Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο πούλησε το μερίδιο της στην Caterpillar, αφού οι σύμβουλοί του ισχυρίστηκαν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μηχανημάτων έργων για να «διαπράξει εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» καταστρέφοντας παλαιστινιακές περιουσίες.

Το νορβηγικό fund πετρελαίου, αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν ένας από τους 10 κορυφαίους μετόχους της Caterpillar, κατέχοντας το 1,2% του μεγαλύτερου κατασκευαστή εξοπλισμού κατασκευών στον κόσμο, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Ιουνίου. Το fund έχει πλέον πουλήσει ολόκληρη τη συμμετοχή του.
Mέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, το νορβηγικό ταμείο έχει σχεδόν μειώσει στο μισό τον αριθμό των ισραηλινών εταιρειών που κατέχει
Έχει επίσης πουλήσει μετοχές πέντε ισραηλινών τραπεζών για τη χρηματοδότηση εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτό σημαίνει ότι, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, το νορβηγικό ταμείο έχει σχεδόν μειώσει στο μισό τον αριθμό των ισραηλινών εταιρειών που κατέχει, από 61 σε 33, λόγω έντονων δημόσιων και πολιτικών πιέσεων.
Οι αποκαλύψεις ότι εταιρείες στις οποίες είχε επενδύσει το πετρελαϊκό ταμείο είχαν συντηρήσει κινητήρες για ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό της Γάζας προκάλεσαν κύμα ανησυχίας στη σκανδιναβική χώρα.
Ορισμένα μικρότερα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την πλήρη αποχώρηση του ταμείου από το Ισραήλ και την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία σε δύο εβδομάδες.
Τα Caterpillar καταστρέφουν παλαιστινιακές περιουσίες
Η αποεπένδυση στην Caterpillar σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το πετρελαϊκό ταμείο πωλεί μετοχές μιας μη ισραηλινής εταιρείας λόγω ενεργειών στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Το ταμείο προχώρησε στην πώληση των μετοχών του μετά από σύσταση του ανεξάρτητου Συμβουλίου Δεοντολογίας, ενός φορέα που συστάθηκε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας για να την συμβουλεύει σχετικά με το πότε πρέπει να αποκλείει εταιρείες από το χαρτοφυλάκιό της για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Το Συμβούλιο δήλωσε : «Μπουλντόζες που κατασκευάζονται από την Caterpillar χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές αρχές για την εκτεταμένη παράνομη καταστροφή παλαιστινιακής περιουσίας». Πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προϊόντα της Caterpillar χρησιμοποιούνται για την τέλεση εκτεταμένων και συστηματικών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η εταιρεία δεν έχει επίσης εφαρμόσει κανένα μέτρο για την αποτροπή τέτοιας χρήσης».
Caterpillar: Profiting From Genocide
Caterpillar Inc. likes to brand itself as a global leader in construction and mining equipment. But in Palestine, its bulldozers are not building, they are demolishing. 🧵 pic.twitter.com/MeLe0Jwya0
— Thomas Keith (@iwasnevrhere_) August 18, 2025
Ποιες άλλες μετοχές έχει πουλήσει το νορβηγικό fund
Το ταμείο ανακοίνωσε επίσης αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι είχε πουλήσει τις μετοχές της First International Bank of Israel και της μητρικής της εταιρείας FIBI Holdings, της Bank Leumi Le-Israel, της Mizrahi Tefahot Bank και της Bank Hapoalim, όλες για την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απαραίτητων για την κατασκευή ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι κρίνονται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.
Το fund ανακοίνωσε ότι είχε αποεπενδύσει σε έξι εταιρείες την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν τις κατονόμασε μέχρι να ολοκληρώσει την πώληση όλων των μετοχών του.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας και πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι το Ταμείο βρήκε τη «σωστή ισορροπία» για το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε «διλήμματα» και «δύσκολες αποφάσεις».
Ορισμένοι Νορβηγοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το ταμείο βρίσκεται σε μια σχεδόν αδύνατη θέση, καθώς χρειάζεται τόσο να ανταποκριθεί στην ισχυρή κοινή γνώμη που ανησυχεί για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα όσο και να κρατήσει τις ΗΠΑ – έναν ισχυρό υποστηρικτή του Τελ Αβίβ – στο πλευρό του.
Μερικοί έχουν εκφράσει ιδιωτικές ανησυχίες ότι, σε περίπτωση που το ταμείο αποεπενδύσει από πάρα πολλές ισραηλινές εταιρείες, ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επικαλεστούν νόμους κατά του μποϊκοτάζ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον επενδυτή και τη Νορβηγία.