Barry Callebaut: Πώς θα αντιμετωπίσει τις ασταθείς τιμές κακάο

Η Barry Callebaut εξετάζει τον διαχωρισμό της μονάδας κακάο, αναζητώντας μεγαλύτερη σταθερότητα και οικονομική ευελιξία

Barry Callebaut: Πώς θα αντιμετωπίσει τις ασταθείς τιμές κακάο

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς σοκολάτας, η ελβετική Barry Callebaut φαίνεται να εξετάζει τον διαχωρισμό της μονάδας κακάο της, προκειμένου να μειώσει την έκθεσή της στις έντονες διακυμάνσεις των τιμών και να ενισχύσει το οικονομικό της προφίλ.

Πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις της εταιρείας περιγράφουν στο Reuters ένα φάσμα επιλογών, από μερική πώληση μεριδίου έως πλήρη απόσχιση.

Το δίλημμα της Barry Callebaut: Διαχωρισμός ή πώληση;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Barry Callebaut βρίσκεται στα πρώτα στάδια διερεύνησης ενός πιθανού διαχωρισμού της παγκόσμιας μονάδας κακάο, η οποία τροφοδοτεί τόσο την ίδια όσο και άλλες εταιρείες σοκολάτας με πρώτες ύλες.

Η Barry Callebaut βρίσκεται στα πρώτα στάδια διερεύνησης ενός πιθανού διαχωρισμού της παγκόσμιας μονάδας κακάο

Η εταιρεία έχει εξετάσει διάφορα σενάρια, από τη δημιουργία joint venture ή συγχώνευσης, μέχρι και πλήρη πώληση της μονάδας.

Ο στόχος είναι η προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών και η εστίαση σε πιο περιθωριακά κερδοφόρες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή σοκολάτας για διεθνή brands.

Στρατηγική και χρηματοοικονομική ευελιξία

Ο διαχωρισμός θα μπορούσε να επιτρέψει στην εταιρεία να βελτιστοποιήσει τη χρηματοδότησή της, καθώς κάθε μονάδα φέρει διαφορετικό προφίλ κινδύνου.

Η Barry Callebaut συνεχίζει να προσηλώνεται στην απομόχλευση και την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής της θέσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για βιώσιμη ανάπτυξη και μειωμένη εξάρτηση από την αστάθεια των αγορών.

Οι τιμές κακάο

Οι τιμές κακάο σημείωσαν έντονη άνοδο πέρυσι λόγω ασθενειών στις σοδειές Ακτής Ελεφαντοστού και Γκάνας, ωστόσο η αυξημένη παραγωγή και η χαμηλότερη ζήτηση οδήγησαν σε υποχώρηση τιμών το 2025.

Αυτό το περιβάλλον έκανε την ιδέα ενός διαχωρισμού ακόμη πιο ελκυστική, καθώς η έκθεση σε ασταθείς πρώτες ύλες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα κέρδη.

Η σημασία της μονάδας κακάο

Η μονάδα κακάο αποτελεί βασικό πυλώνα της Barry Callebaut, καθώς οι πρώτες ύλες της βρίσκονται σε ένα στα τέσσερα προϊόντα σοκολάτας που καταναλώνονται παγκοσμίως.

Παράλληλα, η μονάδα εξυπηρετεί τόσο την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων για επαγγελματίες όσο και συμβολαιακές συμφωνίες με μεγάλες μάρκες, όπως το KitKat της Nestlé και το παγωτό Magnum της Unilever.

Αντιδράσεις της αγοράς

Μετά τις φήμες για διαχωρισμό, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 10%, καταγράφοντας την καλύτερη ημέρα από τον Απρίλιο του 2024.

Παρά τη βραχυπρόθεσμη άνοδο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να είναι πολύπλοκη, δεδομένης της σημασίας της μονάδας για την εταιρεία και τους μεγάλους μετόχους, όπως η οικογένεια Jacobs που κατέχει περίπου το 30% της Barry Callebaut.

Παρά τα διλήμματα και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει, η Barry Callebaut παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία σοκολάτας στον κόσμο, με τμήματα που καλύπτουν την παγκόσμια αγορά κακάο, την προμήθεια για βιομηχανίες τροφίμων και την παραγωγή premium προϊόντων σοκολάτας για επαγγελματίες, διατηρώντας τη μοναδική της θέση στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο