Η «ημέρα του νερού». Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος για τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το σχέδιο πέντε αξόνων για τη λειψυδρία εκτόξευσαν τις τιμές των μετοχών που σχετίζονται με τον πολύτιμο υδάτινο πόρο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την άνοδο που σημείωσαν η ΕΥΔΑΠ κατά 12,5% και η ΕΥΑΘ κατά 13,3%. Δεν το λες και λίγο…
Τη σκυτάλη πήραν οι τράπεζες, οι οποίες μετά τις αποφάσεις για την κατάργηση μια σειρά χρεώσεων όσον αφορά στις αναλήψεις μετρητών από ATM έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Επιπλέον, διαψεύσθηκαν και οι πληροφορίες που τις ήθελαν να συρρικνώνουν το δίκτυο των ΑΤΜ που λειτουργούν. Ένα σημείο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και χθες ήταν αυξημένες οι συναλλαγές, και μάλιστα πραγματοποιήθηκαν και αρκετά… πακέτα.
Το… μομέντουμ ήταν έτσι και αλλιώς θετικό λόγω της εμπορικής συμφωνίας που έκλεισαν οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία για τους δασμούς. Η αισιοδοξία αποτυπώθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία ενισχύθηκαν με οδηγό τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας που πιέστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της έντονης αβεβαιότητας.
———————
Το deal ΗΠΑ με ΕΕ
Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τις πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά σε συμφωνία με την Ευρώπη για δασμούς 15%. Ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερο το θέμα. Άλλωστε το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις είναι η 1η Αυγούστου, οπότε είναι λογικό να κορυφώνονται οι διεργασίες.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και κλείσει ένα αμοιβαία επωφελές deal, το οποίο θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές τότε είναι πολύ πιθανόν να εισέλθουμε σε ένα νέο, ακόμη πιο δυναμικό κύκλο ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών. Η ρευστότητα υπάρχει και μαζί και η διάθεση, όπως λένε στη στήλη πηγές που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων. «Κοιτάξτε πόσα deal σκάνε… καθημερινά και μπορείτε να καταλάβετε τι όρεξη», υπογραμμίζουν με νόημα.
——————————–
Τα επιτόκια της ΕΚΤ
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών που θα επιβάλλουν τελικά οι ΗΠΑ στην ΕΕ αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία καλείται σήμερα να αποφασίσει για την επιτοκιακή πολιτική. Η UBS πάντως αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της, για το πότε βλέπει την κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια.
Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η επόμενη μείωση θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και όχι στην σημερινή συνάντηση και θα κλείσει ο κύκλο αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού. Η UBS πάντως έχει τροποποιήσει αρκετές φορές τα βασικά σενάρια για την ανάπτυξη της ευρωζώνης εν αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο των αμερικανικών δασμών.
————-
Δυτική Μακεδονία
Τον Σεπτέμβριο 2020 η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσίασε ένα master plan για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, έχοντας δεχτεί προτάσεις για 66 επενδύσεις εκ των οποίων οι 16 ήταν οι πιο εμβληματικές. Το ύψος τους αθροιζόταν σε πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά κίνητρα θεσπίστηκαν για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων που θα άλλαζαν το παραγωγικό μοντέλο των περιοχών.
Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο με επενδύσεις όπως η κατασκευή giga factory για μπαταρίες, μονάδων υδροπονίας, οινοτουρισμού και παραγωγής κυψελών υδρογόνου κλπ. έμεινε στα χαρτιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρμόδιο υπουργό του Νίκο Παπαθανάση συναντήθηκαν ξανά με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας … Χωρίς βέβαια μεγάλα επενδυτικά σχέδια γιατί προφανώς οι εταιρείες διαπίστωσαν πώς υπάρχουν εμπόδια στο να ρίξουν κεφάλαια. Όπως μπόλικη γραφειοκρατία και νομοθετική ασάφεια…

Η επίσκεψη και τα αστειάκια…
Ο πρωθυπουργός και χθες δεν είχε να κομίσει κάτι καινούργιο…
Μάλλον για την ακρίβεια είχε να επαναλάβει την επένδυση που διασώζει την κυβέρνηση από το πολιτικό κάζο της μετάβασης της περιοχής: Αυτή της ΔΕΗ για τη δημιουργία data center.
