Αυξημένη κατά 0,9 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση ήταν η παραγωγή νωπού γάλακτος από τις κτηνοτροφικές μονάδες της ΕΕ το 2024 και ανήλθε στους 161,8 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Η ποσότητα αυτή συνιστά αύξηση 12,1 εκατομμυρίων τόνων σε σύγκριση με το 2014 (149,7 εκατομμύρια τόνοι), εποιβεβαιώνοντας την τάση της σχετικά σταθερής αύξησης της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ κατά τη δεκαετία έως το 2024.
Η παραγωγή της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 353.15 χιλιάδες τόνους για παστεριωμένο φρέσκο γάλα προς κατανάλωση, 293,47 χιλιάδες τόνους για γιαούρτη, 2,56 χιλιάδες τόνους για βούτυρο και 255,72 χιλιάδες τόνους για τυριά.
Η παραγωγή της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 353.15 χιλιάδες τόνους για παστεριωμένο φρέσκο γάλα προς κατανάλωση, 293,47 χιλιάδες τόνους για γιαούρτη, 2,56 χιλιάδες τόνους για βούτυρο και 255,72 χιλιάδες τόνους για τυριά.
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι η Ελλάδα είναι 8η στην κατάταξη όσον αφορά στις ποσότητες γάλακτος που γίνονται γιαούρτη και 9η στις ποσότητες που γίνονται τυριά.

Παραγωγή ανεπεξέργαστου νωπού γάλακτος στην ΕΕ, 2014-2024
Γάλα για παραγωγή βουτύρου και τυριών
Η πλειονότητα του νωπού γάλακτος που παρήχθη το 2024 παραδόθηκε σε γαλακτοκομεία (150,8 εκατομμύρια τόνοι) και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος της ΕΕ χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού και βουτύρου.
Συγκεκριμένα, 59,9 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος, μαζί με 17,0 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος, χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 10,8 εκατομμυρίων τόνων τυριού.
Επιπλέον 44,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου και των λεγόμενων «κίτρινων προϊόντων» (όπως βουτυρέλαιο και λιωμένο βούτυρο) και παρήγαγαν 41,5 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος.

Οι κύριοι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ, 2024 (% της παραγωγής της ΕΕ)
Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 18,8% της συνολικής παραγωγής. Ήταν επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (27,1%), βουτύρου (20,6%) και τυριού (22,5%).
Η Ισπανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, με 15,2% του συνόλου της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (12,7%).
Η Ολλανδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (16,8%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (10,4%).
Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τόσο βουτύρου (17,2% του συνόλου της ΕΕ) όσο και τυριού (17,8%). Η Ιρλανδία αντιπροσώπευε το τρίτο υψηλότερο μερίδιο της παραγωγής βουτύρου στην ΕΕ (14,8%).






































