Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πέτυχε μια ομαλή προσγείωση

Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει νομισματική πολιτική εκτός απροόπτου, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, γράφει το Bloomberg

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πέτυχε μια ομαλή προσγείωση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέτυχε μια «ομαλή προσγείωση» επαναφέροντας τον πληθωρισμό στο 2% διατηρώντας παράλληλα την οικονομική ανθεκτικότητα, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, την Τρίτη, επισημαίνει το Bloomberg, αναφερόμενο στην ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σε εκδήλωση στο ΕΚΠΑ.

«Αυτό το επίτευγμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικοδόμηση της αξιοπιστίας της ΕΚΤ -ενός πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου- χάρη στην οποία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απότομης αύξησης του πληθωρισμού, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν πολύ κοντά στο 2%», δήλωσε ο έλληνας αξιωματούχος, γράφει το Bloomberg.

Οι μειώσεις των επιτοκίων και η τιθάσευση του πληθωρισμού «προωθούν ένα περιβάλλον που ευνοεί τις επενδύσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή και το επίπεδο του κόστους δανεισμού, με την πλειοψηφία να σηματοδοτεί ότι δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τη νομισματική πολιτική, εκτός εάν υπάρξει σημαντική αναστάτωση στις οικονομικές προοπτικές.

Ο ρόλος της Ευρώπης

Ο Στουρνάρας πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια μετάβαση που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρώπη να ενισχύσει τον ρόλο του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος.

«Η αυξημένη ζήτηση για ευρωπαϊκούς τίτλους μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας, υποστηρίζοντας τις παραγωγικές επενδύσεις και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα», είπε.

Αυτό δεν θα συμβεί αυτόματα, ωστόσο, και απαιτεί βήματα όπως «η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η δημιουργία μιας πλήρως λειτουργικής ένωσης κεφαλαιαγορών, η άρση όλων των εναπομεινάντων σημαντικών εμποδίων στο ενδοενωσιακό εμπόριο και η αύξηση των επενδύσεων στην τεχνολογία, την άμυνα και την πράσινη ανάπτυξη», δήλωσε ο Στουρνάρας.

OT Originals
Περισσότερα από Economy

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο