Του… πακέτου! Η στήλη σας το έγραφε από χτες ότι έχει αρχίσει μια περίοδος που θα δούμε πολλά πακέτα στην αγορά και χτες είδαμε λίγο πάνω από το 1/4 του τζίρου να περνάει μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε ως εξισορρόπηση, με πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε μικρές αναδιαρθρώσεις θέσεων χωρίς να αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο.
Οι αγοραστές κατά διαστήματα υπερίσχυαν, αλλά μόλις ο γενικός δείκτης ξεπερνούσε ελαφρώς τις 2.100 μονάδες, αναδιπλώνονταν, αφήνοντας τον έλεγχο στους πωλητές.
Στο μέτωπο των πακέτων ξεχώρισαν οι Eurobank με 718,7 χιλ. τεμάχια, η Τράπεζα Πειραιώς με 629,1 χιλ., αλλά και η Optima Bank με 5 εκατ. τεμάχια (30 εκατ. ευρώ).
———————-
Άλλαξε χέρια το 0,68% της Cenergy
Στο υπόλοιπο ταμπλό όμως ξεχώρισε Cenergy, όπου διακινήθηκαν δύο πακέτα στα 15,34 ευρώ, δηλαδή περίπου 3,4% χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 22,2 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για στοχευμένη τοποθέτηση, καθώς αφορά το 0,68% του μετοχικού κεφαλαίου.
Πολύ καλή κίνηση από τη μητρική την ώρα που η μετοχή καταρρίπτει τα ιστορικά υψηλά της, με το αυξημένο ενδιαφέρον που τη συνοδεύει το τελευταίο διάστημα να παραμένει.
—————-
Έγινε και το placement στην ΕΥΑΘ
Μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφοράς διατέθηκαν έως 1,815 εκατ. μετοχές της ΕΥΑΘ, στην τιμή των 3,55 ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Μάλιστα, ζητήθηκαν 2,5 εκατ. μετοχές, όπερ σημαίνει… πίστη στον κλάδο των νερών.
Η προσφορά είναι μέρος της προσπάθειας της ΕΥΑΘ να βελτιώσει τα επίπεδα του free float της εισηγμένης.
Δέκα funds και family offices
Οι πληροφορίες λένε ότι περίπου το 5% της ΕΥΑΘ πέρασε στα χαρτοφυλάκια περισσοτέρων από 10 funds και family offices με ένα discount γύρω στο 6%.
Και οι ίδιες πηγές παρατηρούν, ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια ήρθαν για να μείνουν…
——————-
Οι τραπεζίτες που θυμήθηκαν… τι πέρασαν
Σαν να γύρισαν μια δεκαετία πίσω έμοιαζαν οι τραπεζίτες στο 27ο Capital Link, όχι για να νοσταλγήσουν, αλλά για να υπενθυμίσουν πόσο δραματικά έχει αλλάξει ο κλάδος.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤ και της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, υπενθύμισε το χάος της ρευστότητας και τα NPEs στο 50%…
Πλέον, οι ελληνικές τράπεζες συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά standards.
Κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα, κόστος/έσοδα, stress tests… όλα δείχνουν έναν κλάδο που έχει περάσει στη νέα εποχή και ξαναδανείζει με άνεση σε μια οικονομία που μεγαλώνει, είπε.
UniCredit, Κύπρος, MENA…
Οι CEOs των συστημικών τραπεζών, πάντως, είχαν διάθεση να μιλήσουν για προοπτικές, όχι για παρελθόν.
Ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank) μίλησε για το «πανευρωπαϊκό παζλ» που φτιάχνεται με την UniCredit, την AstroBank και την AXIA Ventures, σχηματίζοντας ένα τραπεζικό οικοσύστημα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου (Eurobank) μίλησε για την Ευρώπη, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αλλά και για το πώς η Ελλάδα έχει γίνει «ελκυστική» σε funds που αναζητούν data centers, ενέργεια και τουριστικές υποδομές.
Η CFO της CrediaBank, Βάλερυ Σκούμπας, έδωσε μια διάσταση πιο σπάνια στα panels.
Η μάχη της επόμενης μέρας δεν θα κριθεί μόνο σε κεφάλαια και κέρδη, αλλά σε ανθρώπους, κουλτούρα και real impact.
——————–
Οι ξένοι που βλέπουν… Ελλάδα
Στη μεγάλη εικόνα πάντως, αυτό που μου μεταφέρουν από τη Νέα Υόρκη είναι το θετικό κλίμα στα growth stories πολλών εισηγμένων.
Μάλιστα, ο Απόστολος Γκουτζίνης της Milbank περιέγραψε την Ελλάδα ως «επόμενη μεγάλη ευκαιρία» για τα αμερικανικά κεφάλαια.
Πολιτική σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις, αναβαθμίσεις, ψηφιακό κράτος, και φυσικά ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο γεμάτο ενέργεια, υποδομές, real estate, τουρισμό και technology hubs.
Κάτι που επιβεβαίωσε εμμέσως και ο Κωνσταντίνος Νίκας της NBG Securities, αναδεικνύοντας την επενδυτική βαθμίδα, τα ισχυρά θεμελιώδη, τις χαμηλές αποτιμήσεις και τη δυναμική σε τράπεζες, βιομηχανία και utilities.
Και με την προσθήκη του ΧΑ στην Euronext, οι διεθνείς επενδυτές έχουν πια έναν ακόμη λόγο να κοιτούν Αθήνα.
—————————–
Ευκαιρίες
Για τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μίλησε κ. Γιάννης Βρέντζος, CEO της Alter Ego Media, στο 27ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, παρά την εντυπωσιακή άνοδο της αγοράς.

