Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Ισπανίας για την παρεμπόδιση της συγχώνευσης τραπεζών μεταξύ της BBVA και της Banco Sabadell, μιας συμφωνίας που θα είχε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής.
Σε επιστολή επίσημης ειδοποίησης που απέστειλε την Πέμπτη, η Επιτροπή ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της να επιβάλει τριετές μορατόριουμ στη συμφωνία. Απαίτησε επίσης από την Ισπανία να αλλάξει ή να καταργήσει τους νόμους που δίνουν σε ολόκληρη τη Μαδρίτη εξουσίες παρέμβασης σε συγχωνεύσεις τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι αυτοί παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.
Η επιστολή αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια και να οδηγήσει τις Βρυξέλλες στην παραπομπή της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για φερόμενη παραβίαση του δικαίου της ΕΕ. Η Ισπανία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη συζητούν εδώ και καιρό για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού κολοσσού που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους αμερικανικούς δανειστές, αλλά υπήρξε έντονη αντίθεση από τις εθνικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα.

ΕΕ: Υποκριτικές οι κυβερνήσεις
Ανώτεροι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις ήταν υποκριτικές υιοθετώντας μια προστατευτική προσέγγιση στις συγχωνεύσεις, ενώ ταυτόχρονα ζητούν ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μια τραπεζική ένωση.
Η ισπανική κυβέρνηση μπλόκαρε τον περασμένο μήνα την εχθρική εξαγορά της ανταγωνίστριας Sabadell από την BBVA για τουλάχιστον τρία χρόνια, επιβάλλοντας όρους στον υποψήφιο αγοραστή που, σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, αποσκοπούν στην ακύρωση της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της BBVA, Κάρλος Τόρες Βίλα, δήλωσε στους Financial Times ότι η τράπεζα θα προχωρήσει με την προσφορά της προς τους μετόχους της Sabadell τις επόμενες εβδομάδες, παρά την απόφαση.
Οι Βρυξέλλες διαφωνούν με το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση μπλόκαρε τη συμφωνία παρά την έγκριση της αρχής ανταγωνισμού της χώρας, μια κίνηση που, όπως ισχυρίζονται, παραβιάζει τους τραπεζικούς κανονισμούς της Ένωσης, καθώς και τους κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων.
Η Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι οι νόμοι της Ισπανίας που δίνουν στους υπουργούς την εξουσία να παρεμβαίνουν σε συγχωνεύσεις «επηρεάζουν τις αποκλειστικές αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών εποπτικών αρχών βάσει των τραπεζικών κανονισμών της ΕΕ».
Πρόσθεσε ότι οι εξουσίες αυτές αποτελούν επίσης «αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης και στις κινήσεις κεφαλαίων».
Η Ισπανία απάντησε στην κριτική για την παρέμβασή της, με το σκεπτικό ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση «να καθορίσει εάν υπάρχει κάποιο γενικό συμφέρον που πρέπει επίσης να προστατευθεί». Ο Κάρλος Κουέρπο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Capital Radio ότι η κυβέρνηση είναι «πλήρως πεπεισμένη ότι οι κανονισμοί μας… είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».