Δεν έγραψε για λίγο ιστορία το ΧΑ, τα δύο deals που θα καθορίσουν το Νοέμβριο, η «κορδέλα» στη Θράκη, τα βλέμματα στον ΟΠΑΠ, η ρομποτική στον ΑΔΜΗΕ

«Κόκκινος» Οκτώβριος

Δεν έγραψε για λίγο ιστορία το ΧΑ, τα δύο deals που θα καθορίσουν το Νοέμβριο, η «κορδέλα» στη Θράκη, τα βλέμματα στον ΟΠΑΠ, η ρομποτική στον ΑΔΜΗΕ

Ο Οκτώβριος έβαλε προσωρινά «φρένο» στο εντυπωσιακό ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες ύστερα από 11 συνεχόμενους μήνες ανόδου και συνολικό ράλι 41%.

Το βλέπαμε αρκετές ημέρες βέβαια ότι ένα ιστορικό ρεκόρ θετικού δωδεκαμήνου ήταν δύσκολο, αλλά αυτό που μεταφέρθηκε στη στήλη είναι δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία και θα σας μεταφέρω…

Παγίδα

Το πρώτο είναι ότι τα συχνά πάνω κάτω της αγοράς, έχουν εγκλωβίσει κάποια κεφάλαια που εκτίμησαν ότι σύντομα θα δοκιμάσει τα υψηλά έτους.

Και τα οποία δεν θα πέσουν βέβαια αμαχητί το Νοέμβριο, ένα μήνα που παραδοσιακά οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται περισσότερο εστιασμένοι στη διατήρηση των αποδόσεων που έχουν επιτευχθεί.

Οι οποίες διόλου αμελητέες είναι.

Το δεύτερο είναι η αντίδραση της αγοράς, από τα χαμηλά των 1.977 μονάδων, χτες, κλείνοντας πάνω και από τη στήριξη των 1.990 μονάδων.

Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε γνωστός χρηματιστής, η ζώνη των 2.000 μονάδων λειτουργεί ως «μαγνήτης», είτε για τους αγοραστές, είτε για τους πωλητές.

Εκατέρωθεν…

Κρατείστε αυτά τα δύο διότι σύντομα θα σας είναι χρήσιμα.

————————–

Μεγάλες αλλαγές

Όσο για την αυξημένη μεταβλητότητα, σας παραπέμπω στα όσα επισήμανε και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, ότι δηλαδή αποδίδεται στις αλλαγές που συντελούνται τόσο στην κατηγοριοποίηση της αγοράς όσο και στους εταιρικούς μετασχηματισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ελκυστικότητας και του μεγέθους των εισηγμένων σχημάτων.

Αυτή η μεταβατική φάση έχει φέρει μια πρόσκαιρη αποσύνδεση του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές και επανέφερε την πτωτική εσωστρέφεια.

Βραχυπρόθεσμα, το ενδιαφέρον στρέφεται σε εταιρικές εξελίξεις όπως οι κινήσεις Euronext–EXAE και ΟΠΑΠ–Allwyn, σε μια περίοδο που παραδοσιακά ο Νοέμβριος εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα σε πακέτα και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

——————

Αποτελέσματα

Στο μεταξύ, παρά τη σχετική ανθεκτικότητα στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, οι εισηγμένες δεν φαίνεται να προσφέρουν τον απαραίτητο καταλύτη για αναθεώρηση προσδοκιών και επαναφορά ανοδικής δυναμικής.

Τούτο φάνηκε και από την κίνηση των δύο τραπεζών που ανακοίνωσαν το 9μηνο τους, Eurobank και Πειραιώς, που όπως συμφώνησαν οι αναλυτές ήταν εντός των εκτιμήσεων και επιβεβαίωσαν ότι οι στόχοι του έτους θα επιτευχθούν.

Δηλαδή δεν δικαιολογείται το -2,45% της Eurobank και το -0,82% της Πειραιώς χτες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση.

———————-

Αναθεώρηση των στόχων

Μάλιστα, η Πειραιώς, ανακοίνωσε ταχύτερη του αναμενόμενου πιστωτική επέκταση σε συνδυασμό με τις καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων επιδόσεις στις μη τοκοφόρες εργασίες στο 9μηνο του 2025, δύο καταλύτες που οδήγησαν και στην αναβάθμιση των στόχων της για το σύνολο της χρήσης.

Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησής της προς τους αναλυτές την Παρασκευή το μεσημέρι, η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων της αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 14%.

Επίσης, για τη νέα χρονιά εκτίμησε ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς στα στεγαστικά δάνεια θα επιταχυνθούν.

—————–

Το «χαρτί» της διοίκησης

Τις προηγούμενες ημέρες σας έγραφα ότι οι αγορές έχουν τους δικούς τους ρυθμούς. Όπως και η κάθε μετοχή.

Δεν είναι βέβαια κάτι που δεν γνωρίζετε, αλλά οι περιπτώσεις σαν αυτή της Metlen το επιβεβαιώνουν.

Ο τίτλος και πάλι στα 44 ευρώ, από τα χαμηλά των 41,2 ευρώ μόλις δέκα συνεδριάσεις πριν, με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να είναι σταθερά στα πρωτοσέλιδα.

