Την πολιτική βούληση των δύο μερών, της Γαλλίας και της Γερμανίας, να προχωρήσει το κοινό έργο του άρματος μάχης (Μain Battle Tank Project – MGCS), το οποίο έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια, επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής Rheinmetall Αρμιν Πάπεργκερ.
«Αυτό θέλουν οι πολιτικοί, αλλά και η βιομηχανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργοστάσιο στο Unterluess, στη βόρεια Γερμανία, όπου υποδέχθηκε τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Το Βερολίνο και το Παρίσι συμφώνησαν το 2017 να εργαστούν πάνω σε ένα γαλλογερμανικό άρμα που θα διαδεχθεί το γερμανικό Leopard 2 και το γαλλικό Leclerc, αλλά το έργο είχε πληγεί από διαφωνίες και καθυστερήσεις.
Οι προσπάθειες για την επιτάχυνση της παραγωγής έρχονται σε μια εποχή που η Ευρώπη αυξάνει την αμυντική παραγωγή, σταθμίζοντας τις ανάγκες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 απο τη μια μεριά αλλα και τα ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, απο την άλλη.
Μια ιδέα παραγωγής θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες μαζί με τη γαλλική εταιρεία Thales, και την γαλλο-γερμανική κοινοπραξία KNDS.
Es war uns eine Freude, den Bundesminister der Verteidigung, 🇩🇪 Boris Pistorius, gemeinsam mit seinem französischen Amtskollegen, 🇫🇷 Sébastien Lecornu, am Standort Unterlüß willkommen zu heißen.
Armin Papperger, Vorstandsvorsitzender der Rheinmetall AG, begrüßte die prominenten… pic.twitter.com/C51jlNmol4
— Rheinmetall (@RheinmetallAG) July 24, 2025
«Στη συνέχεια θα περάσουμε σε φάση πρωτοτύπου και μετά από αυτή τη φάση πρωτοτύπου, ελπίζουμε ότι θα περάσουμε σχετικά γρήγορα σε φάση παραγωγής», δήλωσε ο ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall.
Ο ίδιος πρόσθεσε λέγοντας ότι «Έχω την εντύπωση ότι ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ενδιαφέρθηκε πολύ για αυτά που του δείξαμε εδώ. Ειδικά για τις νέες τεχνολογίες, τη συνδεσιμότητα και την οδήγηση χωρίς οδηγό».
Όσον αφορά την προμήθεια ευρωπαϊκών όπλων, τόνισε: «Πιστεύω ότι η εθνικιστική σκέψη είναι ξεπερασμένη – πρέπει να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά. Εμείς στη Rheinmetall λειτουργούμε ήδη με ευρωπαϊκό τρόπο. Επενδύουμε δισεκατομμύρια – στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία – επενδύουμε σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Η δήλωση του αφεντικου της Rheinmetall μπορεί – εν μέρει- να θεωρηθεί και ως άνοιγμα για ευρύτερη διακρατική συμμετοχή στο πρόγραμμα του MGCS ειδικά τωρα που η Ευρωπαική Ενωση με το ReArm Europe (Readiness 2030) υποστηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τις κοινές προμηθειες με τη μόχλευση συνολικά 800 δισ. ευρώ. Αλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αφήσει ανοικτή την πόρτα συμμετοχής στο κοινό project για το άρμα μάχης, στην Πολωνία, κατα την επίσκεψη του στη Βαρσοβία το 2020.