Χαμηλότερη, για πρώτη φορά μετά απο εννέα χρόνια, είναι η ζήτηση ηλιακών συλλεκτών στην Ευρωπαική Ενωση.
Το γεγονός αποδίδεται στις χαμηλότερες τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένεται ότι οι προσθήκες ηλιακής ενέργειας πρόκειται να συρρικνωθούν κατά 1,4% στην ΕΕ, η πρώτη ετήσια πτώση από το 2016, σύμφωνα με την έκθεση της βιομηχανικής ομάδας Solar Power Europe.
Ενώ οι νέες προσθήκες εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αυτο δείχνει τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη των κορεσμένων αγορών ηλιακής ενέργειας, όπου οι τιμές βυθίζονται τακτικά κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια των πιο ηλιόλουστων τμημάτων του έτους.
Συνολικά, η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την προσθήκη 64,2 γιγαβάτ νέας ισχύος, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο. Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ανάλυση του BloombergNEF που βλέπει μικρή αύξηση φέτος στο μπλοκ.

Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ 2015-2025
Ο μεγαλύτερος παράγοντας της αναμενόμενης μείωσης είναι ο οικιακός τομέας, σύμφωνα με την έκθεση. Τα νοικοκυριά αποτέλεσαν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οι μειωμένες τιμές των πάνελ, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι υψηλότερες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν τους καταναλωτές να εγκαταστήσουν πάνελ στις στέγες και να κολλήσουν ακόμη και στα μπαλκόνια των πόλεων.
Αλλά με τις αγορές να κατακλύζονται όλο και περισσότερο από ενέργεια κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι κυβερνήσεις έχουν αποσύρει τη στήριξη του τομέα, μειώνοντας τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, οι τιμές χονδρικής έχουν μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Τα ηλιακά πάρκα μεγάλης κλίμακας εξακολουθούν να αυξάνονται φέτος, αλλά οι εγκαταστάσεις αυτές αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις, καθώς μειώνεται η ζήτηση από τις ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον τομέα να βασίζεται όλο και περισσότερο στις κρατικές επιδοτήσεις για να επιτύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον, σχολιάζει το Bloomberg.