Κι επειδή πράγματι δεν είχε να πει κάτι στους δημάρχους της περιοχής το έριξε στα αστειάκια: «Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να φαντάζει μακριά από τα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη -ευχόμαστε, βέβαια, και με την ολοκλήρωση του Ε65 να έρθουν και θα έρθουν και λίγο πιο κοντά-, όμως ξέρετε ότι βρισκόμαστε σε αυτή την προσπάθεια της δύσκολης μετάβασης σταθερά δίπλα σας..» Και σε αυτό το σημείο βέβαια θύμισε μία άλλη σοβαρή επένδυση σε υποδομή αυτήν της επέκτασης του αυτοκινητοδρόμου Ε65.
Ο Δυτικομακεδόνας Παπαθανάσης…
Ο Μητσοτάκης φρόντισε να αστειευτεί και με τον αρμόδιο υπουργό του: «Για το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο κ. Παπαθανάσης ουσιαστικά έχει ”πολιτογραφηθεί” Δυτικομακεδόνας και, πράγματι, νομίζω ότι θα αναγνωρίσετε κι εσείς ότι έχει επενδύσει μεγάλο κόπο και μεγάλη προσπάθεια στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου…»
Όσον αφορά τα μεγαλεπήβολα εκείνα επενδυτικά σχέδια που αναγγέλθηκαν και δεν έγιναν ποτέ, ο Μητσοτάκης και ο Παπαθανάσης δεν είχαν να πουν τίποτα ούτε σε αυτήν την συνάντηση…
————–
Λειψυδρία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν τη συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς απο τη Δυτική Μακεδονία συγκάλεσε υπουργική σύσκεψη για την παρουσίαση των βασικών αξόνων του κυβερνητικού σχεδίου που αφορούν στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Αν κι εδώ και περίπου δύο με τρία χρόνια τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και άλλοι αρμόδιοι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα των υδάτων, εντούτοις ο πρωθυπουργός έρχεται τώρα να ανακοινώσει ένα σχέδιο παρεμβάσεων.
Χωρίς βέβαια καμία λεπτομέρεια και συγκεκριμένα μέτρα.
Ελπίζω να μην είναι πολύ αργά…
Στάσσης για… πάσα χρήση
Θα μείνω λίγο στο θέμα της λειψυδρίας και συγκεκριμένα στο ρόλο που έχει η ΔΕΗ στη διαχείριση των υδάτων λόγω των υδροηλεκτρικών σταθμών που διαθέτει.
Κομβικός ο ρόλος της και κρίσιμη η κατάσταση καθώς τα αποθέματα νερού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Και μπορεί η ΔΕΗ να είναι ένας εκ των stakeholders στο θέμα του νερού, ωστόσο σε καμία περίπτωση, όπως μου λένε και από την ίδια την εταιρεία και το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, δεν ισχύει αυτό που γράφτηκε και αναπαράχθηκε ότι ο Γιώργος Στάσσης θα αναλάβει να συντονίσει τις μεταρρυθμίσεις στο νερό.
Ρόλο θα έχει η ΔΕΗ, ίσως στην παροχή τεχνογνωσίας για υδραυλικά έργα που πρέπει να γίνουν.
Κατά τ’ άλλα είπαμε, παιδιά: Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ είναι ικανότατος μάνατζερ αλλά όχι και για πάσα χρήση…
——————–
Νέα σενάρια για την Νίκας
Μπορεί η λειψυδρία να απασχόλησε την επικαιρότητα, ωστόσο στην πιάτσα συνέχισε και χθες η σεναριολογία γύρω από την πώληση του Νίκα. Στα δημοσιογραφικά γραφεία έφθαναν πληροφορίες για διάφορα… ονόματα μεταξύ των οποίων ο Υφαντής ενώ τελευταία προστέθηκε και το όνομα της εταιρείας Νιτσιάκος. Κάτι που πάντως διαψεύδεται από αρμόδιες πηγές.
Η αίσθηση που μεταφέρεται στη στήλη από καλά πληροφορημένες πηγές είναι πως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, γιατί εξετάζει μια σειρά από άλλες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να δέσουν στο άρμα που στήνει. Με απώτερο στόχο φυσικά την είσοδό του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο έμπειρος επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΒ έχει βάλει ψηλά τον πήχη, και στοχεύει πολύ ψηλά σε deal που σε αξία υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ…
—————
Ψήφος εμπιστοσύνης
Να σας μεταφέρω λίγο στον ΟΤΕ και στην ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Η Deutshe Telekom βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο με αυξημένη συμμετοχή στην ελληνική εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα ανέβασε το μερίδιο της στο 54,62% από 50,86%.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό οι Γερμανοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΟΤΕ και στην ελληνική οικονομία.
Ως προς τον ΟΤΕ αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι πώς να μην δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι Γερμανοί καθώς είναι η τρίτη πιο κερδοφόρα εταιρεία του ομίλου τους στον κόσμο…