Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η παγκόσμια οινοποιία, καθώς η κλιματική αλλαγή με τις ακραίες θερμοκρασίες, τις πυρκαγιές και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες οδηγεί ολοένα και περισσότερους αμπελοπαραγωγούς και οινοποιεία να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, αναμειγνύοντας κρασί από διαφορετικές χρονιές.
Οι οινοποιοί σε Ευρώπη και Αμερική ανακαλύπτουν ξανά τα μη vintage κρασιά, ως απάντηση σε μια εποχή ακραίων καιρικών προκλήσεων και αυτό που κάποτε θεωρούνταν φθηνό και δεύτερης κατηγορίας, σήμερα επιστρέφει δυναμικά.
Με την κλιματική αλλαγή να πλήττει τους αμπελώνες σε όλο τον κόσμο με πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός οινοποιείων κυκλοφορούν μη vintage φιάλες κρασιού
Η σοδειά για τον κόσμου του κρασιού είναι παν και η συγκεκριμένη χρονιά συγκομιδής σχεδόν πάντα αναγράφεται στην ετικέτα. Αντιθέτως, το μη vintage κρασί – αυτό που παρασκευάζεται με ανάμειξη δύο ή περισσότερων ετών – θεωρείται κατώτερο της αγοράς και πιο φθηνό.
Ωστόσο, με την κλιματική αλλαγή να πλήττει τους αμπελώνες σε όλο τον κόσμο με πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός οινοποιείων που έχουν επίγνωση της ποιότητας κυκλοφορούν μη vintage φιάλες κρασιού.

Οι πυρκαγιές και οι καύσωνες στη Νάπα
Οι παρατεταμένοι καύσωνες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα στα τέλη με μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει και τους 50ο C, έχουν φέρει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την παραγωγή κρασιού, οι παραγωγοί στη Νάπα της Καλιφόρνιας.
Με τις υψηλότερες θερμοκρασίες όμως έρχεται και ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών. Αυτό συνέβη το 2017, όταν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο BBC ο οινοποιός στο Cain Vineyard and Winery Κρις Χάουελ, ξέσπασαν «εξαιρετικά έντονες πυρκαγιές» στη Νάπα στη μέση του τρύγου των σταφυλιών.
Ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται στην παραγωγή από το 1991, εκείνη τη χρονιά, το 2017, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μόνο σταφύλια από τους αμπελώνες, που είχαν συγκομιστεί πριν από τις πυρκαγιές, περίπου η μισή παραγωγή, για να αποτρέψει τον κίνδυνο η μυρωδιά – και η γεύση – του καπνού στον αέρα να μολύνει τα επόμενα κρασιά.
Εδώ και καιρό, φτιάχνει ένα μη vintage κόκκινο χαρμάνι που ονομάζεται Cain Cuvée. «Μέρος του κρασιού που καταφέραμε να φτιάξουμε το 2017 αναμείχθηκε με αυτό του 2018», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ακόμα και χωρίς φωτιές, τώρα υποβαλλόμαστε σε πιο μεταβαλλόμενες χρονιές. Έτσι, οι πιθανότητες είναι καλύτερες αν χρησιμοποιήσετε δύο διαφορετικές χρονιές για να δημιουργήσετε το επιθυμητό στυλ για ένα συγκεκριμένο κρασί».

Περισσότερη vintage σαμπάνια από ποτέ
Ενώ τα μη αφρώδη κρασιά του κόσμου παραμένουν ως επί το πλείστον vintage, υπάρχει ένας τύπος κρασιού, όπου κυριαρχούν τα μη vintage μείγματα. Αυτός είναι ο αφρώδης οίνος.
Στην κατηγορία αυτή πρωτοστατούν οι σαμπάνιες της Γαλλίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία όσων παράγονται ήταν ανέκαθεν μη vintage.
Ιστορικά, αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς στην Καμπανία, στη βορειότερη οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας, τα καλά καλοκαίρια ήταν σπάνια. Έτσι, οι παραγωγοί σαμπάνιας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αναμειγνύουν κρασιά από διαφορετικές χρονιές για να δημιουργήσουν ένα ομοιόμορφο, ποιοτικό προϊόν.
Ωστόσο, χάρη στην κλιματική αλλαγή που έφερε θερμότερα καλοκαίρια στη βόρεια Γαλλία, παράγεται πλέον περισσότερη vintage σαμπάνια από ποτέ.
Αναμειγνύοντας έως και πέντε διαφορετικές χρονιές
Από την πλευρά του, ο Ιταλός ιδιοκτήτης οινοποιείου, Ρικάρντο Πάσκουα, αναφέρει ότι η απόλαυση των καλύτερων μη vintage σαμπάνιων τον ενέπνευσε να φτιάξει το πρώτο πολυετές «ήρεμο» λευκό κρασί της Ιταλίας. Έτσι, από το 2019 παράγει μη vintage κρασί, αναμειγνύοντάς το από έως και πέντε διαφορετικές χρονιές.
Εξηγεί ότι η ιδέα ήταν να παραχθεί το καλύτερο δυνατό κρασί από έναν μόνο αμπελώνα: «Το πρότεινα στην οικογένειά μου και στο διοικητικό μου συμβούλιο και μου είπαν “είσαι τρελός φίλε, αυτό είναι μεγάλο ρίσκο! Πηγαίνεις κόντρα στη βίβλο του κρασιού, το vintage είναι το vintage”», λέει.
«Αλλά αποφάσισα να μείνω πιστός στο σχέδιο και προχωρήσαμε. Πρόκειται για την καλύτερη έκφραση του αμπελώνα. Είναι σαν ένα βιβλίο, η χρήση περισσότερων από μίας εσοδείας δίνει στο κρασί περισσότερα κεφάλαια».
Καθώς η κλιματική αλλαγή (από ξηρασίες μέχρι χαλαζοπτώσεις) πλήττει πλέον τους οινοποιούς της Ιταλίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν μετατραπεί από ασυνήθιστα σε συνηθισμένα, και άλλα οινοποιεία ακολουθούν πλέον την ίδια οδό.