Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την αναγνώριση 19 νέων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την επέκταση των οικισμών.
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ένας έποικος που πρότεινε την κίνηση αυτή μαζί με τον υπουργό Άμυνας Ισραήλ Κατζ, δήλωσε ότι η απόφαση αφορούσε την παρεμπόδιση της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η «αμείλικτη» επέκταση των οικισμών του Ισραήλ τροφοδοτεί τις εντάσεις
Οι ισραηλινοί εποικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την κίνηση αυτή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η «αμείλικτη» επέκταση των οικισμών του Ισραήλ τροφοδοτεί τις εντάσεις, περιορίζει την πρόσβαση των Παλαιστινίων στη γη και απειλεί τη βιωσιμότητα ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.
Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, εντείνοντας περαιτέρω τους φόβους ότι η επέκταση των εποικισμών θα μπορούσε να εδραιώσει την ισραηλινή κατοχή και να υπονομεύσει τη λύση των δύο κρατών.
Η λύση των δύο κρατών αναφέρεται στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τα όρια που ίσχυαν πριν από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022, η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση έχει αυξήσει σημαντικά την έγκριση νέων οικισμών και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων προκεχωρημένων οικισμών, αναγνωρίζοντάς τους ως «γειτονιές» των υφιστάμενων οικισμών.
Η πιο πρόσφατη απόφαση ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των οικισμών που έχουν εγκριθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε 69, σύμφωνα με τον Σμοτρίτς.
Οι εγκρίσεις έρχονται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι η επέκταση των οικισμών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2017.
Οι τελευταίες εγκρίσεις περιλαμβάνουν την επανίδρυση δύο οικισμών — Ganim και Kadim — οι οποίοι είχαν διαλυθεί πριν από σχεδόν 20 χρόνια.
Τον Μάιο, το Ισραήλ ενέκρινε 22 νέους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη — τη μεγαλύτερη επέκταση των τελευταίων δεκαετιών.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε επίσης τον Αύγουστο σχέδια για την κατασκευή περισσότερων από 3.000 κατοικιών στο λεγόμενο έργο E1 μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του οικισμού Maale Adumim, το οποίο είχε παγώσει για δεκαετίες εν μέσω έντονης διεθνούς αντίδρασης.
Θάψιμο της ιδέας του παλαιστινιακού κράτους
Ο Σμότριτς δήλωσε τότε ότι το σχέδιο θα «έθαβε την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους».
Σύμφωνα με την ισραηλινή αντι-αποικιακή ομάδα Peace Now, περίπου 700.000 έποικοι ζουν σε περίπου 160 εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εδάφη που οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να ανήκει σε ένα μελλοντικό ανεξάρτητο κράτος.
Η επέκταση των εποικισμών έχει εξοργίσει τις αραβικές χώρες, οι οποίες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι υπονομεύει τις προοπτικές για μια λύση δύο κρατών. Έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες για την πιθανή προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για μια τέτοια κίνηση, δηλώνοντας στο περιοδικό TIME ότι το Ισραήλ θα χάσει όλη την υποστήριξη των ΗΠΑ αν αυτό συμβεί.
Τον Σεπτέμβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο – μαζί με άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς – αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος, μια σημαντική αν και συμβολική αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική.
Το Ισραήλ αντιτάχθηκε στην κίνηση αυτή, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος «δεν θα γίνει πραγματικότητα».






































