Διαπραγματευτικές ομάδες υψηλού επιπέδου από ΗΠΑ και Κίνα συναντώνται στη Στοκχόλμη τη Δευτέρα για να αντιμετωπίσουν τις μακροχρόνιες οικονομικές διαφορές που βρίσκονται στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών, με στόχο την παράταση της εκεχειρίας που αποτρέπει προς ώρας τους σημαντικά υψηλότερους δασμούς.
Χωρίς συμφωνία, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νέα αναταραχή από δασμούς που υπερβαίνουν το 100%
Η Κίνα έχει προθεσμία έως τις 12 Αυγούστου για να καταλήξει σε μια βιώσιμη συμφωνία για τους δασμούς με την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούνιο για να τερματίσουν εβδομάδες κλιμάκωσης των δασμών.
Χωρίς συμφωνία, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νέα αναταραχή από δασμούς που υπερβαίνουν το 100%.
Οι συνομιλίες της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, πραγματοποιούνται μια ημέρα μετά τη συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τραμπ σε γήπεδο γκολφ στη Σκωτία, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία που πιθανότατα θα οδηγήσει σε βασικό δασμό 15% στα περισσότερα προϊόντα της ΕΕ.
Οι εμπορικοί αναλυτές και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού εκτιμούν ότι οι συζητήσεις στη σουηδική πρωτεύουσα είναι απίθανο να οδηγήσουν σε κάποια σημαντική πρόοδο, αλλά θα μπορούσαν να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να βοηθήσουν στη δημιουργία των συνθηκών για τη συνάντηση του Τραμπ και του Κινέζικου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αργότερα φέτος.
Οι προηγούμενες εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στη Γενεύη και το Λονδίνο τον Μάιο και τον Ιούνιο επικεντρώθηκαν στη μείωση των αμερικανικών και κινεζικών δασμών ως αντίποινα από τριψήφια επίπεδα και στην αποκατάσταση της ροής σπάνιων γαιών που έχει σταματήσει η Κίνα, καθώς και των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia H20 και άλλων αγαθών που έχουν σταματήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες δεν έχουν εμβαθύνει σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι καταγγελίες των ΗΠΑ ότι το κρατικά καθοδηγούμενο, βασισμένο στις εξαγωγές, μοντέλο της Κίνας κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά αγαθά, και οι καταγγελίες του Πεκίνου ότι οι έλεγχοι εξαγωγών τεχνολογικών αγαθών των ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας επιδιώκουν να ανακόψουν την κινεζική ανάπτυξη.
«Η Στοκχόλμη θα είναι ο πρώτος ουσιαστικός γύρος εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Μπο Ζενγκγιουάν, συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας Plenum με έδρα τη Σαγκάη.
Μία, δύο, τρεις, πολλές συμφωνίες
Ο Τραμπ έχει καταφέρει να πιέσει ορισμένους άλλους εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων, για συμφωνίες που αποδέχονται υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ από 15% έως 20%.
Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα 50-50 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών να καταλήξουν επίσης σε μια εμπορική συμφωνία-πλαίσιο, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν «απεγνωσμένα να κάνουν μια συμφωνία».
Δύο από τους κορυφαίους εμπορικούς αξιωματούχους του Τραμπ, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο εκπρόσωπος του USTR Τζέιμισον Γκριρ, θα παραστούν στις συνομιλίες για τη Σκωτία και στη συνέχεια θα ταξιδέψουν στη Στοκχόλμη.
Οι αναλυτές λένε ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι πολύ πιο περίπλοκες και θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο. Η επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών και μαγνητών, που χρησιμοποιούνται σε όλα, από την παραγωγή στρατιωτικού υλικού μέχρι κινητήρες υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτων, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σημείο μόχλευσης για τις αμερικανικές βιομηχανίες.
Συνάντηση Τραμπ – Σι;
Στο παρασκήνιο των συνομιλιών υπάρχουν εικασίες για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Σι στα τέλη Οκτωβρίου.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει σύντομα αν θα επισκεφθεί την Κίνα σε ένα ταξίδι – ορόσημο για την αντιμετώπιση των εντάσεων στο εμπόριο και την ασφάλεια. Μια νέα έξαρση των δασμών και των ελέγχων στις εξαγωγές πιθανότατα θα εκτροχιάσει οποιαδήποτε σχέδια για συνάντηση με τον Σι.
«Η συνάντηση στη Στοκχόλμη είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε να θέτουμε τις βάσεις για μια επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα», δήλωσε η Γουέντι Κάτλερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής της Κοινωνίας της Ασίας.
Ο Μπέσεντ έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να επεξεργαστεί μια παράταση της προθεσμίας της 12ης Αυγούστου για να αποτρέψει την επανεμφάνιση των δασμών στο 145% από την πλευρά των ΗΠΑ και στο 125% από την πλευρά της Κίνας.
Ωστόσο, η Κίνα πιθανότατα θα ζητήσει μείωση των πολυεπίπεδων δασμών των ΗΠΑ, συνολικού ύψους 55% στα περισσότερα αγαθά, και περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, ανέφεραν οι αναλυτές. Το Πεκίνο έχει υποστηρίξει ότι τέτοιες αγορές θα βοηθήσουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα, το οποίο έφτασε τα 295,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Η Κίνα αντιμετωπίζει επί του παρόντος δασμό 20% που σχετίζεται με την κρίση της φαιντανύλης στις ΗΠΑ, έναν αμοιβαίο δασμό 10% και δασμούς 25% στα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα που επιβλήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Ο Μπέσεντ έχει επίσης δηλώσει ότι θα συζητήσει με τον Χε την ανάγκη η Κίνα να αναδιαρθρώσει την οικονομία της από τις εξαγωγές προς την εγχώρια καταναλωτική ζήτηση. Η μετατόπιση θα απαιτούσε από την Κίνα να τερματίσει μια παρατεταμένη κρίση ακινήτων και να ενισχύσει τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας για να ενθαρρύνει τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Ο Μάικλ Φρόμαν, πρώην εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι μια τέτοια μετατόπιση αποτελεί στόχο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ εδώ και δύο δεκαετίες.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τους δασμούς για να πείσουμε την Κίνα να αλλάξει ριζικά την οικονομική της στρατηγική; Αυτό μένει να φανεί», δήλωσε ο Φρόμαν, νυν πρόεδρος του think-tank του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.