ΔΝΤ: Τι είδε αντιπροσωπεία του στη Ρουμανία

Τα πέντε σημεία της δεκαήμερης αξιολόγησης του ΔΝΤ - Τι αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι

ΔΝΤ: Τι είδε αντιπροσωπεία του στη Ρουμανία

Ανάπτυξη 1% το 2025 και 1,6% το 2026, αναμένει αντιπροσωπεία του ΔΝΤ μετά από δεκαήμερη επίσκεψη τον Σεπτέμβριο στην Ρουμανία,  δείκτες σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις του Απριλίου 2025 (1,6% το 2025 και 2,8% το 2026, αντίστοιχα).

Σύμφωνα με σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Joong Shik Kang, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υιοθετεί και εφαρμόζει η Ρουμανία και στάθηκε στην ανάγκη για πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Προσαρμογή και το 2027

Τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσαρμογή και το 2027 (παρά το γεγονός ότι η ρουμανική κυβέρνηση αναφέρεται στα μέτρα με χρονικό ορίζοντα διετίας, έως το τέλος του 2026) και μάλιστα με μέτρα που αφορούν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και αυτό των δαπανών.

Υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και θεωρεί απαραίτητα τα πακέτα μέτρων που ήδη υιοθέτησε η κυβέρνηση για την τελική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους.

«…Οι αρχές μας είναι να εισπράττουμε καλύτερα, να εισπράττουμε περισσότερα και να ξοδεύουμε πιο συνετά…Αυτό το καλοκαίρι η κυβέρνηση υιοθέτησε μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων και, με βάση την αξιολόγησή μας, μπορεί να σχεδιαστεί ένα άλλο πακέτο μεταρρυθμίσεων…Δεν υπάρχει ένα μόνο μέτρο που να μπορεί από μόνο του να βελτιώσει την επίτευξη των στόχων, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για ένα φορολογικό πακέτο που να υλοποιεί έσοδα, να βελτιώνει τη δικαιοσύνη, την ισότητα και να είναι ελκυστικό για τα ιδιωτικά κεφάλαια…»,  εξήγησε ο κ. Κang.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος, στην ορθότητα της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής (δεδομένου και του υψηλού πληθωρισμού) και στην επιβράδυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (με ιδιαίτερη μνεία στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – PNRR, για το οποίο σημείωσε πώς οι προβλέψεις του ΔΝΤ περιλαμβάνουν την εκτέλεση και ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων).

Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου, το ΔΝΤ ανησυχεί περισσότερο για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει και να εφαρμόσει το δημοσιονομικό πακέτο που έχει ανακοινωθεί για το 2025-2026.

Τέλος, αφού επιβεβαίωσε ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα επισκεφθεί εκ νέου τη Ρουμανία το επόμενο έτος, για έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων, αρνήθηκε την ύπαρξη (επί του παρόντος) συζητήσεων σχετικά με το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας χρηματοδότησης για τη Ρουμανία.

Υψηλός πληθωρισμός

Όσον αφορά την έκθεση που συνέταξε η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της ρουμανικής οικονομίας, αυτή περιέχει επιπλέον και τα εξής  σημεία:

α) Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός κατά τους επόμενους 12 μήνες, προτού επιστρέψει στο επιθυμητό για την BNR ποσοστό περί του 3% μέχρι το τέλος του 2026.

Οι κίνδυνοι για τον υψηλό πληθωρισμό περιλαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων.

Η υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να καθυστερήσει την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Πιστοληπτική ικανότητα

β) Ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας παραμένει υπαρκτός, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή της προγραμματισμένης δημοσιονομικής εξυγίανσης για την περίοδο 2025-2026 και τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών λόγω του ακόμη υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η βραδύτερη ανάπτυξη μεταξύ των κύριων εμπορικών εταίρων θα μπορούσε να μειώσει τις ροές εμπορίου και ΑΞΕ. Από την άλλη πλευρά, η αταλάντευτη εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής και η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. θα μπορούσαν να ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα και να μειώσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου ταχύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και της οικονομίας.

Πρωτογενή ελλείμματα

γ) Η δέσμη μεταρρυθμίσεων, εάν εφαρμοστεί πλήρως, αναμένεται να μειώσει τα πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα κατά περίπου 1¼ και 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2025 και το 2026, ώστε αυτό (δημοσιονομικό έλλειμμα) να διαμορφωθεί σε περίπου 6% του ΑΕΠ το 2026.

Ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί με πιο αργό ρυθμό στη συνέχεια, σε περίπου 5% του ΑΕΠ έως το 2030, με το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ να συνεχίζει να αυξάνεται κοντά στο 70%.

Απαιτούνται πρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές περίπου ⅔ ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ ετησίως κατά μέσο όρο από το 2027 και μετά για να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και να σταθεροποιηθεί το δημόσιο χρέος γύρω στο 60%.

Δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις

δ) Πρόσθετες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων από την ΕΕ, θα βοηθούσαν στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών με παράλληλη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα φορολογικά έσοδα της Ρουμανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ και ανεπαρκή για να στηρίξουν τις αυξανόμενες ανάγκες για κοινωνική προστασία και δημόσιες υπηρεσίες σε επίπεδα ευθυγραμμισμένα με τους μέσους όρους της ΕΕ.

Απαιτείται μία δέσμη φορολογικών μεταρρυθμίσεων με γνώμονα την μείωση των ανισοτήτων και στόχους την ενίσχυση των κινήτρων για εργασία και τη διατήρηση της ελκυστικότητας για επενδύσεις κεφαλαίου.

Δημόσιες επενδύσεις

ε) Το πλαίσιο διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων στη Ρουμανία θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, στο σκέλος του συντονισμού και της παρακολούθησης, με στόχο τον ρεαλιστικό σχεδιασμό, την βέλτιστη κατανομή και την αποτελεσματική υλοποίησή τους. Χρειάζεται επίσης συνεχής προσοχή στις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές πολιτικές μετά το 2026.

Φορολογική διοίκηση

στ) Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης για ψηφιοποίηση θα συμβάλουν στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και της παροχής δημόσιων υπηρεσιών. Η σχεδιαζόμενη εισαγωγή μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας κατάρτισης του προϋπολογισμού αποτελεί θετική εξέλιξη για την ενίσχυση του δημοσιονομικού σχεδιασμού.

Ένα ισχυρότερο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ενσωματώνει αξιόπιστες στρατηγικές εσόδων/εξόδων, καθώς και σχέδια έκτακτης ανάγκης, θα συμβάλει στην εδραίωση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

Τέλος, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Ilie Bolojan δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη διατήρηση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών, έτσι ώστε οι δημοσιονομικοί πόροι να κατευθύνονται προς τις επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, υποστηρίζοντας τη σταθερή οικονομική μεγέθυνση και τη βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο