ΕΕ: Ισχυρό παραμένει το εμπόριο αγροτικών προϊόντων παρά την αύξηση των τιμών

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ έφτασαν τα 19,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΕΕ: Ισχυρό παραμένει το εμπόριο αγροτικών προϊόντων παρά την αύξηση των τιμών

Σταθερές παρέμειναν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ τον Ιούνιο, με μικρή μείωση σε σύγκριση με τον Μάιο, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2024. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές μειώθηκαν σε σύγκριση με τον Μάιο, αλλά παρέμειναν υψηλότερες σε ετήσια βάση. Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα ανέκαμψε, αν και παραμένει χαμηλότερο από πέρυσι, λόγω των υψηλότερων τιμών εισαγωγών.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές της ΕΕ έφτασαν τα 19,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σημειώνοντας μείωση 4% από τον Μάιο, αλλά εξακολουθούν να είναι 2% υψηλότερες από ό,τι τον Ιούνιο του 2024. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 118,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,6 δισ. ευρώ (+2%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024.

Οι εισαγωγές στην ΕΕ ανήλθαν σε 15,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, μειωμένες κατά 10% σε σύγκριση με τον Μάιο, αλλά εξακολουθούν να είναι 15% υψηλότερες από ό,τι τον Ιούνιο του περασμένου έτους

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο κορυφαίος προορισμός, με 27,6 δισ. ευρώ (+1,2 δισ. ευρώ, +5%), υποστηριζόμενο από τις υψηλές τιμές του κακάο και της σοκολάτας. Ακολουθούσαν οι ΗΠΑ και η Ελβετία.

Αντιθέτως, οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 670 εκατ. ευρώ (−10%) λόγω της μειωμένης ζήτησης δημητριακών, ενώ οι εξαγωγές προς την Ταϊλάνδη μειώθηκαν κατά 242 εκατ. ευρώ, εν μέρει για τον ίδιο λόγο.

εξαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ (+38%), αντανακλώντας σχεδόν διπλασιασμό των τιμών της πάστας κακάο, του βουτύρου και της σκόνης, παράλληλα με την αύξηση των τιμών του καφέ κατά 30%. Οι εξαγωγές σοκολάτας και ζαχαρωδών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ (+20%), ενώ οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων πρόσθεσαν 635 εκατ. ευρώ (+7%), παρά τους χαμηλότερους όγκους.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές δημητριακών μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους (-22%), λόγω μείωσης του όγκου κατά 27%, ενώ οι εξαγωγές ελιάς και ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 572 εκατ. ευρώ (-15%), καθώς οι μειωμένες τιμές υπερίσχυσαν των υψηλότερων όγκων. Οι εξαγωγές μη βρώσιμων προϊόντων μειώθηκαν επίσης (-12%), κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών των φυτικών ινών.

Οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές στην ΕΕ ανήλθαν σε 15,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, μειωμένες κατά 10% σε σύγκριση με τον Μάιο, αλλά εξακολουθούν να είναι 15% υψηλότερες από ό,τι τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, οι συνολικές εισαγωγές έφτασαν τα 96,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,5 δισ. ευρώ (+16%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ακτή Ελεφαντοστού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+2 δισ. ευρώ, +66%), αντανακλώντας τις υψηλές τιμές του κακάο. Ακολούθησε ο Καναδάς (+1,2 δισ. ευρώ, +101%) λόγω αυξημένων εισαγωγών δημητριακών και ελαιοκράμβης. Οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 946 εκατ. ευρώ (+22%) και από τη Βραζιλία κατά 838 εκατ. ευρώ (+10%). Αντίθετα, οι εισαγωγές από την Ουκρανία μειώθηκαν κατά 891 εκατ. ευρώ (-13%), ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 566 εκατ. ευρώ (-73%).

Οι υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση. Οι εισαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών αυξήθηκαν κατά 8,1 δισ. ευρώ (+60%), φρούτων και ξηρών καρπών κατά 2,3 δισ. ευρώ (+18%), και ζαχαρωδών προϊόντων και σοκολάτας κατά 433 εκατ. ευρώ (+36%). Τα μη βρώσιμα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 492 εκατ. ευρώ (+10%), ενώ τα πουλερικά και τα αυγά αυξήθηκαν κατά 356 εκατ. ευρώ (+30%). Αντίθετα, οι ελιές και το ελαιόλαδο μειώθηκαν κατά 466 εκατ. ευρώ (-43%), και η ζάχαρη και η ισογλυκόζη κατά 332 εκατ. ευρώ (-32%).

Εμπορικό ισοζύγιο

Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ έφτασε τα 3,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σύγκριση με τον Μάιο.

Ωστόσο, στα 21,9 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2025, το πλεόνασμα παραμένει κατά 10,9 δισ. ευρώ χαμηλότερο (-33%) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024, αντανακλώντας την αύξηση του κόστους εισαγωγών.

OT Originals
Περισσότερα από AGRO

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο