Την επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου της στην Κόρινθο σχεδιάζει η Crown Hellas Can και προς τούτο έχει αιτηθεί την υπαγωγή του επενδυτικού της σχεδίου στις διατάξεις του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων, με την Enterpise Greece να το έχει θέσει ήδη σε διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται στις 3 Αυγούστου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται 136.194.901,92 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.
Το εργοστάσιο της «Crown Hellas Can Α.Ε.» στην Κόρινθο, το οποίο λειτουργεί από τη δεκαετία του 1960, έχει ως αντικείμενο εργασιών την παραγωγή μεταλλικών αλουμινένιων δοχείων (cans) για αναψυκτικά και μπύρες. Μέσω του υποβληθέντος επενδυτικού σχεδίου, η εταιρεία σκοπεύει να προβεί στην αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και στην προσθήκη δύο νέων σύγχρονων βιομηχανικών κτιρίων στις εγκαταστάσεις της Κορίνθου.
Ενίσχυση παραγωγής
Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, στόχος της επέκτασης είναι η παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μεταλλικών δοχείων και η παραγωγή των καπακιών αυτών. Το ολοκληρωμένο προϊόν, «κουτί με καπάκι», θα χρησιμοποιεί 8-10% λιγότερη α’ ύλη (αλουμίνιο), οπότε θα είναι ελαφρύτερο, οικονομικότερο και με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Μέτοχος της «Crown Hellas Can Α.Ε.» είναι η αμερικανική πολυεθνική «Crown Holdings Inc.», από τους κορυφαίους παραγωγούς μεταλλικών κουτιών αλουμινίου στον κόσμο και με πελατολόγιο παγκόσμιους, επίσης, πολυεθνικούς κολοσσούς (Coca-Cola, PepsiCo, Heineken, κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προ διετίας περίπου, είχε προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου που διατηρούσε στην Πάτρα αλλά και της γραμμής παραγωγής «Τμήματος Άκρων» στην Κόρινθο. Το εργοστάσιο διέθετε δύο γραμμές παραγωγής μεταλλικών δοχείων χαμηλής ταχύτητας, με δυνατότητα παραγωγής μόνο καθιερωμένων μεταλλικών δοχείων «standard» χωρητικότητας 33cl, με ετήσια δυνατότητα παραγωγής περίπου 900 εκ. δοχεία. Η εταιρεία είχε συσχετίσει την απόφασή της με παράγοντες όπως η χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγής, τα υψηλά πάγια έξοδα, το υψηλό κόστος αγοράς μετάλλου και το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας καθώς καιτ η χαμηλή εγχώρια ζήτηση για το μοναδικό μέγεθος δοχείων που μπορεί να παραχθεί.