Την εκτίμησή του πως η ανάπτυξη που υπάρχει στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε κάποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης εξέφρασε ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μιλώντας στο Finance Views.
Όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του –την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο Spotify– «αυτές οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ακούμε συνέχεια, δεν μπορώ να τις δω. Δεν μπορεί κάποιος να παρουσιάσει έναν κατάλογο και να πει αυτή είναι μία, δύο, τρεις μεγάλες, βαθιές, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί», αφήνοντας σαφείς αιχμές για το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παρεμβάσεις
Ερωτώμενος σχετικά με παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το νομοθέτημα για μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων, ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε με νόημα ότι «λένε πράγματι πολλά. Το θέμα είναι το τι έχει γίνει στην πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι «και το επόμενο θέμα είναι το κατά πόση σημασία έχει αυτό για την οικονομία», ενώ πρόσθεσε ότι ο χρόνος εκδίκασης είναι κάτι που συζητείται «τουλάχιστον πέντε χρόνια τώρα».

Ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Ακόμη, σε άλλο σημείο. ο Επίκουρος Καθηγητής τόνισε πως «αν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις -κάτι για το οποίο αμφιβάλλω- δεν υπάρχει κάτι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Το δεύτερο είναι, ακόμα κι αν υπάρχουν -και ας πούμε ότι εγώ δεν γνωρίζω- ποιο είναι το αποτέλεσμά τους», αμφισβητώντας πλήρως τα όσα αναφέρονται από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης.
Γιατί δεν είναι επιτυχία;
Αναφορικά με το βασικό ζήτημα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κουτεντάκης (είχε διατελέσει και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «μεγέθυνση για να το λέμε με μεγαλύτερη ακρίβεια» για να προσθέσει πως «είχαμε 2,1% το 2024. Αυτός είναι ο ρυθμός μεγέθυνσης ελληνικής οικονομίας», συμπληρώνοντας ότι είναι «αξιοπρεπέστατος» και «δεν το υποτιμώ σε καμία περίπτωση, αλλά να θυμίσω απλά ότι το 2018 είχαμε 2,1% ρυθμό μεγέθυνσης και το 2019 είχαμε 2,3% ρυθμό μεγέθυνσης».
«Άρα λοιπόν η ελληνική οικονομία μετά από αυτό το υποτιθέμενο κρεσέντο μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας σημαντικά ποσά, όπως από το Ταμείο Ανάκαμψης επιτυγχάνει ένα ρυθμό μεγέθυνσης ίδιο με αυτό που πετύχαινε το 2018» που «η χώρα δεν είχε βγει καλά καλά από τα μνημόνια». Όπως εξήγησε κάτι τέτοιο «δε θα έλεγε κανείς ότι συνιστά κάποια επιτυχία. Και σίγουρα αυτή η όποια επιτυχία δεν οφείλεται σε κάποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης».

Ο δημοσιογράφος του ΟΤ Γιάννης Αγουρίδης με τον Επίκουρο Καθηγητή Δημόσιας Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκο Κουτεντάκη
Το «βάρος» του πληθωρισμού
Παράλληλα, ο κ. Κουτεντάκης πραγματοποίησε αναφορά στον πληθωρισμό στην Ελλάδα «προκαλεί απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα, στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των φτωχότερων». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «έχει ευνοήσει και τα δημόσια έσοδα και το ποσοστό του δημοσίου χρέους στο ΑΕΠ», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ταχύτερη από το προβλεπόμενο αύξηση των δημόσιων εσόδων και προφανώς έχει συνεισφέρει εξίσου στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», καθώς «αυξάνει το παρονομαστής που είναι το ονομαστικό ΑΕΠ, το οποίο έχει πάντα μέσα και τον πληθωρισμό».
Οικονομική Πολιτική
Επιπρόσθετα, ο κ. Κουτεντάκης συμπλήρωσε: «Άρα το να ισχυριστεί κανείς ότι πάνε καλά τα δημοσιονομικά λόγω της ανάπτυξης, λέει -θα έλεγα- τη μισή αλήθεια».
Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο. Όπως είπε ο κ. Κουτεντάκης, «η συγκεκριμένη κυβέρνηση το αξιοποιεί κατά κύριο λόγο με φοροαπαλλαγές» για να προσθέσει με νόημα: «Από την άλλη μεριά όμως, δε βλέπουμε δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια αγαθά να ενισχύονται. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς», υπενθυμίζοντας το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ακόμη πρόσθεσε πως «η Δημόσια Υγεία είναι ένα επίσης στοιχείο. Βλέπουμε ότι με τα τελευταία στοιχεία η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ποσοστό πληθυσμού που αδυνατεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις λόγω κόστους».

































