Το ιταλικό ελαιόλαδο διανύει μια από τις πιο παράδοξες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του: ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά 24% το 2024 λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και φυσικών κυκλικών διακυμάνσεων, οι εξαγωγές εκτοξεύθηκαν.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 6,8% σε όγκο – φθάνοντας τους 344.000 τόνους – και κατά 42,6% σε αξία, ξεπερνώντας τα 3,09 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου ISMEA.
Με συνολικό κύκλο εργασιών 5,8 δισ. ευρώ, η Ιταλία εδραιώνεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 20%, σύμφωνα με το περιοδικό ESM.
Η δύναμη της ποιότητας και της παράδοσης
Πίσω από αυτήν την επιτυχία κρύβεται η μοναδική φήμη των 42 ΠΟΠ και 8 ΠΓΕ ελαιολάδων της χώρας.
Το δίκτυο των 620.000 παραγωγών και των 4.240 ελαιοτριβείων εξακολουθεί να στηρίζει την παραγωγική βάση, ενώ η Ιταλία επενδύει όλο και περισσότερο σε βιώσιμες πρακτικές: από το 1 εκατομμύριο εκτάριαν ελαιώνων, σχεδόν το 25% καλλιεργείται βιολογικά.
Η εσωτερική αγορά παραμένει ισχυρή
Η αγάπη των Ιταλών για το ελαιόλαδο παραμένει αναλλοίωτη, με την ετήσια κατανάλωση να αγγίζει τους 441.000 τόνους — περίπου 7,5 λίτρα ανά κάτοικο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει πακέτο στήριξης ύψους 164,6 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες, επενδύοντας σε καινοτόμα και βιώσιμα μοντέλα παραγωγής που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
Η παγκόσμια εικόνα αλλάζει
Μετά από δύο δύσκολες χρονιές ξηρασίας, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου ανακάμπτει, χάρη κυρίως στη βελτίωση των συνθηκών στην Ισπανία. Οι διεθνείς τιμές, που είχαν φθάσει σε ιστορικά υψηλά, άρχισαν να υποχωρούν καθώς η προσφορά ομαλοποιείται.
Στην Ιταλία, η συγκομιδή 2024/2025 υπολογίζεται λίγο κάτω από τους 250.000 τόνους, ελαφρώς καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η αξία του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου αντέχει
Παρά την πτώση των τιμών στην Ισπανία, όπου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται πλέον σημαντικά φθηνότερα, οι τιμές του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου παραμένουν σταθερά πάνω από τα 9 ευρώ το κιλό.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ISMEA στο ESM, Σέρτζιο Μάρκι:
«Το ιταλικό ελαιόλαδο είναι σύμβολο ποιότητας, κουλτούρας και ταυτότητας. Η επίδοσή του στις διεθνείς αγορές αποδεικνύει ότι ο κλάδος μπορεί να δημιουργεί αξία, να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση».