Εδέσματα και smoothies φτιαγμένα από το μούρο acai του Αμαζονίου κατακλύζουν την αγορά σε πολλές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι καταναλωτές μπορεί να το σκεφτούν δύο φορές πριν κάνουν τις αγορές τους μετά την 1η Αυγούστου, όταν τεθεί σε ισχύ δασμός 50% στις εισαγωγές από τη Βραζιλία .
Σχεδόν όλος ο πολτός acai που πωλείται στις ΗΠΑ, καθώς και στην Ευρώπη και την Ασία, όπου οι άνθρωποι έχουν επίσης αναπτύξει μια προτίμηση για το ιδιαίτερο αυτό φρούτο, προέρχεται από τη Βραζιλία. Εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, τα εδέσματα αυτά θα μπορούσαν να κοστίσουν σημαντικά περισσότερο σε εκατοντάδες καταστήματα από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες.
«Ο κόσμος ήδη παραπονιέται λίγο για την τιμή. Αν γίνει πιο ακριβό, υποθέτω ότι θα γίνει περισσότερο είδος πολυτελείας», δηλώνει στο Reuters, η Ashley Ibarra, η οποία διαχειρίζεται ένα κατάστημα στο Midtown Manhattan που ανήκει στην Playa Bowls LLC, μια εταιρεία με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ με περίπου 300 καταστήματα στις ΗΠΑ.
Με γαρνιτούρες όπως μπανάνα και γκρανόλα, ένα μπολ ασάι κοστίζει περίπου 18 δολάρια στο Playa Bowls στη Νέα Υόρκη. Η ανταγωνίστρια Oakberry Inc., η μεγαλύτερη αλυσίδα açaí στον κόσμο με 700 καταστήματα σε 35 χώρες, πουλάει μία μικρότερη συσκευασία σε ένα κοντινό κατάστημα στο Μανχάταν για 13 δολάρια.
Ισχυρά οφέλη
Οι εταιρείες ασάι διαφημίζουν το προϊόν ως ενισχυτικό ενέργειας, ισχυρό αντιοξειδωτικό και πηγή ωμέγα-3 και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν τα πιθανά οφέλη του για την υγεία.
Η παραγωγή και οι εξαγωγές ασάι στη Βραζιλία έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Το μούρο, από τοπική λιχουδιά σε μικρές πόλεις της πολιτείας Παρά, όπου καλλιεργείται κυρίως, έγινε μια πολύ δημοφιλής λιχουδιά σε όλη τη Βραζιλία. Σύντομα, οι εξαγωγές άρχισαν να αποστέλλονται και σε άλλες χώρες.
Η παραγωγή αυξήθηκε από περίπου 150.000 μετρικούς τόνους πριν από δέκα χρόνια σε σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας IBGE της Βραζιλίας και των κυβερνήσεων της Πάρα και της Αμαζόνας.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος ξένος αγοραστής, και ακολουθούν η Ευρώπη και η Ιαπωνία.