιά Άμμο, ενώ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χρηματοδοτήσει, προσεχώς, τις μελέτες από την Παχιά Άμμο μέχρι τη Σητεία.
Ο Ε65
Για τον Ε65, ο Χρίστος Δήμας είπε πως ο στόχος είναι η πλήρης ολοκλήρωση και παράδοση του δρόμου να γίνει εντός του 2026, προκειμένου να διασφαλιστεί η απευθείας οδική σύνδεση της Στερεάς Ελλάδας με την Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.
Οσον αφορά τον νέο δρόμο που συνδέει το Άκτιο με την Αμβρακία, σημείωσε ότι «ήδη έχει παραδοθεί το τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος, μήκους 5,4 χλμ., ενώ, εντός του 2025, αναμένεται η ολοκλήρωση του τμήματος Βόνιτσα-Λευκάδα, το οποίο θα συμπληρώσει τη σύνδεση με τη Λευκάδα, σε ένα νευραλγικό τμήμα, όπου παρατηρείται σήμερα έντονο μποτιλιάρισμα τους θερινούς μήνες».
Αεροδρόμιο Καστέλι
Αναφορικά με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι η κατασκευή του οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε: «κ ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, πραγματοποιεί τακτικές αυτοψίες και συναντήσεις για την παρακολούθηση της προόδου -που έχει φτάσει σχεδόν στο 60% – και την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων. Μεταξύ αυτών είναι ο διαγωνισμός για τα συστήματα αεροναυτιλίας, η ηλεκτροδότηση, η οδική σύνδεση και η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Ως προς το τελευταίο ζήτημα, η πολιτεία έχει αποδείξει πως μπορεί να συνδυάζει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μετρό Θεσσαλονίκης. Στόχος μας η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης που θα σέβεται τόσο τον πολιτισμό όσο και τις αναπτυξιακές ανάγκες του νησιού».
ΥΠΑ
Τέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη μετατροπή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο Χρίστος Δήμας είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, η ενίσχυση της θεσμικής και λειτουργικής της ανεξαρτησίας, καθώς και η αποτελεσματικότερη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.
«Η μεταρρύθμιση εστιάζει στη θεσμική αναμόρφωση, την οικονομική αυτοτέλεια, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την τεχνολογική αναβάθμιση. Προσδοκούμε ότι ο διοικητικός μετασχηματισμός θα καταστήσει περισσότερο αποτελεσματική τη λειτουργία της Υπηρεσίας και αυτό θα έχει έμμεσο, αλλά και άμεσο αντίκτυπο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αεροναυτιλίας προς τους επιβάτες και τους αεροπορικούς φορείς. Η καλύτερη οργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας θα οδηγήσει και σε καλύτερη διαχείριση όλων των ζητημάτων που άπτονται της περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας των πτήσεων», σημείωσε