Οι Gen Z, millennials, και Gen X, διδάχτηκαν μια απλή φόρμουλα για να βρίσκουν εργασία: να υποβάλουν ένα βιογραφικό σημείωμα και μια συνοδευτική επιστολή και να ελπίζουν για το καλύτερο. Αλλά αυτή η παλιά μέθοδος μπορεί να εκλείψει.
Στην πραγματικότητα, μέχρι η Gen Alpha να γίνει αρκετά μεγάλη για να εργαστεί, μπορεί να μην γνωρίσει ποτέ τον πόνο του να πρέπει να απαριθμεί κάθε θέση που είχε ποτέ στο βιογραφικό της, όπως έκαναν οι προηγούμενες γενιές αναζητούντων εργασία. Αυτό συμβαίνει επειδή ήδη, περίπου το 76% των εργοδοτών χρησιμοποιούν κάποιο είδος τεστ δεξιοτήτων για την αξιολόγηση υποψηφίων για εργασία κατά την πρόσληψη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της TestGorilla.
Είτε πρόκειται για την εξέταση Hogan Assessments είτε για το τεστ προσωπικότητας Myers-Briggs, οι προϊστάμενοι χρησιμοποιούν κουίζ για να πάρουν ένα προβάδισμα σε έναν σκληρό πόλεμο ταλέντων. Και μέχρι στιγμής το λατρεύουν – περίπου το 84% είναι ικανοποιημένο με τις προσλήψεις που έχουν κάνει χρησιμοποιώντας τεστ δεξιοτήτων, σε σύγκριση με το 80% των ευχαριστημένων προϊσταμένων συνολικά.
Τα τεστ προσωπικότητας και δεξιοτήτων μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς τρόπους αξιολόγησης, με τους προϊσταμένους να παραδέχονται ήδη ότι προτιμούν τα νέα εργαλεία: το 71% των εργοδοτών συμφωνεί ότι τα τεστ είναι πιο προγνωστικά για την επιτυχία στην εργασία σε σύγκριση με τα βιογραφικά. Περίπου το 65% έχει επίσης συμφωνήσει ότι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται χρησιμοποιώντας τεστ δεξιοτήτων παραμένουν στις θέσεις τους περισσότερο χρόνο από εκείνους που δεν εξετάστηκαν με κουίζ.
Βλέπουμε ήδη τη δημοτικότητα των τεστ πριν από την πρόσληψη να διαμορφώνεται σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες όπως η Olive Garden και η FedEx.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των τεστ προσωπικότητας
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεστ δεξιοτήτων είναι ότι είναι ταχύτερο και ακριβέστερο στην πρόσληψη του κατάλληλου ταλέντου
Οι υποψήφιοι έχουν ανάμεικτες αντιδράσεις στο να τους δίνονται τεστ προσωπικότητας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης. Κάποιοι περιγράφουν ότι τους δίνονται «περίεργες» ερωτήσεις – όπως το πώς θα ένιωθαν αν έπαιρναν πίτσα πριν από άλλους – που τους κάνουν να αμφισβητούν εντελώς την αποτελεσματικότητα των τεστ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα τεστ προσωπικότητας και δεξιοτήτων δεν είναι μια νέα μόδα – χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, καθώς οι εργοδότες επιθυμούν ένα πλεονέκτημα στην εύρεση των καλύτερων ταλέντων.
«Τα τεστ προσωπικότητας είναι αρκετά κοινά στις προσλήψεις», είπε στο Fortune ο Ράιν Σέρμαν, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στην εταιρεία δοκιμών προσωπικότητας απόδοσης Hogan Assessments. «Κάθε μικρό επιπλέον πλεονέκτημα που μπορώ να αποκτήσω, εάν μπορώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες και να το εφαρμόσω σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό μου, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική παραγωγικότητα».