Μυτιληναίος

Όχι μόνο για τις επιμέρους συμφωνίες που προηγήθηκαν, αλλά και για τις αγορές μετοχών της Metlen και για τη διάθεση του ποσοστού του στην Helleniq Energy.

Δύναμη ρευστότητας

Ο τίτλος της Metlen προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αγοραστών, την ώρα που η υπόλοιπη αγορά πάλευε με τους πωλητές και με τα χαμηλά των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Και ο λόγος ήταν ότι πολλοί αγοραστές είδαν το placement ως μία κίνηση που δίνει δύναμη ρευστότητας στον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Δεν είναι λίγα άλλωστε τα 86,2 εκατ. ευρώ που πήρε από το 3,7% της Helleniq Energy.

Και όταν έχει ήδη διαθέσει 4,61 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει 110.390 μετοχές της Metlen, το σήμα στην αγορά ήταν κάτι παραπάνω από σαφές.

Τώρα… λέτε να έχει κάτι στο μυαλό του ο κ. Μυτιληναίος; Θα μάθουμε 6 Νοεμβρίου.

—————

Πυκνό το ημερολόγιο

Βέβαια την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε ένα πυκνό ημερολόγιο, με ανακοινώσεις που αναμένεται να κρατήσουν ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, θα ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου το ΔΑΑ, την Τετάρτη είναι η σειρά των Metlen, Titan και Εθνικής, ενώ την Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη η Alpha Bank

Στις 5 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν όμως και οι ενδεχόμενες αλλαγές της τακτικής τριμηνιαίας αναδιάρθρωσής του δείκτη MSCI, ενώ το βράδυ της Παρασκευής η Scope θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση της για το ελληνικό αξιόχρεο.

——————-

Εγκαίνια

Στο μεταξύ, την Τρίτη, το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής θα μεταφερθεί στην Κομοτηνή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος αναμένεται, εκτός απροόπτου, να παρευρεθούν στα εγκαίνια του νέου Σταθμού Συμπίεσης του ΔΕΣΦΑ, ενός έργου που επιβεβαιώνει την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη και τη στρατηγική σημασία της Θράκης στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών ενεργειακών ροών.

Ο νέος σταθμός  ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και αυξάνει τη δυναμικότητα εξαγωγών προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Η γεωπολιτική και οικονομική σημασία του έργου υπογραμμίζεται και από τις υψηλές πολιτικές παρουσίες που αναμένονται στα εγκαίνια, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες που συμμετέχουν στον Κάθετο Διάδρομο, επιβεβαιώνοντας τη θέση της χώρας μας ως βασικού πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και διασυνδεσιμότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι το μονοπώλιο του ΔΕΣΦΑ προσφέρει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία στον πρωθυπουργό να πανηγυρίσει κόβοντας μία κορδέλα…

—-

Τα βλέμματα στον ΟΠΑΠ

Για να επιστρέψω όμως στα της αγοράς, τη Δευτέρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον ΟΠΑΠ, για το πως θα αντιδράσει η μετοχή μετά και την αποκοπή του προμερίσματος των 0,50 ευρώ.

Ο τίτλος έχει απασχολήσει πολύ την αγορά, καθώς το deal με την Allwyn έχει δυσκολέψει αρκετά τους μετόχους.

ΟΠΑΠ Allwyn

Ωστόσο, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσαν στον ΟΠΑΠ σε πρόσφατες εκθέσεις τους οι οίκοι Fitch και Standard and Poor’s.

Η S&P χαρακτήρισε τη συνένωση ως «θετικό πιστωτικό γεγονός», επισημαίνοντας τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του νέου σχήματος.

Από την πλευρά της, η Fitch Ratings επιβεβαίωσε ότι «θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα σε “BB”, εάν η συναλλαγή ολοκληρωθεί με όρους που δεν διαφέρουν ουσιαστικά από αυτούς που παρουσιάστηκαν».

—————-

Ρομποτική… επιθεώρηση

Για το τέλος άφησα τα credits στη Διεύθυνση Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ που ολοκλήρωσε με επιτυχία τον πρώτο κύκλο του έργου ARIES, μιας πρωτοποριακής δράσης που συνδυάζει ρομποτική, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα για τον επαναπροσδιορισμό των επιθεωρήσεων στα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης.

Με τη χρήση τηλεχειρισμού μέσω VR και ζωντανών προβολών δεδομένων μέσω AR, οι τεχνικοί μπορούν πλέον να πραγματοποιούν απομακρυσμένους ελέγχους με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια, μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο επέμβασης και το επιχειρησιακό ρίσκο.

Το ARIES, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του JARVIS Project με συγχρηματοδότηση από το Horizon Europe, αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου έργου ENORASI και ενισχύει τη στρατηγική «Human-Robot Collaborative Solution» του ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της τεχνολογικής αναβάθμισης των ενεργειακών υποδομών της χώρας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία – στοιχεία που τοποθετούν τον Διαχειριστή στην πρωτοπορία της ψηφιακής μετάβασης στον ενεργειακό τομέα.

OT Originals
Περισσότερα από Inside Stories

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο