Δεν έκανε τελικά το χρηματιστήριο το χατίρι σε όσους αρχίζουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου τις άδειες τους, υποχρεώνοντας τους να μείνουν πάνω στα τερματικά τους στην καρδιά του καλοκαιριού.
Όσο να κάνει, άλλο να πηγαίνει κάποιος διακοπές αφήνοντας τον γενικό δείκτη με το «2» μπροστά, και άλλο να περιμένει μεταξύ τύρου και αχλαδίου, entre la poire et le fromage δηλαδή που λένε και οι φίλοι μας Γάλλοι, να διαπεραστεί το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, το οποίο αν και πολύ κοντά πλέον, δεν φάνηκε να είναι και τόσο εύκολο.
Άλλωστε, η τελευταία φορά που ο δείκτης κινήθηκε σε αυτά τα επίπεδα ήταν στις 15 Απριλίου του 2010.
————————–
Αναταράξεις ενόψει
Ένα κρίσιμο τεστ πάντως θα δοθεί και τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου, καθώς ΔΕΗ και Jumbo, δύο εισηγμένες με ισχυρό impact στην αγορά, θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.
Η πρώτη θα δώσει 0,38 ευρώ ανά μετοχή, με την καταβολή μάλιστα στους δικαιούχους να αρχίζει από τις 25 Ιουλίου.
Η δεύτερη 0,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου.
Θυμίζω εδώ πως στις 31 Μαρτίου η Jumbo είχε προχωρήσει και στην καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής ποσού 63,50 εκατ. ευρώ.

————
«Ανοίγει» το ταμπλό
Αν και ο τραπεζικός κλάδος είναι ο βασικός μοχλός της ανόδου, η θετική τάση φαίνεται να επεκτείνεται σε όλο το εύρος της αγοράς, με συναλλαγές μάλιστα πάνω από 200 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Ιστορικά, όπως μας ενημέρωσε και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, η συμπεριφορά του δείκτη σε κρίσιμες τεχνικές ζώνες —είτε πρόκειται για αντιστάσεις είτε για στηρίξεις— έχει εμφανίσει μοτίβο διάσπασης δύο φάσεων.
Δηλαδή, μετά την αρχική προσέγγιση και την εκδήλωση πίεσης προσφοράς, ακολουθεί μια φάση αποφόρτισης στους ταλαντωτές πριν επιχειρηθεί μια πιο πειστική διάσπαση.
——————–
Όργιο φημών
Καλοδεχούμενη, λοιπόν, η κίνηση της αγοράς, αλλά όχι, τουλάχιστον από τη στήλη, και το όργιο φημών που υπάρχει στον τραπεζικό κλάδο το τελευταίο διάστημα.
Διότι τα «αγοραία» ένστικτα της αγοράς έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους εσχάτως, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε λάθη που έγιναν στον παρελθόν.
Και αναφέρομαι στις φήμες που επικρατούν για πιθανές στρατηγικές κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, και φυσικά γύρω από το όνομα της Εθνικής.
Τεράστια η ρευστότητα
Η στήλη θα σύστηνε στην αγορά να ακολουθήσει το νήμα της λογικής και να συνυπολογίσει το ότι μία τράπεζα, οποιαδήποτε είναι αυτή, δεν θέλει να «κάθεται» σε έναν πακτωλό χρημάτων.
Ο οποίος στην περίπτωση της Εθνικής αγγίζει τα 2 δισ. Δεν είναι δηλαδή είδηση ότι η Εθνική εξετάζει στρατηγικές κινήσεις, κάτι που φυσικά δεν έχει κρύψει και ο CEO της Παύλος Μυλωνάς.
Ο ίδιος όμως ο Μυλωνάς δεν έχει κρύψει ότι βιασύνες δεν υπάρχουν.
Και η στήλη συμφωνεί μέχρι κεραίας σε αυτό.

Προς τι η φημολογία;
Το να πέφτουν λοιπόν διάφορα ονόματα από τον ασφαλιστικό κλάδο στο τραπέζι, μόνο καλό δεν κάνει σε μια αγορά που ήδη έχει σημάδια «υπερθέρμανσης».
Μπορεί η αυξημένη ρευστότητα της Εθνικής, σε συνδυασμό με την τάση των τραπεζών να επιστρέφουν στον ασφαλιστικό κλάδο μέσω του bancassurance, να δημιουργεί προσδοκίες για στρατηγικές εξελίξεις, αυτό όμως απέχει από την πραγματικότητα…
Μια πραγματικότητα που, κατά τις δικές μου πληροφορίες, θα έρθει προς το Φθινόπωρο, ίσως και λίγο πριν το τέλος του έτους.
Μέχρι τότε, καλό είναι το καλάθι να είναι μικρό και η αξιολόγηση των θέσεων να γίνεται με βάση τα επενδυτικά κριτήρια.
———————–
Από Φθινόπωρο και το ελβετικό φράγκο
Μετά το καλοκαίρι βλέπω να έρχεται και η ρύθμιση για το ελβετικό φράγκο, παρά τα διαφορετικά που φημολογούνται.
Τα σενάρια και σε αυτήν την περίπτωση είναι πολλά, καθώς απασχολεί δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά και το κόστος των μέχρι τώρα προτεινόμενων λύσεων είναι μεγάλο.
Ειδικά για εκείνες τις τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση.
Δίχως φυσικά να συνυπολογίσουμε ότι μπορεί να μην δοθεί το πράσινο φως από τους επόπτες της Φρανκφούρτης.
Όπως μαθαίνω μάλιστα, ήδη έχουν καταρτιστεί κάποια σενάρια ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια το «στρες» που θα υπάρξει στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Το αποτέλεσμα ακόμη δεν το γνωρίζω, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Οι επιφυλάξεις όμως ακόμη είναι μεγάλες.

—————————-
Μια παρένθεση…
Και μιας και πιάσαμε τις τράπεζες, να κάνω εδώ μια παρένθεση και να πω ότι μια γυναίκα τραπεζίτισσα γράφει ιστορία. Σπανίως γίνεται αυτό.
Και αναφέρομαι στην Jane Fraser, τη CEO της Citigroup, που αναδείχθηκε «Banker of the Year 2025» από το Euromoney, σε εκδήλωση στο Λονδίνο.
Η διάκριση μάλιστα έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου η Citi ανακοίνωσε εντυπωσιακά κέρδη για το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και εκτοξεύοντας τη μετοχή της στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
Η Fraser, που ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας τον Μάρτιο του 2021, θεωρείται πλέον η αρχιτέκτονας της θεαματικής επιστροφής της Citi στο προσκήνιο…
Στα ίδια βραβεία πάντως η Εθνική Τράπεζα ανακηρύχθηκε Best Bank for Large Corporates και Best Investment Bank for Financing, για την Ελλάδα.
——————————–
Στο 100% της Stoiximan
Και να επιστρέψω στα δικά μας, ο ΟΠΑΠ προχώρησε τελικά σε πλήρη εξαγορά της Stoiximan, αποκτώντας το υπόλοιπο 15,51% έναντι 191,6 εκατ. ευρώ.
Αναμενόμενη η κίνηση από την αγορά, καθώς η διοίκηση έχει επικοινωνήσει τη στρατηγική της στον online στοιχηματισμό και το iGaming, έναν τομέα όπου η Stoiximan έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας εκκρεμεί για έγκριση από τις Κυπριακές Αρχές και αναμένεται εντός του τρίτου τριμήνου του 2025.
Επίσης, η συνεργασία με την Kaizen Gaming συνεχίζεται για τεχνολογική υποστήριξη και καινοτόμες υπηρεσίες, ενώ οι δύο εταιρείες θα διατηρήσουν ανεξάρτητες δομές και brands.

————-
Μικρά «χτυπήματα»
Η τελευταία περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι μόνο ένα δείγμα των συζητήσεων που τελεσφόρησαν, ή θα τελεσφορήσουν το επόμενο διάστημα.
Και εξηγώ, όπως μου μεταφέρουν οι πηγές μου από τον επιχειρηματικό κλάδο, ότι οι επαφές πολλών επιχειρηματιών είναι συνεχείς μεταξύ τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι «μικροί» εντός και εκτός ταμπλό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο έντονης φημολογίας περί εξαγορών, placement, στρατηγικών επενδυτών και τα συναφή.
Η περίπτωση της Κυριακούλης άλλωστε άνοιξε την όρεξη, με πολλούς να συνδέουν το τεράστιο ράλι των τελευταίων ημερών (+75% μέσα σε 7 συνεδριάσεις) με την είσοδο των αδερφών Τζώρτζη στην εισηγμένη.
Η αλήθεια βέβαια απέχει, καθώς είναι γνωστό από τον Μάιο ότι η Κυριακούλης εισέρχεται σε νέα φάση ανασύνταξης.
Και όπως μαθαίνω θα υπάρξουν λίαν συντόμως ανακοινώσεις, επενδυτικού ενδιαφέροντος.
—————
Στη διακριτική ευχέρεια…
Αυτή και άλλες πολλές «μικρές» του ταμπλό έχουν βρεθεί πλέον στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τη στήλη να το επαναλαμβάνει. Χρειάζεται προσοχή και σύνεση.
Δύσκολες αρετές βέβαια, εάν αναλογιστεί κανείς το ότι αρκετές εισηγμένες ζήτησαν στις φετινές τακτικές γενικές συνελεύσεις τους την εξουσιοδότηση στα διοικητικά συμβούλια προκειμένου να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου εάν χρειαστεί.
Ευλόγως η αγορά να «βλέπει τον καπνό», αναζητώντας που είναι η «φωτιά»!.