H Meta Platforms μέχρι σήμερα είναι ευρέως γνωστή σαν η μητρική εταιρεία δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων: Facebook, Instagram, Threads, Messenger και WhatsApp. Κάποια στιγμή ο ιδρυτής της, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, φάνηκε να παθιάζεται και να επενδύει σε έναν εικονικό κόσμο που ονόμασε Metaverse. Αυτό που απέμεινε από αυτό το όραμα είναι ουσιαστικά μία σειρά από μάσκες εικονικής πραγματικότητας.
Τώρα το νέο… πάθος του Μαρκ Ζακερμπεργκ, όπως και όλου του κόσμου της τεχνολογίας, είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Το τελευταίο διάστημα η Meta δίνει έμφαση στην ανάπτυξη αυτού που η ίδια ονομάζει «Υπερνοημοσύνη», μια τεχνολογία που, σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό, θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ευφυΐα ακόμη και τους πιο έξυπνους ανθρώπους.
Έξυπνοι άνθρωποι στην υπηρεσία της AI
Αλλά για να φτιάξεις κάτι τέτοιο θα χρειαστείς και τους πιο… έξυπνους ανθρώπους. Κάπως έτσι η εταιρεία του Ζάκερμπεργκ έχει αποδυθεί σε μία κούρσα προσέλκυσης των κορυφαίων μυαλών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επικεφαλής του νέου τμήματος με τίτλο Meta Superintelligence Labs (Εργαστήρια Υπερνοημοσύνης της Meta) τοποθετήθηκε ο Αλεξάντερ Γουάνγκ, δηλαδή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της startup επισήμανσης δεδομένων Scale AI, στην οποία η Meta Platforms έχει επενδύσει το ποσό των 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει εντάξει στο δυναμικό της τρεις ερευνητές της OpenAI – τους Λούκας Μπέγιερ, Αλεξάντερ Κολέσνικοφ και Ζιαοχούα Ζάι – σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Μάλιστα, ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI έχει εκφράσει το παράπονο ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχει προσφέρει στους υπαλλήλους της εταιρείας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σαν δέλεαρ για να τους προσελκύσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Meta Platforms φέρεται να είναι εκ των μνηστήρων της Perplexity, της μηχανής αναζήτησης η οποία συνδυάζει γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να παρέχει ακριβέστερες και πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Ποντάρισμα Ζάκερμπεργκ και στους ημιαγωγούς
Η Meta Platforms παράλληλα δοκιμάζει και το πρώτο της εσωτερικά σχεδιασμένο τσιπ για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η κίνηση αυτή αποτελεί ιδιαίτερο ορόσημο καθώς η παραγωγή δικών της μικροτσίπ θα μειώσει την εξάρτηση από την κυρίαρχη της συγκεκριμένης αγοράς Nvidia.
Οπισθοδρομήσεις
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η εταιρεία του Ζάκερμπεργκ έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της AI, μία προσπάθεια πάντως που έχει υποστεί και οπισθοδρομήσεις. Η εταιρεία έχει πάρει την απόφαση να αναβάλει την κυκλοφορία του μοντέλου Llama 4 Behemoth, με τη Wall Street Journal να αποκαλύπτει ότι το λανσάρισμα θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο λόγω ανησυχιών ότι δεν αποτελεί αρκετά μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και οι… τιτάνιες επενδύσεις
Χθες, ο εκ των δημιουργών του Facebook προανήγγειλε την πρόθεση της Meta να επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τεράστιων κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, έδωσε και ένα μίνι χρονοδιάγραμμα του προγράμματος λέγοντας ότι το πρώτο από αυτά, με την ονομασία Prometheus, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.
Ωστόσο, το σημείο που εντυπωσίασε από τα λεγόμενα Ζάκερμπεργκ ήταν το μέγεθος του προγράμματος: μία από τις τοποθεσίες όπου θα εγκατασταθεί ένα από τα data centers του προγράμματος θα καλύπτει μια περιοχή σχεδόν ίση με το Μανχάταν, δηλαδή κάτι παραπάνω από 59 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ θα κατασκευαστούν πολλά clusters ισχύος πολλαπλών γιγαβάτ ενώ ένα από αυτά, που ονομάζεται Hyperion, θα μπορούσε να φτάσει σε ισχύ τα πέντε γιγαβάτ σε διάστημα αρκετών ετών.
Ενδεικτικό ότι πρόκειται για ένα πραγματικά… τιτάνιο έργο, είναι το γεγονός ότι η Meta Platforms φρόντισε να δώσει στα πρώτα δύο clusters, δηλαδή τα συμπλέγματα κέντρων δεδομένων, ονόματα δανεισμένα από την ελληνική μυθολογία. Προμηθέας και Υπερίων. Χαρακτηριστική η δήλωση Ζάκερμπεργκ ότι δόθηκαν ονόματα «που να ταιριάζουν στην κλίμακα και τον αντίκτυπό τους». Το Prometheus θα κατασκευαστεί στο Νιου Όλμπανι του Οχάιο, το οποίο όπως είπε θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2026, ενώ το Hyperion θα κατασκευαστεί στη Λουιζιάνα και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2030.
Το πρόβλημα της ενέργειας
Αυτό το οποίο δεν αποκάλυψε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήταν πώς θα εξασφαλίσει επαρκή ενέργεια για ένα έργο τέτοιου μεγέθους. Αντίθετα, η Google, την ίδια μέρα με την Meta, αποκάλυπτε και αυτή ένα τμήμα του ευρύτερου πλάνου για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης δίνοντας όμως έμφαση στην εξασφαλισμένη παροχή ενέργειας για τα αντίστοιχα έργα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία θα επενδύσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα δύο χρόνια, σε διάφορες αμερικανικές Πολιτείες κατά μήκος του μεγαλύτερου ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.
Επιπρόσθετα, η Google θα δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Πενσυλβάνια, ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στην περιοχή. Ο εκσυγχρονισμός των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πενσυλβάνια αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας-πλαισίου που υπέγραψε η Google με την Brookfield Asset Management για την αγορά 3.000 μεγαβάτ υδροηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας.