Μείωση έως και 22,3% έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι στο εφάπαξ που λαμβάνουν λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς να υπάρχει προοπτική βελτίωσης από το υπουργείο Εργασίας.
Το διπλό σύστημα υπολογισμού ευνοεί τους παλαιότερους ασφαλισμένους
Ο κανόνας που εισήγαγε αυτός ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016), με τις 22 συνολικά περικοπές, είναι ότι το εφάπαξ για τα ίδια έτη ασφάλισης βαίνει μειούμενο κάθε χρόνο για όσους συνταξιοδοτούνται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά. Για να «ισοφαρίσουν» οι ασφαλισμένοι τις απώλειες, θα πρέπει να παραμείνουν περισσότερα χρόνια.
Ειδικότερα με το ισχύον σύστημα που θεσπίστηκε με τον Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) το εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία (πλην των στρατιωτικών) υπολογίζεται με δύο τρόπους ως εξής:
• Το πρώτο τμήμα του εφάπαξ αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης ως το 2013 και για το διάστημα αυτό το ποσό υπολογίζεται με το 60% του μέσου όρου των αποδοχών των ασφαλισμένων για την 5ετία 2009-2013.
• Το δεύτερο τμήμα του εφάπαξ αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2014 μέχρι τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων και ισοδυναμεί με την επιστροφή των εισφορών που καταβάλλουν μετά το 2024.
Παράδειγμα
Επισημαίνεται ότι το εφάπαξ δεν έχει κρατήσεις, καταβάλλεται στο ακέραιο. Παρακράτηση γίνεται όταν υπάρχουν:
- οφειλές στην Εφορία (παρακράτηση μέχρι ποσοστού 50% της παροχής),
- δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ποσό σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση χορήγησης του δανείου),
- οφειλή εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ.
Οι περιπτώσεις παρακράτησης είναι οι εξής:
- Οφειλές στην Εφορία: παρακρατείται μέχρι το 50% της παροχής.
- Δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: παρακρατείται το ποσό που αναφέρεται στη σύμβαση χορήγησης του δανείου.
- Οφειλές εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ: παρακρατείται το οφειλόμενο ποσό.