Περνάμε στη νέα εποχή της αντλίας θερμότητας είπε η αντιπρόεδρος και CEO Daikin Hellas Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο ΟΤ FORUM που πραγματοποιείται και φέτος στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ.
Συζητώντας με τους δημοσιογράφους του ΟΤ Χρήστο Κολώνα και Αθανασία Ακρίβου, η ίδια σημείωσε ότι σε αυτήν τη νέα εποχή, «οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα παίξουν έναν ρόλο», όπως γίνεται και στην Ευρώπη, αν και πρόσθεσε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή».
Όπως εξήγησε η κα Αντωνίου «Είχα δει αυτήν την ευκαιρία και ως Daikin Hellas έχουμε κάνει συνεργασία με ΔΕΗ εδώ και 4 χρόνια» Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό προϊόν σε καταναλωτή», ενώ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο «Θα εξελιχθεί και άλλο μέσα στα επόμενα χρόνια».
Μάλιστα, η ίδια εξήγησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προϊόν ως υπηρεσία, όπως για παράδειγμα το να γίνει χρήση ως leasing μια αντλία θερμότητας.
Ποιους ευνόησαν τα επιδοτούμενα προγράμματα
Από εκεί και πέρα, η κα Αντωνίου αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των επιδοτούμενων προγραμμάτων. Όπως είπε «Τα επιδοτούμενα προγράμματα έχουν εντατικοποιηθεί μετά από από τον κορωνοϊό και βοηθούν την είσοδο νέων τεχνολογιών μέσα στην αγορά», προσθέτοντας ότι «έχουν ωφελήσει πολύ την αγορά μας και τον κλάδο μας, γιατί υπήρξε κινητικότητα για κλιματιστικά και αντλίες θερμότητας».
Ακόμη συμπλήρωσε πως «Εκτός από εμάς ωφελείται και ο τελικός καταναλωτής λόγω εξοικονόμησης ενέργειας» αλλά και «το κράτος και η κοινωνία» προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα.
«Παρόλα αυτά τα οφέλη δημιουργούν και οπορτουνισμό» συμπλήρωσε με νόημα για να επισημάνει: «Ναι στα επιδοτούμενα αλλά με στόχους και πλάνο συγκεκριμένο», ώστε να «μπορέσει ο καταναλωτής να λειτουργήσει αυτόνομα».
Την ίδια στιγμή, η ίδια σημείωσε πως «η αγορά είναι κατακερματισμένη εδώ και πάνω από 25 χρόνια, μετά και την είσοδο των κινέζικων εταιρειών», σημειώνοντας ότι υπάρχουν πάνω από 80 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά 400.000 μηχανημάτων.
«Υπάρχει μεγάλη προσφορά και υπερπροσφορά, κάτι που λειτουργεί θετικά για τον καταναλωτή» είπε η ίδια.
Η αταξία στην αγορά
Ωστόσο, η CEO της Daikin Hellas συμπλήρωσε πως «υπάρχει και αταξία στην αγορά», κάνοντας λόγο για «ένα φαινόμενο ότι όλοι πιστεύουν πως όλα είναι το ίδιο (σ.σ. προϊόντα) και όλα γίνονται στην Κίνα».
Όπως εξήγησε, η Daikin δραστηριοποιείται για πάνω από 70 χρόνια στην Ευρώπη: «Σχεδιάζει και παράγει μέσα στην Ευρώπη από την Ευρώπη και για την Ευρώπη». Για αυτό και ζήτησε να υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας -μέσω της πιστοποίησης- για να καταλαβαίνει τις διαφορές ο καταναλωτής.
Τέλος, η ίδια αναφέρθηκε και στο ψυκτικό R290 που ονομάζεται προπάνιο, συμπληρώνοντας ότι «Έχει καλά χαρακτηριστικά, φέρνει κάτι που πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, ούτε να το θεοποιούμε ούτε να το δαιμονοποιούμε», ενώ πρόσθεσε ότι «Θα πρέπει όλα να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή και να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες και οι τελικοί καταναλωτές».