Η επιβράδυνση στα εργοστάσια κακάο της Ευρώπης βαθαίνει, υπογραμμίζοντας πως οι ιστορικά υψηλές τιμές περιορίζουν τη ζήτηση και βλάπτουν τα κέρδη των μεταποιητών στην περιοχή με την υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας.
Η ποσότητα των κόκκων που αλέθονται σε βούτυρο και σκόνη που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική πιθανότατα μειώθηκε σχεδόν κατά 5% στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2024, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση επτά εμπόρων, μεσιτών και μεταποιητών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Αυτό θα σηματοδοτούσε ένα τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με μειώσεις σε ετήσια βάση και τις χαμηλότερες ποσότητες που επεξεργάστηκαν για την περίοδο από την αρχή της πανδημίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και άγγιξαν ένα ρεκόρ τον Δεκέμβριο λόγω των κακών συγκομιδών, πλήττοντας εταιρείες σοκολάτας από την Barry Callebaut AG έως την Nestle SA. Οι σοκολατοποιοί αντέδρασαν αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές, αλλάζοντας τις συνταγές ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερα υλικά πλήρωσης όπως ξηρούς καρπούς και χρησιμοποιώντας φυτικά έλαια ως υποκατάστατο του βουτύρου κακάο.
«Τα επίπεδα τιμών που έχουμε δει τους τελευταίους 12 έως 15 μήνες έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην κατανάλωση», δήλωσε ο Steve Waterridge, επικεφαλής έρευνας στην Tropical Research Services by Expana. «Οι όγκοι έχουν μειωθεί, αλλά και οι εταιρείες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν λιγότερο κακάο υποκαθιστώντας το με άλλα συστατικά».

Μειώνεται η επεξεργασία κακάο
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κακάο θα δημοσιεύσει στοιχεία άλεσης για το δεύτερο τρίμηνο την Πέμπτη, όπως και οι ενώσεις στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Η επεξεργασία αναμένεται επίσης να μειωθεί σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ήδη πτώση 22% στα μαλαισιανά αλέσματα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο μειώθηκαν κατά 1% στα 7.802 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, αφού υποχώρησαν σχεδόν 5% την Τρίτη.
Ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο από την κορύφωσή τους, η βιομηχανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση. Ακόμα και με μια καλύτερη συγκομιδή φέτος, τα αποθέματα παραμένουν περιορισμένα και οι αγρότες της Δυτικής Αφρικής αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η γήρανση των δέντρων και οι ασθένειες των καλλιεργειών. Η ελβετική Barry Callebaut, η οποία αντιμετώπισε δυσκολίες στη μετακύλιση του κόστους στους πελάτες, την περασμένη εβδομάδα μείωσε ξανά τις προβλέψεις για τον όγκο πωλήσεών της.
Εκτός από τη μείωση του μεγέθους των συσκευασιών και την πλήρωση των μπαρών σοκολάτας με εναλλακτικά συστατικά, οι εταιρείες τροφίμων και τα παντοπωλεία προωθούν περισσότερο τις καραμέλες αντί της σοκολάτας, δήλωσε ο Carl Quash III, παγκόσμιος διευθυντής πληροφοριών για σνακ στην Euromonitor International. Υπήρξε επίσης μια συνολική πτώση στις καταναλωτικές αγορές, είπε.

Η χαμηλή ζήτηση για σοκολάτα και η ώθηση για αναδιατύπωση των συνταγών έχουν προκαλέσει πτώση των τιμών του βουτύρου κακάο – του προϊόντος που αποφέρει κέρδη – φέτος, μειώνοντας το κίνητρο για άλεση. Αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλάπτει τα αποθέματα σκόνης, ενός συστατικού που χρησιμοποιείται σε όλα, από μείγματα ζαχαροπλαστικής μέχρι πρωτεϊνούχα ροφήματα και το οποίο δίνει στα προϊόντα το χρώμα και τη γεύση τους, στέλνοντας τις τιμές κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι εταιρείες άλεσης έχουν δημιουργήσει αποθέματα βουτύρου, σηματοδοτώντας «μια επιτάχυνση του ρυθμού καταστροφής της ζήτησης», δήλωσε ο Jonathan Parkman, επικεφαλής των αγροτικών πωλήσεων στην Marex Group. Ο Waterridge της TRS δήλωσε ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν το βούτυρο καταλήξει να κοστίζει λιγότερο από τη σκόνη, κάτι σπάνιο στην αγορά.
Ωστόσο, η υψηλή τιμή της σκόνης κακάο πιθανότατα δεν είναι αρκετή για να ενθαρρύνει τους μεταποιητές να αλέθουν περισσότερους κόκκους αυτή τη στιγμή.
«Στις τρέχουσες τιμές, το ποσό του κεφαλαίου κίνησης που θα χρειαζόταν για να αποθηκεύσετε βούτυρο είναι παράλογο», δήλωσε ο Laerte Moraes, πρώην στέλεχος της Cargill Inc. με πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στο εμπόριο κακάο. «Έτσι, θα μπορούσε να είναι ευκολότερο να μειωθεί η άλεση, κάτι που θα μείωνε και την προσφορά σκόνης».