Με δύο ταχύτητες κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2024 της αλυσίδας The Mart, που αποτελεί τον βραχίονα χονδρικής του ομίλου Σκλαβενίτη.
Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 444,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 3% (έναντι 432,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση) ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 6,2 εκατ. ευρώ (έναντι 11,1 εκατ. ευρώ το 2023), μια μείωση της τάξης του 44%.
The Mart: Ικανοποιητική η κερδοφορία για την εταιρεία
Σύμφωνα με την εταιρεία, η κερδοφορία κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, δεδομένου του έντονου ανταγωνισμού, των συνεχών ανατιμήσεων, την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και λοιπών λειτουργικών εξόδων, τις διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Αναλύοντας περαιτέρω την πτώση των κερδών, η κερδοφορία της εταιρείας προ φόρων περιορίσθηκε αισθητά από € 14,4 εκατ. σε € 8,3 εκατ. (EBITDA € 20,8 εκατ. από € 25,7 εκατ.) εξαιτίας κυρίως της αύξησης κατά € 3 εκατ. του κόστους μισθοδοσίας, κυρίως μετά την αύξηση των παροχών προς τους εργαζόμενους, και του περιορισμού της μικτής κερδοφορίας, δεδομένου ότι η αύξηση του κόστους αγοράς των εμπορευμάτων το 2024 δεν μετακυλίσθηκε στο σύνολό της στις τιμές πώλησης των προϊόντων.
Και το 2024, η εταιρεία ενίσχυσε το μερίδιό της στη συναφή αγορά, με την ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα καθαρά κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) στην χρήση 2024 ανήλθαν σε € 20.761.153,40 ή 4,67% επί κύκλου εργασιών (στην προηγούμενη χρήση € 25.688.303,74).
Η μείωση του μικτού κέρδους και κατά συνέπεια του καθαρού κέρδους οφείλεται στην αύξηση του κόστους αγοράς των εμπορευμάτων χωρίς αυτή η αύξηση να μετακυλιθεί στο σύνολό της στους πελάτες.
Η εταιρεία διατηρεί 14 καταστήματα και καλύπτει μεγάλο εύρος της γεωγραφικής επικράτειας.
Κατά το 2024 η εταιρεία ενίσχυσε το μερίδιό της στη συναφή αγορά, με την ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επενδύσεις
Επίσης, κατά το 2024 συνεχίσθηκαν οι επενδύσεις σε ψυκτικές εγκαταστάσεις, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε τρία καταστήματα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε άλλα πέντε καταστήματα, πετυχαίνοντας εξοικονομήσεις κόστους ενέργειας παράλληλα με την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.
Οι συνολικές επενδύσεις κατά το 2024 για κατασκευή νέου κέντρου διανομής, ανακαινίσεις καταστημάτων, ψυκτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μηχανογράφησης, ανήλθαν σε €10 εκατ. περίπου.
Προοπτικές για το 2025
Κατά το 2025 αναμένεται η διατήρηση της κερδοφορίας παρά την πίεση που υφίσταται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο κλάδος της εστίασης, αφού η εταιρεία προσδοκά στην αύξηση του αποτυπώματός της στην αγορά.
Οι επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν το 2025 υπολογίζεται να ανέλθουν σε € 20-25 εκατ. (ολοκλήρωση νέου καταστήματος Καλαμάτας, νέου κέντρου διανομής στον Ταύρο, εξοπλισμός ΙΤ, ανακαινίσεις κτλ.).
Εισήγηση για μη διανομή μερίσματος
Για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη μη διανομή μερίσματος καθώς και τη διανομή αμοιβών μελών Διοικητικού Συμβουλίου ποσού € 2.000.000,00, από τα καθαρά κέρδη χρήσης ποσού € 6.201.988,58 και το υπόλοιπο των καθαρών κερδών ποσού € 4.201.988,58 να παραμείνει στα αποτελέσματα εις νέο.