Μάλιστα έκανε μια κρίσιμη διαφοροποίηση. Ότι οι ευκαιρίες δεν είναι μόνο στις χαμηλές αποτιμήσεις, αλλά στην ποιότητα των εταιρειών.
Δηλαδή στις εισηγμένες που έχουν ξεκάθαρη στρατηγική, ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη, χαμηλή μόχλευση και αυξανόμενη εξωστρέφεια.
Υπογράμμισε ότι πολλοί κλάδοι στην Ελλάδα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρώπη, δημιουργώντας περιθώρια ταχείας σύγκλισης και ευκαιρίες συγκέντρωσης της αγοράς, μετατρέποντας το ελληνικό χρηματιστήριο από ένα value-driven σε ένα quality-and-growth story.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Alter Ego Media
Η Alter Ego Media αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νέας πραγματικότητας, με το IPO της να είναι το πρώτο στον κλάδο των media έπειτα από 25 χρόνια και το πιο επιτυχημένο της μεταμνημονιακής περιόδου, με υπερκάλυψη σχεδόν 12 φορές.

Από την εισαγωγή της, η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου το 70% των κεφαλαίων σε εξαγορές, περιεχόμενο, τεχνολογία και νέα επιχειρηματικά verticals, τηρώντας συντηρητική κεφαλαιακή διάρθρωση.
Ο κ. Βρέντζος τόνισε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο ευθυγραμμίζεται με τη διεθνή τάση σύγκλισης media–τεχνολογίας–ψυχαγωγίας, αντιπροσωπεύοντας τη νέα γενιά ελληνικών εταιρειών.
Δηλαδή ανθεκτικές, καινοτόμες και προσανατολισμένες στη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας εταιρείες.
——————————-
Ισχυρό το momentum στις υποδομές
Οι υποδομές επίσης βρέθηκαν στο προσκήνιο, όπως και στο πρόσφατο roadshow του Λονδίνου από την Morgan Stanley.
Παρούσα η Πηνελόπη Λαζαρίδου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου μίλησε για το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης, με Αττική Οδός, Εγνατία, ΒΟΑΚ.
Ο Μανώλης Σιγάλας της Hill International, μίλησε για ένα κλάδο με ανεκτέλεστο άνω των 17 δισ. ευρώ, έργα σε ενέργεια, data centers, μεταφορές, real estate, και ορίζοντα υλοποίησης που φτάνει μέχρι και μετά το 2030.
—————————-
Όταν ExxonMobil, HELLENiQ ENERGY και Energean… συναντιούνται
Στην ενεργειακή ενότητα, η Ελλάδα παρουσιάστηκε ως κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο John Ardill της ExxonMobil μίλησε για ερευνητικές γεωτρήσεις το 2027, ενώ ο Γιώργος Αλεξόπουλος (HELLENiQ ENERGY) περιέγραψε την κούρσα για LNG, το Ιόνιο, την Κρήτη και τις υποδομές που αλλάζουν τον χάρτη.

