Ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος διαπερνά τον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς η πρόσφατη νομοθεσία στις ΗΠΑ προσφέρει ρυθμιστική σαφήνεια στα stablecoins, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της Wall Street και επιταχύνοντας τη διαδικασία «tokenization» περιουσιακών στοιχείων. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προσδοκίες για αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις, σημειώνει ο Economist.
Παραδοσιακά, οι κύκλοι της Wall Street αντιμετώπιζαν τα κρυπτονομίσματα με σκεπτικισμό, θεωρώντας τα κυρίως εργαλεία κερδοσκοπίας ή οικονομικών εγκλημάτων. Ωστόσο, η πρόσφατη ψήφιση του GENIUS Act από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 18 Ιουλίου προσφέρει στα stablecoins —ψηφιακά tokens που υποστηρίζονται από συμβατικά περιουσιακά στοιχεία, συνήθως δολάρια— το ρυθμιστικό πλαίσιο που έλειπε. Ο κλάδος αναπτύσσεται και μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί σπεύδουν να συμμετάσχουν. Παράλληλα, το «tokenization» κερδίζει έδαφος, με όλο και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, να διαπραγματεύονται σε blockchains.
Τι φέρνει η επανάσταση των κρύπτο
Οι απόψεις για τις εξελίξεις διίστανται. Ο Βλαντ Τένεβ, διευθύνων σύμβουλος της Robinhood, εκτιμά ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αντίθετα, η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκφράζει ανησυχίες για την «ιδιωτικοποίηση του χρήματος» μέσω των stablecoins, όπως αναφέρει ο Economist.
Και οι δύο, πάντως, αναγνωρίζουν τη δυναμική των αλλαγών. Σε αντίθεση με το bitcoin, που παρουσιάστηκε ως «ψηφιακός χρυσός», τα tokens λειτουργούν ως ψηφιακά «περιτυλίγματα» για άλλα περιουσιακά στοιχεία, μια προσέγγιση που θυμίζει καινοτομίες όπως τα ETFs και τα τιτλοποιημένα χρέη.
Σήμερα, η αξία των stablecoins ανέρχεται στα 263 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 60% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Standard Chartered προβλέπει ότι η αγορά θα φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια. Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε πρόσφατα το δικό της ψηφιακό προϊόν, το JPMorgan Deposit Token, παρά τον διαχρονικό σκεπτικισμό του επικεφαλής της, Τζέιμι Ντάιμον. Η αγορά των tokenized assets, αν και μικρότερη, αναπτύσσεται ταχέως, ενώ η Robinhood λάνσαρε πρόσφατα πάνω από 200 νέα tokens για Ευρωπαίους επενδυτές.
Stablecoins
Τα stablecoins διευκολύνουν φθηνές και γρήγορες συναλλαγές, παρακάμπτοντας τους παραδοσιακούς μεσάζοντες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις διασυνοριακές πληρωμές. To GENIUS Act ορίζει ότι τα stablecoins δεν θεωρούνται κινητές αξίες και πρέπει να υποστηρίζονται πλήρως από ασφαλή, ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Μεγάλες εταιρείες λιανικής, όπως η Amazon και η Walmart, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκδώσουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργούν ως ψηφιακές δωροκάρτες, μειώνοντας το κόστος συναλλαγών για τους καταναλωτές.
Τα tokenized assets αποτελούν ψηφιακές αναπαραστάσεις υπαρκτών περιουσιακών στοιχείων, όπως αμοιβαία κεφάλαια ή μετοχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μετατροπή μεμονωμένων μετοχών σε tokens προσφέρει περιορισμένα οφέλη, όπως η 24ωρη διαπραγμάτευση, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον εντοπίζεται σε λιγότερο ρευστά προϊόντα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς. Τα tokenized αμοιβαία κεφάλαια, όπως αυτό της BlackRock, προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τους παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μέσο πληρωμής.
Η ανάπτυξη αυτών των προϊόντων δημιουργεί προκλήσεις για τις τράπεζες, καθώς η μετακίνηση κεφαλαίων προς stablecoins και tokenized αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να μειώσει την ελκυστικότητα των τραπεζικών καταθέσεων και να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών. Παράλληλα, προκύπτουν νομικά ζητήματα, καθώς οι κάτοχοι tokens δεν έχουν πάντα τα ίδια δικαιώματα με τους παραδοσιακούς μετόχους, ενώ σε περίπτωση πτώχευσης του εκδότη, η κατοχή των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η δυνατότητα tokenization ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων ανοίγει νέες επενδυτικές ευκαιρίες για ιδιώτες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ερωτήματα για την επάρκεια της εποπτείας και τη διαφάνεια. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει επισημάνει ότι οι κανόνες για τις κινητές αξίες ισχύουν ανεξαρτήτως της μορφής που λαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο η ταχύτητα των εξελίξεων δυσκολεύει την αποτελεσματική εποπτεία.