Η HSBC έχει ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία αναζήτησης για τον επόμενο πρόεδρό της, καθώς δεν κατάφερε να εντοπίσει επαρκώς κατάλληλους υποψηφίους για την τελική λίστα, παρά το γεγονός ότι εξετάστηκαν περισσότερα από 100 ονόματα. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης αναγκάστηκε να διευρύνει το πεδίο αναζήτησης για να βρει τον διάδοχο του σερ Μαρκ Τάκερ, σε μία από τις πλέον απαιτητικές θέσεις του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με τους Financial Times.
Στο πλαίσιο αυτό, η HSBC εξέτασε στελέχη όπως ο Μάριο Γκρέκο, επικεφαλής της Zurich Insurance Group, οι Κέβιν Σνίντερ και Ρίτσαρντ Γκνόντε από τη Goldman Sachs, καθώς και ο Μπρους Καρνέγκι-Μπράουν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος της Lloyd’s of London. Ορισμένοι από τους υποψηφίους που ενδιέφεραν το διοικητικό συμβούλιο δεν ήταν διαθέσιμοι, ενώ άλλοι απάντησαν αρνητικά όταν τους έγινε προσέγγιση. Εκπρόσωπος της Zurich δήλωσε: «Ο Μάριο προσεγγίστηκε και απάντησε αμέσως αρνητικά, καθώς παραμένει δεσμευμένος στη Zurich».
Η τράπεζα, η οποία είναι εισηγμένη στο Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιλέξει κάποιον από τα υφιστάμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εφόσον δεν βρεθεί κατάλληλος εξωτερικός υποψήφιος.
Η απόφαση του Τάκερ τον Ιούνιο να επισπεύσει την αποχώρησή του από την HSBC, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του προέδρου στην ασιατική ασφαλιστική AIA τον Οκτώβριο, επιτάχυνε τη διαδικασία διαδοχής, αν και όσοι συμμετέχουν σε αυτή παραδέχονται ότι οι ρυθμοί ήταν ήδη αργοί.
Τα προσόντα που πρέπει να έχει
Η θέση της HSBC, που δραστηριοποιείται μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ως ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς εκκαθάρισης δολαρίων διεθνώς, απαιτεί από τα στελέχη της να διαθέτουν συνδυασμό εμπειρίας στον χρηματοοικονομικό τομέα και ικανότητες διαχείρισης σύνθετων διεθνών σχέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που προκύπτουν από τις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η HSBC και η MWM Consulting, που έχει αναλάβει την αναζήτηση, εντείνουν τις προσπάθειές τους, προσεγγίζοντας εκ νέου υποψηφίους που είχαν απορριφθεί στον πρώτο γύρο, πριν το διοικητικό συμβούλιο προλάβει να τους συναντήσει, σύμφωνα με τους FT. Η τράπεζα βρίσκεται σε επαφή με αρκετούς πιθανούς υποψηφίους, ωστόσο η διαδικασία δύσκολα θα ολοκληρωθεί πριν αποχωρήσει ο Τάκερ, οπότε και θα τον διαδεχθεί προσωρινά ο Μπρένταν Νέλσον, επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου της HSBC.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν και εξοικείωση με την αγορά της Ασίας, περιοχή που αποφέρει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της τράπεζας και στην οποία έχει δοθεί νέα έμφαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Ζορζ Ελχεντέρι, καθώς και τη διαθεσιμότητα να αφιερώσουν χρόνο σε μια θέση που ουσιαστικά απαιτεί πλήρη απασχόληση και συχνά απαιτητικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα.