Μπορεί ο Σεμπαστιάν Λεκορνί να αποφάσισε να παραιτηθεί, μετά από μία βραχύβια θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο, ωστόσο αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να να κάνει μια τελευταία προσπάθεια — με προθεσμία το βράδυ της Τετάρτης — να συγκεντρώσει τα αντίπαλα κόμματα για να δώσει στη Γαλλία «σταθερότητα».
Στο επίκεντρο η άμεση κατάρτιση και ψήφιση ενός προϋπολογισμού, που κρίνεται απαραίτητος ώστε να περιορίσει το αυξανόμενο βάρος του χρέους και να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία: η αποστολή του Λεκορνί να σώσει -επί της ουσίας- την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν από μια επιδεινούμενη κρίση προσέκρουσε ήδη στα πρώτα εμπόδια την Τρίτη, καθώς πολλά κόμματα έδειξαν μικρή όρεξη για συμβιβασμό ώστε να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο.
Σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι στη Γαλλία έχουν ήδη αποκλείσει μια συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία.
Ο στενός σύμμαχος του Μακρόν και πρώτος πρωθυπουργός του, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος θα πρέπει αντ’ αυτού να κάνει το πιο ριζοσπαστικό βήμα, να προσφέρει την παραίτησή του πριν από το τέλος της θητείας του το 2027, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης ενός προϋπολογισμού.
«Θα τιμούσε τον εαυτό του αν διόριζε έναν πρωθυπουργό του οποίου ο ρόλος θα ήταν να χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις και να καταρτίζει έναν προϋπολογισμό», δήλωσε ο Φιλίπ στο RTL. «Μόλις η Γαλλία έχει έναν προϋπολογισμό, θα ανακοινώσει ότι διοργανώνει πρόωρες προεδρικές εκλογές».
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία
Ο Λεκορνί ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την αιφνιδιαστική του παραίτηση, κατηγορώντας ανταγωνιστικές πολιτικές ομάδες για αδιαλλαξία, συμπεριλαμβανομένης της κεντρώας μειοψηφίας του Μακρόν.
Ο Μακρόν ζήτησε αργότερα από τον πρωθυπουργό να καταβάλει μία ύστατη προσπάθεια ώστε να βρει μια διέξοδο στο πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας. Αυτό δίνει στον πρόεδρο λίγο περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί τα επόμενα βήματά του, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέες βουλευτικές εκλογές που απαιτούν οι ομάδες της αντιπολίτευσης ή την παραίτησή του – μια κίνηση που ο Μακρόν μέχρι τώρα αρνείται επανειλημμένα να εξετάσει.
Η απόφαση του Μακρόν το περασμένο έτος να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, παρέλυσε τη χώρα, καθώς καμία κυβέρνηση έκτοτε δεν έχει καταφέρει να μακροημερεύσει
Το γραφείο του Λεκορνί ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, μετά από συνομιλίες με κεντρώους συμμάχους, ότι συμφώνησαν ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μαζί με το υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας, τη Νέα Καληδονία.
«Όλοι συμφώνησαν σε αυτές τις δύο επείγουσες προτεραιότητες με κοινή βούληση να βρεθεί μια γρήγορη λύση», ανέφερε το γραφείο του. «Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την δημοσιονομική έκτακτη ανάγκη και τις παραμέτρους ενός πιθανού συμβιβασμού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
«Εάν ο Λεκορνί αποτύχει, ο Μακρόν θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές — δίνοντας ενδεχομένως στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό την καλύτερη ευκαιρία για την εξουσία», σχολιάζουν οι αναλυτές του Bloomberg Economics, Αντόνιο Μπαρόσο και Τζιν Ντάλμπαρντ.
Το αδιέξοδο
Η απόφαση του Μακρόν το περασμένο έτος να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, παρέλυσε τη χώρα, καθώς καμία κυβέρνηση έκτοτε δεν έχει καταφέρει να μακροημερεύσει.
Οι νομοθέτες της κάτω βουλής ανάγκασαν σε παραίτηση και τους δύο προηγούμενους πρωθυπουργούς – τον Μισέλ Μπαρνιέ και τον Φρανσουά Μπαϊρού – λόγω των σχεδίων για τον προϋπολογισμό και ετοιμάζονταν να κάνουν το ίδιο και με τον Λεκορνί, αλλά ο ίδιος τους πρόλαβε.
Το πολιτικό αυτό αδιέξοδο έχει ήδη ματαιώσει τις προσπάθειες περιορισμού του μεγαλύτερου δημοσιονομικού ελλείμματος στην ευρωζώνη, τροφοδοτώντας το ξεπούλημα γαλλικών περιουσιακών στοιχείων και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας σε σχέση με τους ομολόγους της.
Η τελευταία κατάρρευση σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να τηρήσει την προθεσμία για την υποβολή προϋπολογισμού έως τις 13 Οκτωβρίου, γεγονός που καθιστά πιθανό να χρειαστούν έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί ένα κλείσιμο τον Ιανουάριο.
Το ασφάλιστρο απόδοσης της Γαλλίας έναντι του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σε περίπου 86 μονάδες βάσης την Τρίτη, το υψηλότερο από τις αρχές Ιανουαρίου. Την άνοιξη του 2024, πριν ο Μακρόν προκηρύξει εκλογές, το χάσμα ήταν μόλις 43 μονάδες βάσης.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν επανέλαβε την Τρίτη τη θέση του ότι η μόνη λύση στην κρίση είναι η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών ή η παραίτηση του
Οι Σοσιαλιστές δεν πιέζουν για νέες εκλογές, αλλά λένε ότι θα πρέπει να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά ο Μπρούνο Ρεταϊό, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ομάδα του να υποστηρίξει ένα αριστερό υπουργικό συμβούλιο.
Ο Έρικ Τσιότι, επικεφαλής μιας δεξιάς ομάδας που συμμαχεί με τον Εθνικό Συναγερμό της, δήλωσε ότι τα κόμματα αυτά συμφώνησαν σε συνάντηση τη Δευτέρα ότι θα επικρίνουν οποιαδήποτε κυβέρνηση προτείνει ο Μακρόν.
«Έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου. Πρέπει να επιστρέψουμε στους ψηφοφόρους, αυτοί πρέπει να αποφασίσουν», δήλωσε η Λεπέν.