Κρασί: Μικρή ανάκαμψη μετά τη «χαμένη» χρονιά του 2024 [πίνακας]

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το κρασί σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο – Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2025 από την OIV

Κρασί: Μικρή ανάκαμψη μετά τη «χαμένη» χρονιά του 2024 [πίνακας]

Μικρή ανάκαμψη σημείωσε το κρασί σε παγκόσμιο επίπεδο το 2025, φτάνοντας τα 232 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Παρά τη βελτίωση κατά 3% σε σχέση με το ιστορικά χαμηλό 2024, η φετινή παραγωγή παραμένει 7% κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας,  σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Αν και οι κύριες οινοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με 60% της παγκόσμιας παραγωγής, ωστόσο αυτή εξακολουθεί να επηρεάζεται από παρατεταμένες ξηρασίες, καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η παραγωγή στην Ελλάδα αν και παρουσιάζει άνοδο κατά 9% από το 2024, παραμένει 20% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 2025 οι ευρωπαϊκές χώρες παρήγαγαν 140 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μόλις 2% περισσότερα από το 2024, αλλά 8% λιγότερα από τον μέσο όρο πενταετίας — τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση του 21ου αιώνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες αν και η παραγωγή σημείωσε ήπια ανάκαμψη φτάνοντας στα 1,5 εκατ. εκατόλιτρα,  9% υψηλότερα από το 2024, παραμένει 20% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας. Όπως αναφέρει η OIV, «η ελληνική παραγωγή συνεχίζει να επηρεάζεται από τη χρόνια ξηρασία και τις διαρθρωτικές προκλήσεις του τομέα».

«Η παραγωγή σταθεροποιείται, αλλά η επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πλέον συστηματική», σχολιάζει στην ετήσια έκθεση ο γενικός διευθυντής της OIV, Τζον Μπάρκερ.

Ο αμπελώνας της Ευρώπης

Οι χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τη Γαλλία και την Ισπανία να καταγράφουν πολύ χαμηλές συγκομιδές, την Ιταλία να ανακάμπτει σε σχεδόν κανονικά επίπεδα και αρκετές χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης να επιτυγχάνουν αποτελέσματα άνω του μέσου όρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της OIV, η Ιταλία ανέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως με 47,4 mhl, σημειώνοντας άνοδο 8%, χάρη σε ήπιες θερμοκρασίες και ισορροπημένες βροχοπτώσεις.

κρασί

Αντίθετα, η Γαλλία κατέγραψε ιστορικά χαμηλή παραγωγή (35,9 mhl) — τη μικρότερη από το 1957 — λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και μείωσης αμπελώνων στη Μπορντώ και τη Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν.

Η Ισπανία συνέχισε την καθοδική πορεία με 29,4 mhl, 6% κάτω από πέρυσι και 15% κάτω από τον μέσο όρο, πλήττοντας ιδιαίτερα τη Μαντσα και την Εστρεμαδούρα.

Αντίθετα, η Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε πιο ενθαρρυντική εικόνα με τη Ρουμανία να σημειώνει αύξηση κατά 29%, η Αυστρία κατά 17%, ενώ η Ουγγαρία και η Σλοβενία ξεπέρασαν τους μέσους όρους πενταετίας, επωφελούμενες από ηπιότερες θερμοκρασίες και ευνοϊκές βροχοπτώσεις.

Ανάκαμψη με επιφυλάξεις

Μικτή είναι η εικόνα για τις χώρες εκτός Ευρώπης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν 21,7 mhl, καταγράφοντας μικρή αύξηση 3%, αλλά παραμένοντας 9% κάτω από τον μέσο όρο.

Η Ρωσία διατήρησε σταθερή παραγωγή 5,1 mhl, ενώ η Γεωργία υποχώρησε κατά 14% μετά την εξαιρετική σοδειά του 2024.

Στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη. Η Αυστραλία (11,6 mhl, +11%) και η Νέα Ζηλανδία (3,7 mhl, +32%) καταγράφουν σημαντική ανάκαμψη, ενώ η Νότια Αφρική επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα με 8,8 mhl (+16%).

Αντίθετα, η Χιλή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση για τέταρτο συνεχόμενο έτος, με 8,4 mhl (-10%), αποτέλεσμα έντονων καυσώνων και έλλειψης νερού.

Παγκόσμια αγορά

Η OIV εκτιμά ότι το 2025 η παγκόσμια αγορά κρασιού παρά τις περιφερειακές διαφορές, παραμένει ισορροπημένη, καθώς η περιορισμένη αύξηση παραγωγής αναμένεται να συμβάλει στη σταθεροποίηση των αποθεμάτων, τη στιγμή που η κατανάλωση μειώνεται σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

«Η χαμηλή παραγωγή μπορεί να προκαλέσει μεγάλες δυσχέρειες σε μεμονωμένους παραγωγούς και περιφέρειες,. αλλά από μακροοικονομική άποψη, είναι θετική, επειδή εξασφαλίζει ότι η παραγωγή και η κατανάλωση λίγο-πολύ ευθυγραμμίζονται», σημειώνει η OIV, τονίζοντας ότι «η βιομηχανία κρασιού βρίσκεται σε φάση προσαρμογής όπου η παραγωγή μειώνεται, όχι λόγω χαμηλής ζήτησης, αλλά εξαιτίας των φυσικών περιορισμών που επιβάλλει το κλίμα».

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κλιματική μεταβλητότητα αποτελεί τη νέα κανονικότητα για τον οινοπαραγωγικό κλάδο.

Οι έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, η συχνότητα των καυσώνων και η έλλειψη νερού επηρεάζουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιοτική ταυτότητα πολλών κρασιών.

Η OIV θα αναθεωρήσει τα στοιχεία τον Απρίλιο του 2026, όταν θα υπάρχουν οι τελικές δηλώσεις συγκομιδής.

OT Originals
Περισσότερα από AGRO

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο