«Αυτή η συμφωνία δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει ο Πρόεδρος Τραμπ την επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, συναλλάσσονται με όλους τους άλλους», αναφέρει σε ένα πρώτο του σχόλιο το BBC μετά την συμφωνία Τραμπ – φον ντερ Λάιεν για το μείζον θέμα των δασμών σήμερα Κυριακή στη Σκωτία.
Θέλοντας να δώσει και έναν πιο πανηγυρικό τόνο στη νέα συμφωνία, ο Τραμπ όταν μίλησε μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους για να ανακοινώσουν τη συμφωνία, δήλωσε αυτή είναι «η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει κάνει ποτέ».
Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δημοσίευσε την αντίδρασή του στη συμφωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γράφοντας στο X, ο Μερτς αναφέρει: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς κατάφερε να αποτρέψει μια εμπορική σύγκρουση που θα έπληττε σκληρά την εξαγωγικά προσανατολισμένη οικονομία της Γερμανίας.
«Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σκληρή δουλειά των διαπραγματευτών απέδωσαν καρπούς. Καταφέραμε να προστατεύσουμε τα βασικά μας συμφέροντα.
«Οι σταθερές και προβλέψιμες εμπορικές σχέσεις με πρόσβαση στην αγορά ωφελούν όλους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».
Από τη μεριά της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να δει τις λεπτομέρειες, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας, αλλά αναγνωρίζει ότι το εμπόριο θα είναι πιο ακριβό από πριν.
Έπεται η Κίνα;
Δεδομένου ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 πολύ διαφορετικές χώρες, φαινόταν μια από τις πιο δύσκολες εμπορικές συμφωνίες για να επιτευχθεί, αλλά συνέβη λίγο πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά την επίτευξη μιας άλλης σημαντικής συμφωνίας με την Ιαπωνία – υπήρξαν επίσης συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βιετνάμ και την Ινδονησία.
Οι άλλες μεγάλες συμφωνίες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι είναι με τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ – το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα.
Αλλά αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι σε διάθεση για σύναψη συμφωνίας, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο θετικά νέα για την παγκόσμια οικονομία τις επόμενες 48 ώρες όσον αφορά την επίλυση της αβεβαιότητας, όπως εκτιμά το BBC.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα διεξάγουν τις επόμενες εμπορικές συνομιλίες τους στη Στοκχόλμη τη Δευτέρα και την Τρίτη και υπάρχει κάποια προσδοκία ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να ανασταλούν για άλλες 90 ημέρες.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «τα πάνε πολύ καλά με την Κίνα» και άφησε να εννοηθεί ότι το σημαντικότερο σημείο τριβής των εξαγωγών σπάνιων γαιών είχε ξεπεραστεί.