Ο Πάνος Μπένος της Energean επικεντρώθηκε στο Block 2 του Ιονίου, εκτιμώντας ότι οι γεωτρήσεις του 2026, σε συνεργασία με ExxonMobil και με αμερικανική υποστήριξη, μπορούν να αποκαλύψουν έως 200 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.
Ποσότητα που αλλάζει το ενεργειακό ισοζύγιο Ελλάδας και Ανατολικής Μεσογείου.
——————————-
Τι ψάχνει ο Εξάρχου
Μεγάλα σχέδια έχει ο Αλέξανδρος Εξάρχου για την κοινοπραξία AKTOR – ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω της Atlantic SEE-LNG Trade SA, καθώς προσανατολίζεται, όπως είναι άλλωστε γνωστό για την εξασφάλιση πρόσθετων ποσοτήτων αμερικανικού LNG, πέραν της συμφωνίας που ήδη έχει υπογράψει με τη Venture Global για την περίοδο 2030-2050.
Ουσιαστικά ο Εξάρχου θέλει δύο ή και τρεις προμηθευτές για την «γέφυρα» 2026-2030, περίοδο κατά την οποία ξεκινούν και οι εξαγωγές σε Ουκρανία και Ρουμανία.

Το μήνυμα
Παράλληλα, ο Εξάρχου έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η χώρα θα χρειαστεί δεύτερη FSRU πριν από το 2030, ώστε να στηθεί ο διάδρομος προς Ρουμανία, Ουκρανία και Μολδαβία, κάτι που, όπως είπε, συνδέεται άμεσα και με τα εθνικά συμφέροντα.
Όπως μαθαίνω μάλιστα, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, το ψάχνει για να μπει σε κάποιο από τα ώριμα projects για FSRU αλλά ακόμα και για να κατασκευάσει.
Στην δεύτερη περίπτωση το θέμα είναι αν θα το κάνει μέσω της κοινοπραξίας AKTOR – ΔΕΠΑ Εμπορίας ή αν θα το κάνει ως AKTOR.
Βέβαια, κάποιες πηγές μου σημειώνουν ότι «είναι νωρίς ακόμα για τέτοια πλάνα.
Προέχουν οι συμφωνίες για αγορά αμερικανικού LNG».
———————————-
Δημιουργεί προϋποθέσεις ο ΑΔΜΗΕ
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ο ΑΔΜΗΕ κατάφερε να «ηλεκτρίσει» δύο ακόμη Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης για παραγωγούς ΑΠΕ, αυτή τη φορά στο Βέρμιο, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, και στη Βοιωτία.
Με τις νέες αυτές συνδέσεις ενεργοποιήθηκαν επιπλέον μονάδες πράσινης ενέργειας, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων έργων που μπαίνουν στο σύστημα.

Ο Διαχειριστής, αξιοποιώντας τα άρτια εκπαιδευμένα συνεργεία του, συνεχίζει με σταθερό ρυθμό να εντάσσει στο δίκτυο νέα έργα ηλεκτρικών υποδομών και ΑΠΕ σε όλη τη χώρα.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει την αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση του ενεργειακού κόστους.
—————————
Στην κορυφή της Lloyd’s List Shipping Awards
Η Ελένη Βρεττού έχει βάλει πλώρη για κορυφή… με την CrediaBank να κατακτά το πρώτο της βραβείο για επιδόσεις στη ναυτιλία ως κορυφαίος χρηματοδότης της χρονιάς στα Lloyd’s List Shipping Awards.

Με πελατολόγιο που περιλαμβάνει μικρούς και μεγάλους παίκτες, 430 εκατ. χρηματοδοτήσεις και 40 υποθηκευμένα πλοία, η τράπεζα, αν και μη συστημική, πρωτοπορεί σε ετήσια αύξηση και σε πράσινες χρηματοδοτήσεις.
Η Βρεττού ενισχύει συνεχώς την παρουσία της σε διαφορετικές αγορές, ενώ παράλληλα εξετάζονται τα επόμενα βήματα σε πιθανές εξαγορές ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών εταιριών.
Η επιλογή του «Simply the Best» της Τίνα Τέρνερ στην ανάρτησή της στα social media για τη βράβευση φαίνεται να είναι περισσότερο από τυχαία και όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον τι έρχεται στη συνέχεια…















![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/08_12_ot_times_therm_EXO.jpg)
















