Με το βλέμμα στις διεθνείς εξελίξεις ήταν σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να σπάσει τον κύκλο της διόρθωσης, δεν κατάφερε να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί άμεσα να ξαναπιάσει το μίτο της ανόδου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 1.960,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.954,95 μονάδων (+0,08%) και 1.968,03 μονάδων (+0,74%). Ο τζίρος ανήλθε στα 262,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,8 εκατ. τεμάχια αξίας 69 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 4.924,32 μονάδες, ενώ στο +1,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.887,76 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 2.105,21 μονάδες.
Προσεκτικές κινήσεις
Ούτε οι αγοραστές έπαιρναν πρωτοβουλίες, ούτε οι πωλητές έδειχναν ότι έχουν σκοπό να προχωρήσουν αποφασιστικά. Αυτή ήταν η εικόνα της αγοράς σήμερα, η οποία ναι μεν προσπάθησε να βρει και πάλι τον ανοδικό της βηματισμό, εντούτοις οι λόγοι της διήμερης διόρθωσης δεν εξέλειπαν, με αποτέλεσμα η μεταβλητότητα να μην λείπει. Το «χώνεμα» των επιπέδων ενδεχομένως να απαιτήσει περισσότερο διόρθωση σε χρόνο, παρά σε μονάδες, με πολλά χαρτοφυλάκια ακόμη να αναζητούν εκείνους τους «προορισμούς» που θα μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ουσιαστικά η αγορά μπορεί να έκανε ένα τεράστιο ράλι ανόδου το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστόσο έδωσε και αρκετές λαβές προκειμένου πολλά χαρτοφυλάκια να αρχίσουν να παίρνουν μέρος αυτών των κερδών πολύ νωρίτερα από τον ορίζοντα τους. Και όταν τα αυτά τα κέρδη συμπίπτουν και με τη θερινή περίοδο, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, δίνουν περισσότερους λόγους για κατοχύρωση κερδών.
Το ΧΑ είχε εκμεταλλευτεί το «παράθυρο» ηρεμίας που προηγήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου προκειμένου να κερδίσει μονάδες, αλλά και να δώσει το μήνυμα της ανθεκτικότητας. Ένα μήνυμα που ενισχύθηκε καθώς παρά το νέο δασμολογικό κρεσέντο του Αμερικανικού προέδρου, φαίνεται ότι ο γενικός δείκτης περιόρισε στο διήμερο τη διόρθωσή του. Άλλωστε οι θετικοί καταλύτες εξακολουθούν να υφίστανται.
Η εικόνα παραμένει ενισχυμένη και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τις αποτιμήσεις να παραμένουν ελκυστικές, ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με τη στήριξη των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος. Παράλληλα, η ΕΚΤ με τη μείωση των επιτοκίων ενισχύει τη ρευστότητα, ενώ το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. Επιπλέον, η πιθανή εξαγορά του ΧΑ από τον όμιλο Euronext θα μπορούσε να προσφέρει πρόσβαση σε ευρύτερη επενδυτική βάση, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και τις αποτιμήσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι αρνητικοί καταλύτες που ενδέχεται να ανατρέψουν αυτή την εικόνα. Η διόρθωση στις διεθνείς αγορές, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω των αμερικανικών δασμών, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο κίνδυνος της «Μετά-RRF εποχής» (που αφορά την επιβράδυνση της οικονομίας μετά το 2026 αν δεν υπάρξει επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης), είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εγχώρια αγορά. Επίσης, η ενίσχυση του ευρώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό από τρίτες χώρες και να μειώσει τα κέρδη των ελληνικών εταιρειών που πραγματοποιούν πωλήσεις σε δολάρια.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης, η Πειραιώς, η Βιοχάλκο και η Motor Oil έβαλαν “πλάτη” και έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, Aktor, Metlen και ΕΥΔΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Κύπρου, Helleniq Energy, Alpha Bank, ΔΕΗ, Λάμδα, Eurobank, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ έχασε 2,27%, με τις Optima Bank και ΟΠΑΠ να χάνουν 1,08% και 1,52% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Εθνική και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Jumbo και Cenergy.