Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις κατέγραψε στη χρήση του 2024 το Sofitel Athens Airport Hotel στα Σπάτα, το μοναδικό ξενοδοχείο εντός του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο διαχειρίζεται η Ξενοδοχειακή Εταιρεία Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε., μέλος του Ομίλου Μήτση.
Το ξενοδοχείο πραγματοποίησε για ακόμη μία χρονιά υψηλές «πτήσεις», με τη διοίκηση να εκφράζει την εκτίμηση ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το 2025, ακολουθώντας τις θετικές τάσεις του ελληνικού τουρισμού αλλά και την αυξανόμενη επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Αθηνών.
Οικονομικά αποτελέσματα Sofitel Athens Airport
Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Διαχείρισης για την χρήση 2024 της «Ξενοδοχειακή Εταιρεία Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε»., ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 31,25 εκατ. ευρώ έναντι 28,66 εκατ. ευρώ το 2023 (+9%), το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 6,85 εκατ. ευρώ (+10,6%), και τα EBITDA ανήλθαν σε 10,68 εκατ. ευρώ (+6,9%).
Από τα κέρδη της χρήσης, η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 5,92 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία διατήρησε πολύ χαμηλό τραπεζικό δανεισμό, με τον καθαρό δανεισμό να παραμένει αρνητικός (-10,53 εκατ. ευρώ), γεγονός που αποτυπώνει τη στιβαρή χρηματοοικονομική της θέση.
Ανάλυση εσόδων
Η κύρια πηγή εσόδων προήλθε από τα δωμάτια, τα οποία απέφεραν 23,42 εκατ. ευρώ έναντι 21,71 εκατ. ευρώ το 2023. Ακολούθησαν τα έσοδα των επισιτιστικών τμημάτων με 6,81 εκατ. ευρώ (από 5,91 εκατ. ευρώ το 2023). Τα λοιπά ξενοδοχειακά έσοδα ανήλθαν σε 1,02 εκατ. ευρώ, έναντι 1,01 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Ανθεκτικότητα σε δύσκολο περιβάλλον
Η διοίκηση υπογραμμίζει ότι, παρά τις διεθνείς αναταράξεις – από τον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, μέχρι τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασα και τη νέα αμερικανική δασμολογική πολιτική – ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα.
Η εταιρεία διαθέτει θετικό δείκτη ρευστότητας, με συνεχώς θετικές ταμειακές ροές. Σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων αφορά προκαταβολές πελατών ή ενδοομιλικές συναλλαγές, ενώ τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα αξιοποιούνται μέσω δανεισμού σε άλλες εταιρείες του ομίλου.
Παράλληλα, η Ξενοδοχειακή Εταιρεία Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε. συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και υιοθετώντας διεθνείς πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Το Sofitel Athens Airport έχει λάβει το οικολογικό σήμα ποιότητας «Green Key», που απονέμεται σε τουριστικές μονάδες με ισχυρή περιβαλλοντική δέσμευση. Από τα κέρδη της χρήσης, η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 5,92 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές επιδόσεις σε όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν το 2024 και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του Ομίλου Μήτση, όπως έχει γράψει ήδη ο ot.gr.
Η εταιρεία Ξενοδοχειακές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Κ. Μήτσης Α.Ε. κατέγραψε τζίρο 19,6 εκατ. ευρώ (+24,7%). Ο κύκλος εργασιών προέρχεται από την εκμετάλλευση των Ξενοδοχείων RAMIRA (Ιδιόκτητο ξενοδοχείο στην Κω), Petit Palais (Μακροχρόνιας μίσθωσης ξενοδοχείο, στην πόλη της Ρόδου) και N’U Port (Μακροχρόνιας μίσθωσης ξενοδοχείο, στον Πειραία).
Η Ξενοδοχεία Ελλάδος – Mitsis Company Α.Ε. σημείωσε κύκλο εργασιών 90,9 εκατ. ευρώ (+10,6%) και καθαρά κέρδη 18,7 εκατ. ευρώ (+334,9%). Το Καθαρό Αποτέλεσμα είναι κέρδη ύψους 18.730.077 ευρώ έναντι 4.306.744 ευρώ στη χρήση 2023 (αύξηση 334,9%). Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τα ξενοδοχεία, Rodos Maris και Rodos Village, που βρίσκονται στο Κιοτάρι του Δήμου Νότιας Ρόδου, Norida Beach, Family Village και Summer Palace, που βρίσκονται στην Καρδάμαινα του Δήμου Ηρακλειδών στην Κω και τέλος το ξενοδοχείο Rinela Beach, που βρίσκεται στο Κοκκίνι-Χάνι του Νομού Ηρακλείου.
Η εταιρεία «ΘΟΛΑΡΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 26.411.647 ευρώ έναντι 24.953.023 ευρώ στη χρήση 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 5,8%. Ο κύκλος εργασιών προέρχεται από την εκμετάλευση του Ξενοδοχείου BLUE DOMES, κατηγορίας πολυτελείας που βρίσκεται στην Καρδάμαινα της Κω. Το Καθαρό Αποτέλεσμα ήταν κέρδη ύψους 5.245.339 ευρώ έναντι 3.726.154 ευρω το 2023 (αύξηση 40,8%).
Η εταιρεία «ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» που έχει την εκμετάλλευση του Ξενοδοχείου «FALIRAKI BEACH», κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 15.698.819 ευρώ έναντι 14.187.894 ευρώ της προηγούμενης, παρουσιάζοντας αύξηση 10,6%. Το Καθαρό Αποτέλεσμα είναι κέρδη ύψους 7.732.269 ευρώ έναντι 1.822.341 ευρώ το 2023 (αύξηση 324,3%).
Τέλος η εταιρεία του Ομίλου «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΑΛΗΝΗ Α.Ε. » που ελέγχει το μισθωμένο ξενοδοχείο ΓΑΛΗΝΗ, κατηγορίας πολυτελείας, καθώς επίσης και τα Υδροθεραπευτήρια ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ και ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΣ και το κέντρο θαλασσοθεραπείας και spa, στα Καμένα Βούρλα, κατέγραψε έσοδα ύψους 5.583.340 Ευρώ έναντι 5.090.394 ευρώ την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας αύξηση 9,7%.