Περίπου δύο εβδομάδες μετά από την κατάργηση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και στην αγορά επικρατεί «απόλυτη ηρεμία»! Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πηγές της αγοράς μιλώντας προς τον ΟΤ. Όλοι οι φόβοι που είχαν εκδηλωθεί στη διάρκεια των εβδομάδων πριν από την κατάργηση του μέτρου, όπως επί παραδείγματι υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει το φαινόμενο του «συμπιεσμένου ελατηρίου», φάνηκαν τελικά υπερβολικοί.
Ίσως βέβαια να έχει παίξει κι ένα ορισμένο ρόλο το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν από την κατάργηση του μέτρου – στις αρχές του περασμένου Ιουνίου – η ΔΙΜΕΑ «εισέβαλλε» στο σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου συγκεντρώνοντας πληθώρα εγγράφων. Τα οποία επεξεργάζονται και παραμένουν ως … backup στο υπουργείο Ανάπτυξης! Ετσι προμηθευτικές επιχειρήσεις και αλυσίδες σούπερ μάρκετ προς το παρόν τουλάχιστον επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα περιθώρια και τις δυνατότητες του τουριστικού κύματος – πλέον στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.
Οι δυο ταχύτητες σούπερ μάρκετ και χονδρικής
Όσες από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν «πλασαριστεί» σωστά ως τώρα στις τουριστικές περιοχές απολαμβάνουν τα σχετικά οφέλη. Υπάρχει βεβαίως η «δυσαρμονία» μεταξύ των σούπερ μάρκετ και των cash & carry – τα πρώτα με βάση τα στοιχεία του περασμένου Μαΐου εμφανίζουν άνοδο 11,6% στα νησιά και 9,6% στη Κρήτη, ενώ αντιθέτως τα δεύτερα έχουν ίσως και μείωση μέχρι και 1%, λόγω του γεγονότος ότι δοκιμάζεται η εστίαση λόγω των υψηλών τιμών των προσφερομένων ειδών.
Πώς έκλεισαν οι πωλήσεις τον Ιούνιο
Πάντως μία εβδομάδα πριν από το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Circana, οι πωλήσεις του κλάδου των σούπερ μάρκετ πανελλαδικά είχαν αύξηση πωλήσεων κατά 5,1% – μετα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να έχουν και πάλι υψηλότερο ρυθμό ανόδου έναντι των επωνύμων προϊόντων, 4,9% και 5,7% αντίστοιχα – ενώ ο όγκος των πωλήσεων κινείται σε – μάλλον – «αξιοπρεπή» επίπεδα. Ανέρχεται συγκεκριμένα στο 3,8%, με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να «τρέχουν» με 3,8% και και τα επώνυμα προϊόντα με 3,7%. Η μέση άνοδος των τιμών δεν υπερβαίνει το 1,3% – με τα επώνυμα προϊόντα να έχουν άνοδο 1,1% και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας 1,8%.
Η άνοδος της ιδιωτικής ετικέτας
Η εν λόγω διαφορά μεταξύ προϊόντων PL και branded αναδεικνύει τη «σμίκρυνση της ψαλίδας» μεταξύ των δύο κατηγοριών. Το μερίδιο των PL στο σύνολο της αγοράς ανήλθε στο 27,2%.
Ειδικότερα, στον τομέα των τροφίμων η ιδιωτική ετικέτα αντιστοιχεί πλέον στο 27,5% του συνολικού μεριδίου, στην κατηγορία της οικιακής φροντίδας φτάνει το 27,6%, ενώ στα προϊόντα υγείας και ομορφιάς ανέρχεται στο 21,2%. Η ανάπτυξη αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τα καθημερινά έξοδα χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα.