Την δεδομένη στιγμή υπάρχουν περίπου δύο δισεκατομμύρια άτομα της Gen Z ανάμεσά μας. Αυτό είναι περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού που σύντομα θα αντιπροσωπεύει το 27% του εργατικού δυναμικού. Το πρώτο θετικό με αυτή την γενιά είναι ότι σπάνια επισκέπτεται ιστοσελίδες, οπότε εδώ είναι ένα ασφαλές σημείο να αναλύσουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά τους χωρίς να το μάθουν ποτέ. Αρκεί το παρόν κείμενο να μην μπει ποτέ στο TikTok.
H γενιά αυτή είναι από 13 έως 28 ετών και πέρα από τις περισπούδαστες αναλύσεις για τα «χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς» και την διαφορετικότητά της, στην ουσία της είναι μια γενιά που έχει μεγαλώσει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με τους δύο γονείς να εργάζονται περισσότερες από 10 ώρες και ίσα που να τα βγάζουν πέρα σε αντίθεση με άλλες γενιές που ένας γονιός εργάζονταν και κέρδιζε χρήματα που έφταναν για όλη την οικογένεια.
Ουσιαστικά πολλά από αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν «στον αυτόματο» και εκπαιδεύονται -στην κυριολεξία ίσως- από τους μαρκετίστες, το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα και τους ανθρώπους των αγορών σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι προηγούμενες γενιές.
Με την Gen Z να γίνεται όσο εισέρχεται στην αγορά εργασίας ένα βασικό δημογραφικό στοιχείο με χρήματα για ξόδεμα, οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν τρόπο να ικανοποιήσουν αυτό το τεράστιο κοινό αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ωστόσο, όπως κάθε γενιά το μάρκετινγκ στη γενιά Z είναι διαφορετικό σε σύγκριση με τις γενιές του παρελθόντος, γιατί είναι διαφορετική η «εκπαίδευση» και η αλληλοεκπαίδευση από την τριβή μεταξύ τους.

Καθώς δεν αποχωρίζονται τα τηλέφωνά τους, η πιο αποδοτική διαφήμιση είναι στα Social Media. Αρκεί να μην τα πατήσετε επειδή δεν κοιτούν τον δρόμο.
Αξίες, μήνυμα, εύρος προσοχής, τρόποι διαφήμισης
Τυπικά η Gen Z δεν πρόκειται να αγοράσει οτιδήποτε έχει κακή φήμη εκμετάλλευσης εργαζομένων (όχι από ταξική συνείδηση, αλλά από απλή αλληλεγγύη), δεν σέβεται την διαφορετικότητα ή καταστρέφει το περιβάλλον. Αυτό είναι θετικό, όμως ταυτόχρονα αυτή η μάρκα πρέπει να «μιλάει» στη γενιά αυτή ή να προτιμάται από σταρ αυτής της γενιάς.
Το μήνυμα πρέπει να είναι «αυθεντικό», αστείο ή διασκεδαστικό με μια προτίμηση σε clean-cut πρόσωπα που θα το διαφημίσουν. Ιδανικά θα το διαφημίσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κάτι που ο πωλητής «το δοκίμασε τυχαία» ή «μετά από πολύ ψάξιμο» και είναι «πάρα πολύ ικανοποιημένος».
Γενικά η Gen Z «ψαρώνει» με τις απόψεις χρηστών, περισσότερο από κάθε άλλη γενιά και αγοράζει αυτά που προτείνουν οι άνθρωποι που θαυμάζει στα κοινωνικά δίκτυα.

Αν δεν το καταλάβατε η γενιά αυτή ζει στο διαδίκτυο
Η Gen Z θα μπορούσε να ονομάζεται η «γενιά της διάσπασης προσοχής» (οθόνες, κινητά, τάμπλετ από νεαρή ηλικία δεν βοήθησαν), καθώς το εύρος προσοχής της σε διαφημίσεις είναι μόλις 8 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τα 12 δευτερόλεπτα των Millenials, των παιδιών της χιλιετίας.
Ο μικρότερος χρόνος σημαίνει πως απαιτούνται ταυτόχρονα πολλά λεκτικά και μη λεκτικά μηνύματα, εύστοχα και ακριβή. Το ΥΤ είναι το «βιβλίο» αυτής της γενιάς για τις «αναλύσεις».
Οι διαφημίσεις πιάνουν τόπο στα κοινωνικά δίκτυα με τα TikTok και Snapchat να έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρησιμοποιούν Facebook και Instagram, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Σε σχέση με την αναλογική γενιά των προηγουμένων η Gen Z είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, έχει τα πάντα, ακόμα και αν ο εγκέφαλος του ανθρώπινου είδους δεν έχει εξελιχθεί για τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών.
Δεν θα πληρώσουν για κάτι που δεν θα κάνει την ζωή τους πιο άνετη (ή δεν θα παρουσιαστεί έτσι)
Η γενιά αυτή δεν θα ακριβοπληρώσει κάτι που δεν το αξίζει: Έχει μικρό χαρτζηλίκι ή εισόδημα και πολλά έξοδα λόγω του ακριβού κόστους ζωής και δεν θα κάτσει να την «δαγκώσουν». Θα βρει την καλύτερη τιμή. Αν δεν ήταν σαφές, είναι η πρώτη ψηφιοποιημένη γενιά.
Αν όμως πειστεί πως πραγματικά το προϊόν αξίζει, θα το πάρει. Fun fact: Τα 3/4 αυτής της γενιάς, πληρώνει με το κινητό της! Τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργούν μια αίσθηση κοινότητας. Αν κάποιος καταφέρει να εμπλέξει μια ολόκληρη κοινότητα, σε ένα challenge ή μια διαφήμιση όπως έκανε η GoPro με τον κόσμο των extreme ή λιγότερο extreme sports, τότε έχει κερδίσει από τα αποδυτήρια.

Smartphone Zombies: Πρόκειται για μια έκφραση που περιγράφει έναν πεζό που δεν κοιτά τον δρόμο αλλά κοιτά την οθόνη του κινητού του. Είναι πολύ συχνό τέτοιοι πεζοί να τρακάρουν κολώνες ή ακόμα και αυτοκίνητα, επειδή κοιτούν τα smartphones. Το όλο ζήτημα ξεκίνησε από τους Millenials όμως πλέον οι Gen Zers είναι οι πιο επικίνδυνοι πεζοί με διαφορά. Οπότε ευχαριστούμε που πήραν το παρατσούκλι από την γενιά μας!
Πηγή: in.gr