HCCC: Δημιουργεί το υπόβαθρο για προσέλκυση επενδύσεων

Ο Εμμανουήλ Ζερβάκης δηλώνει ότι «σκοπός είναι να μεγεθύνουμε τα κέντρα ανάπτυξης ξένων εταιρειών που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και συγχρόνως να προσελκύσουμε επενδύσεις»

HCCC: Δημιουργεί το υπόβαθρο για προσέλκυση επενδύσεων
O πρόεδρος του HCCC και πρόεδρος των Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA), Μανώλης Ζερβάκης

Η Ελλάδα δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, επιχειρεί από χθες μέσω της ίδρυσης του πρώτου Ελληνικού Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών (HCCC) να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά  των ημιαγωγών. Μία αγορά που εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα έχει αξία παγκοσμίως της τάξης του 1 τρισ. δολαρίων, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία η αξία της αγοράς των ημιαγωγών για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, το Ελληνικό Κέντρο Ικανοτήτων Ημιαγωγών ή απλά HCCC θα λειτουργεί σαν ένας κόμβος που θα βοηθήσει στη διασύνδεση των εταιρειών του κλάδου με τα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα αλλά και τα αντίστοιχα του εξωτερικού.

Άλλωστε το ίδιο το HCCC αποτελεί σύμπραξη της HETiA (Hellenic Emerging Technologies Industry Association) και των σημαντικότερων ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης (ΙΤΕ, Δημόκριτος, ΕΚΕΤΕ) και 11 ελληνικών πανεπιστημίων.

Μία πανδημία που ήταν αποκαλυπτική

Όπως τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του HCCC και πρόεδρος των Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA), Μανώλης Ζερβάκης, η ίδρυση του Κέντρου είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Ουσιαστικά ήταν η πανδημία και η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε παγκόσμια έλλειψη σε μικροτσίπ, τα οποία όμως ήταν πλέον απαραίτητα σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας.

Ήταν η εποχή που Ευρώπη και ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι το σύνολο της σχετικής παραγωγής έχει μεταφερθεί στην Ασία και ειδικά στην Κίνα και ότι θα έπρεπε και η Δύση να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή τη ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία παραγωγή. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο EU Chip Act, δηλαδή ο ευρωπαϊκός νόμος για τους ημιαγωγούς, ένα σύνολο κανονισμών της ΕΕ που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη βιομηχανία ημιαγωγών στις ευρωπαϊκές χώρες και να μειώσουν την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές τσιπ.

Στόχος του EU Chip Act είναι η αύξηση του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς της Ευρώπης στους ημιαγωγούς στο 20% έως το 2030. Ο νόμος επικεντρώνεται στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της παραγωγικής ικανότητας εντός της ΕΕ. Σε αυτό το περίγραμμα ιδρύθηκε το Ελληνικό Κέντρο Ικανοτήτων Ημιαγωγών (Hellenic Chips Competence Centre, HCCC), μέσω του οποίου η Ελλάδα εισάγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο υποδομών.

Οι ελληνικές προσδοκίες

«Εμείς προφανώς δεν μπορούμε να πάμε κατευθείαν στην παραγωγή ημιαγωγών», είπε στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Ζερβάκης. «Ωστόσο, είμαστε πολύ δυνατοί στην έρευνα και αυτό θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και να καλλιεργήσουμε ακόμη παραπάνω», συμπλήρωσε. Άλλωστε, στις δράσεις του HCCC περιλαμβάνεται και το ανθρώπινο δυναμικό με προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το HCCC στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας, τη στήριξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση νέου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην υποστήριξη δημιουργίας υποδομών για σχεδιασμό, δοκιμές, και πιλοτική παραγωγή. Το HCCC δημιουργεί ουσιαστικά το αναγκαίο υπόβαθρο για την ανάπτυξη μιας τέτοιας βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα.

Βοηθάει ουσιαστικά ώστε το οικοσύστημα να ωριμάσει, να δημιουργηθεί εξειδικευμένο προσωπικό και να γίνει έτσι ευκολότερο το να έρθουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Σκοπός είναι να μεγεθύνουμε τα κέντρα ανάπτυξης ξένων εταιρειών που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και συγχρόνως να προσελκύσουμε επενδύσεις», είπε ο κ. Ζερβάκης. «Αν πετύχουμε αυτή τη μεγέθυνση τότε θα είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε μια σημαντική επένδυση όπως και τη μεταφορά μιας γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα», κατέληξε.

Απώτερος στόχος βέβαια παραμένει η δημιουργία foundry στην Ελλάδα, σημείωσε ο Εμμανουήλ Ζερβάκης.

Το γάλλιο ανοίγει άλλες προοπτικές

Από τη συζήτηση δεν έλλειψε το γάλλιο, ένα σπάνιο αλλά κρίσιμο υλικό για την παραγωγή ημιαγωγών, το οποίο μέχρι σήμερα διατίθεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από την Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Metlen ανακοίνωσε ότι επενδύει στην παραγωγή γαλλίου, προσφέροντας έτσι μια εναλλακτική πηγή προμήθειας και για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές τότε σε συνδυασμό με την παραγωγή γαλλίου στην Ελλάδα προκύπτουν διαφορετικές προοπτικές συνεργειών και προσέλκυσης επενδύσεων. Σημειώνεται ότι τα σπάνια υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ημιαγωγών, όπως το γάλλιο και το γερμάνιο, είναι παράγωγα άλλων υλικών, αλουμίνιο, βωξίτης τα οποία παράγονται στην Ελλάδα.

Πάντως, σε πρώτη φάση σύμφωνα με τον πρόεδρο του HCCC στόχος είναι ο «καθορισμός εθνικής στρατηγικής για τα μικροκυκλώματα» εντός του επόμενου χρόνου, ενώ σαφέστερα συμπεράσματα για το HCCC θα παρουσιαστούν μετά το πρώτο πεντάμηνο λειτουργίας, κατά το 1ο συνέδριο της HETiA (HETiA Emerging Tech Forum) που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Σχετικά με την χρηματοδότηση του HCCC, είπε ότι είναι εξασφαλισμένη για 4 χρόνια ενώ μετά το πέρας αυτού του διαστήματος το Κέντρο «θα πρέπει να εξασφαλίσει την οικονομική του βιωσιμότητα».

OT Originals
Περισσότερα από Τεχνολογία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο