Σε αντίθεση με τον γενικό τομέα του καφέ στη Βραζιλία, ο οποίος διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω των τιμωρητικών δασμών των ΗΠΑ, ο ειδικός καφές Jacu, ένας εξωτικός βραζιλιάνικος καφές – που περνάει από το πεπτικό σύστημα του εξωτικού πουλιού Jacu- πριν επεξεργαστεί, συνεχίζει να έχει φανατικούς λάτρεις και ακόμα πιο …άπληστους καταναλωτές !
Η επιβολή των τιμωρητικών δασμών 50% στα βραζιλιάνικα προϊόντα απο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Αυγούστου, εν μέσω της διαμάχης του με τον αριστερό ηγέτη της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έπληξε τις premium μάρκες καφέ της Βραζιλίας, βασικοί καταναλωτές των οποίων είναι οι Αμερικανοί.
Ενα ξεχωριστό προϊόν για τη Βραζιλία
Όμως, καθώς οι εξαγωγές καφέ υψηλής ποιότητας της Βραζιλίας άρχισαν να μειώνονται απότομα, ένα ιδιαίτερο ρόφημα αψήφησε την ύφεση, προσελκύοντας Ιάπωνες, Βρετανούς και, όλο και περισσότερο, Βραζιλιάνους καταναλωτές, υποδηλώνοντας ότι το μέλλον του ειδικού καφέ της χώρας μπορεί να εξαρτάται από την επέκταση πέρα από την μεγαλύτερη παραδοσιακή αγορά της, σημειώνει το Reuters.
Οι Αμερικανοί, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στον καφέ Jacu bird, έναν καφέ Arabica υψηλής ποιότητας που τρώγεται, χωνεύεται και αποβάλλεται από ένα πουλί που ζει στο Ατλαντικό Δάσος της Βραζιλίας, πριν μετατραπεί σε ρόφημα.

«Οι Αμερικανοί… δεν έχουν την ίδια αντίληψη με τους Ιάπωνες, τους Ασιάτες, τους Σαουδάραβες και τους Ευρωπαίους όσον αφορά την αναζήτηση αυτού του είδους ποιότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ενρίκε Σλοπερ, παραγωγός του καφέ Jacu Bird. «Επομένως, για εμάς, αυτό δεν επηρεάζει σε τίποτα τη συγκεκριμένη περίπτωση αυτού του προϊόντος».
Ο καφές Jacu
Ο καφές Jacu Bird είναι περιζήτητος για το λουλουδάτο άρωμά του και την ισορροπημένη οξύτητά του, ιδιότητες που προέρχονται από την απορροφητική φύση των κόκκων και τη διαδικασία πέψης του πουλιού, σύμφωνα με τον Ροτζέριο Λεμκε , επιβλέποντα γεωργίας στη Fazenda Camocim, τη φάρμα που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή του.
«Το Jacu δεν τρώει μόνο καφέ, τρώει και φρούτα, και μέσα στο στομάχι του, ο κόκκος καφέ απορροφά τα χαρακτηριστικά αυτών των φρούτων», είπε ο Lemke καθώς στεκόταν μπροστά από τα αποξηραμένα περιττώματα του Jacu, γεμάτα με κόκκους καφέ.

Το πτηνό Jacu που ζει στα δαση της Βραζιλίας και «συμμετέχει» στην παραγωγή ενος εξωτικού και πανάκριβου καφέ, η τιμή του οποίου μπορει να φτάσει και τα 1300 δολάρια το κιλό.
Ο καφές Kopi Luwak
Τα Jacu που περιφέρονται στους καφεώνες της Fazenda Camocim είναι ένα είδος Penelope, μεγάλων φρουτοφάγων πουλιών που βρίσκονται σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η φάρμα σκέφτηκε να ζητήσει τη βοήθειά τους αφού τα είδε να τσιμπούν ώριμα κεράσια καφέ και θυμήθηκε τον περίφημο καφέ Kopi Luwak της Ινδονησίας, που παράγεται από κόκκους που περνούν από το πεπτικό σύστημα των σιβέτ.
Ωστόσο, ενώ ο καφές Jacu Bird, ο οποίος μπορεί να φτάσει τις 960 λίρες (περίπου 1.300 δολάρια) το κιλό, δεν έχει επηρεαστεί στις πωλήσεις, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον υπόλοιπο τομέα των ειδικών καφέδων της Βραζιλίας.
Οι δασμοί χαλάνε το … χαρμάνι
Σύμφωνα με την Brazilian Specialty Coffee Association, οι εξαγωγές ειδικού καφέ από τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή του ροφήματος στον κόσμο, μειώθηκαν κατά σχεδόν 70% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Αν και η ένωση δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις εξαγωγές του Σεπτεμβρίου, η κατάσταση για τον ειδικό καφέ της Βραζιλίας παραμένει καταστροφική, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Reuters ο Μάρσιο Φερέιρα, πρόεδρος της ομάδας εξαγωγέων καφέ της Βραζιλίας, Cecafe.
«Η μεγαλύτερη πτώση στις εισαγωγές καφέ από τη Βραζιλία παρατηρήθηκε στους ειδικούς καφέδες», δήλωσε ο Μ.Φερέιρα, αναφέροντας τον αντίκτυπο των δασμών στο υψηλό κόστος των ειδικών κόκκων καφέ.
Έτσι, ενώ η γεωγραφική εξάπλωση του καφέ Jacu Bird σημαίνει ότι έχει αποφύγει τους δασμούς του Τραμπ, οι χρεώσεις αντιπροσωπεύουν μια δύσκολη στιγμή για τους άλλους καφέδες της Fazenda Camocim, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας παραγωγής της, πρόσθεσε ο Σλόπερ, διευθύνων σύμβουλος της φάρμας.
«Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη αγορά καφέ στον πλανήτη (και) δεν εισέρχομαστε στην Αμερική», είπε ο Σλόπερ. «Βραχυπρόθεσμα, είναι πολύ κακό, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μπορεί να μας αναγκάσει να ανοίξουμε άλλες αγορές», είπε.