Τους εφτά νικητές των βραβείων βιολογικών προϊόντων της ΕΕ, ανάμεσά τους και την ελληνική διάκριση για το καλύτερο εστιατόριο/catering βιολογικών τροφίμων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Περισσότερες από 100 αιτήσεις ελήφθησαν από όλη την ΕΕ για τη φετινή βράβευση, με 21 υποψηφίους από 13 χώρες να έχουν προκριθεί. Τα βραβεία Βιολογικών Προϊόντων της ΕΕ περιλαμβάνουν 6 κατηγορίες και 7 μεμονωμένα βραβεία, αναγνωρίζοντας καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα που προσθέτουν σημαντική αξία στη βιολογική γεωργία και κατανάλωση.
Στη νέα πρόταση της ΚΑΠ, η ΕΕ θα διατηρήσει ισχυρή πολιτική υποστήριξη για τη βιολογική γεωργία
Ειδικότερα, στην Ελλάδα δόθηκε το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο/catering βιολογικών τροφίμων στο εστιατόριο «Peskesi», στην Ελλάδα, το οποίο εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Peskesi, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνδυάζει το δικό του βιολογικό αγρόκτημα με συνεργασίες από 98% τοπικούς παραγωγούς, υιοθετώντας τη φιλοσοφία «Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι» από το 2014. Διεθνώς αναγνωρισμένο, το εστιατόριο αναβιώνει την κρητική γαστρονομία μέσω βιώσιμης γεωργίας, πρακτικών μηδενικών αποβλήτων και πολιτιστικών πρωτοβουλιών που διατηρούν τις παραδοσιακές συνταγές, τις γηγενείς ποικιλίες και την τοπική ταυτότητα.
Το έργο των φετινών βραβευθέντων, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδεικνύει πώς η βιολογική γεωργία και παραγωγή μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία, να δημιουργήσουν κοινότητες και θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές, να μετατρέψουν τους φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας σε πραγματικότητα και να ενισχύσουν ανθεκτικά, προσανατολισμένα στο μέλλον συστήματα τροφίμων. Στη νέα πρόταση της ΚΑΠ, η ΕΕ θα διατηρήσει ισχυρή πολιτική υποστήριξη για τη βιολογική γεωργία, διασφαλίζοντας ότι ο τομέας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ευδοκιμεί.
Να σημειωθεί ότι τα βραβεία διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Οι νικητές
Οι νικητές των βραβείων Βιολογικών Προϊόντων της ΕΕ για το 2025 είναι:
- Καλύτερη βιοκαλλιεργήτρια (γυναίκα) στην κα Albina Yasinskaya στη Βουλγαρία. Η κ. Yasinskaya διευθύνει το βιολογικό αγρόκτημα Rozino στην κοιλάδα Rose, το πρώτο αγρόκτημα με πιστοποίηση ESG στη Βουλγαρία, το οποίο λειτουργεί έναν κλειστό κύκλο παραγωγής, από γαλακτοκομικά και κρεατοπαραγωγικά προϊόντα έως την επεξεργασία.
- Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (άνδρας) στον κ. Lieven Devreese στο Βέλγιο. Ο κ. Devreese διευθύνει το Het Polderveld Farm, ένα αγροτικό μοντέλο που υποστηρίζεται από την κοινότητα και προμηθεύει 150 οικογένειες και ένα τοπικό νοσοκομείο με βιολογικά τρόφιμα, ενσωματώνοντας παράλληλα την οικολογική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.
- Η καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων στην Joseph Brotmanufaktur GmbH στην Αυστρία. Ιδρύθηκε από τον Josef Weghaupt πριν από 15 χρόνια, η Joseph Brot είναι το μεγαλύτερο αρτοποιείο στον κόσμο, το οποίο επεξεργάζεται πάνω από 1.000 τόνους βιολογικού αλεύρου εξ ολοκλήρου με το χέρι και συνεργάζεται με 24 οικογένειες μικρών αγροκτημάτων για την καλλιέργεια 14 σπάνιων ποικιλιών σιτηρών.
- Το καλύτερο εστιατόριο/catering βιολογικών τροφίμων στο εστιατόριο Peskesi στην Ελλάδα.
- Ο καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων της Radis&Bona eG στη Γερμανία. Με έδρα το Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας, αυτό το συνεταιριστικό αγροτοπωλείο προσφέρει 100% βιολογικά προϊόντα από το 2021, τα οποία προέρχονται απευθείας από τοπικούς παραγωγούς σε ακτίνα 80 χλμ.
- Η καλύτερη βιολογική πόλη στο Valpaços στην Πορτογαλία. Αυτός ο αγροτικός δήμος στη βόρεια Πορτογαλία, ηγείται πλέον της χώρας στη βιολογική γεωργία, με τους 41 πιστοποιημένους παραγωγούς που υπήρχαν το 2019 να αυξάνονται σε 516 σήμερα.
- Καλύτερη βιολογική περιοχή και βιοπεριοχή στην κομητεία Βόρου στην Εσθονία. Από το 2018, αυτή η νοτιοανατολική περιοχή πρωτοπορεί σε ένα βιώσιμο σύστημα βιολογικών τροφίμων, επιτυγχάνοντας τον στόχο της να εξασφαλίσει 20% βιολογικά τρόφιμα σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία έως το 2024 μέσω ισχυρής συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών, των παραγωγών και της κοινότητας.