Αυτά τα κουίζ έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν κακές προσλήψεις. Δύο στους τρεις εργοδότες λένε ότι η διεξαγωγή τεστ δεξιοτήτων στη διαδικασία πρόσληψης μείωσε τον αριθμό των λανθασμένων προσλήψεων, σύμφωνα με την έκθεση TestGorilla. Και όταν ο χρόνος είναι χρήμα, οποιαδήποτε βελτιστοποίηση βοηθάει — περίπου τρεις στους πέντε προϊσταμένους λένε ότι η συμπερίληψη τεστ δεξιοτήτων στη διαδικασία πρόσληψης έχει μειώσει τον συνολικό χρόνο πρόσληψης. Οι εργοδότες λένε ότι τα κορυφαία οφέλη από τη χρήση τεστ δεξιοτήτων είναι η επαλήθευση των γνωστικών ικανοτήτων και της τεχνικής ικανότητας, παράλληλα με τη δυνατότητα εύκολης κατάταξης των υποψηφίων με βάση τις βαθμολογίες.
Οι εξετάσεις είναι επίσης χρήσιμες για τον εντοπισμό ήπιων δεξιοτήτων, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει την κύρια δουλειά. Περίπου το 69% των εργοδοτών λένε ότι χρησιμοποιούν τεστ ήπιων δεξιοτήτων φέτος στις προσλήψεις, σε σύγκριση με το 50% που χρησιμοποιεί κουίζ γνωστικών ικανοτήτων και το 35% που μοιράζει εξετάσεις αυτοαναφοράς.

Η Olive Garden, η FedEx και άλλες χρησιμοποιούν ήδη τεστ προσωπικότητας
Περίπου το 80% των εταιρειών Fortune 500 χρησιμοποιούν τεστ προσωπικότητας, με περισσότερους από 80 εκατομμύρια Αμερικανούς να ολοκληρώνουν ένα κουίζ που σχετίζεται με την απασχόληση κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte για το 2023. Αλλά λαμβάνουν περισσότερη προσοχή επειδή φαίνονται παράδοξα και όχι την βοήθεια που προσφέρουν.
Η Olive Garden χρησιμοποιεί ένα τεστ προσωπικότητας που διανέμεται από την Paradox.ai, το οποίο ζητά από τους υποψηφίους να απαντήσουν σε «περισσότερες από 60 διαφάνειες με έναν μπλε εξωγήινο που ονομάζεται Ash», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Εμανουέλ Μάιμπεργκ.
Ο γίγαντας των ταχυδρομικών υπηρεσιών FedEx επίσης διεξήγαγε το ίδιο «περίεργο τεστ προσωπικότητας» σε υποψηφίους εργασίας με το μπλε κινούμενο avatar. Σε έναν υποψήφιο είπαν ότι «ανέχεται μέτρια εργασία από τους άλλους» αφού συμμετείχε στην εξέταση, την οποία περιέγραψε ως «κατάφωρα προκατειλημμένη». Έλαβε βαθμολογίες σε πέντε χαρακτηριστικά προσωπικότητας στο τέλος, τα οποία θεώρησε ανακριβή.
Η Paradox.ai καυχιέται ότι συνεργάζεται με άλλους πελάτες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως τα McDonald’s, Wendy’s και Citizens, αλλά δεν είναι εγγυημένο ότι όλοι χρησιμοποιούν τη λειτουργία τεστ προσωπικότητας.
Επιπλέον, δεν είναι όλα τα τεστ πριν από την πρόσληψη τόσο ασυνήθιστα όσο της Olive Garden και της FedEx. Η εταιρεία ψυγμένης ζύμης για μπισκότα Sweet Loren’s χρησιμοποιεί επίσης αξιολογήσεις στις προσλήψεις. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Λόρεν Καστλ δήλωσε ότι η επιχείρηση δίνει το κουίζ CliftonStrengths σε κάθε υποψήφιο που υποβάλλει αίτηση στην εταιρεία. Η εξέταση, διάρκειας 30 λεπτών, διεξάγεται από την αμερικανική εταιρεία αναλύσεων Gallup και αναλύει μοναδικές δεξιότητες, πρότυπα σκέψης, συναισθήματα και συμπεριφορές.