Σε ενισχύθηκε του γιεν έναντι του δολαρίου και σε υποχώρηση των ομολόγων οδήγησε η πιο σαφής μέχρι στιγμής δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια αυτό το μήνα.
Το γιεν ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, στα 155,33 γιεν, ενώ οι αποδόσεις των ευαίσθητων στα επιτόκια διετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 0,05 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1%, το υψηλότερο ποοστό από το 2008.
Οπως δήλωσε ο Ουέντα, «εάν οι προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές που έχουν σκιαγραφηθεί μέχρι στιγμής πραγματοποιηθούν, η τράπεζα, σύμφωνα με τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και των τιμών, θα συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής και να προσαρμόζει το βαθμό νομισματικής χαλάρωσης».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ακόμη και αν αυξηθεί το επιτόκιο πολιτικής, θα διατηρηθούν οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες», υπονοώντας ότι βλέπει περιθώρια για αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τους traders, αναφέρουν οι FT.
Πώς τιμολογείται η πιθανότητα αύξησης επιτοκίων στην Ιαπωνία
Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 19 Δεκεμβρίου αυξήθηκε στο 75% από περίπου 60% μετά τα όσα είπε ο Ουέντα, σύμφωνα με τα overnight index swaps.
Οι «δηλώσεις του Ουέντα σηματοδότησαν σαφώς την πιθανότητα της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Shoki Omori, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Mizuho.
Ο Ουέντα είπε ακόμη, τη Δευτέρα, ότι η αύξηση του επιτοκίου πολιτικής ήταν μέρος «μιας διαδικασίας χαλάρωσης του γκαζιού, όπως αρμόζει για την επίτευξη σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και εξέλιξης των τιμών, και όχι για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας».
Οι οικονομολόγοι σημείωσαν ότι η αυξημένη επιθετικότητα της BoJ την έφερε σε αντίθεση με τα φιλόδοξα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση πατάει το γκάζι και η Τράπεζα της Ιαπωνίας το αφήνει», δήλωσε ο Marcel Thieliant, επικεφαλής της Capital Economics για την Ασία-Ειρηνικό. «Δεν συνάδει με τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα σας πει ότι είναι οικονομική λογική».
Τα σχόλια του Ueda ακολουθούν δηλώσεις άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου της BoJ τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Kazuyuki Masu δήλωσε τον περασμένο μήνα στη Nikkei ότι, αν και δεν μπορούσε να πει ποιον μήνα θα έρθει η αύξηση των επιτοκίων, «από απόσταση, βρισκόμαστε σε σχετικά κοντινή θέση».





































