Προς εβδομαδιαία άνοδο οδεύουν οι μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, καθώς το επενδυτικό κλίμα παρέμεινε ανοδικό στην εκπνοή του χρόνου, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο δείκτης μετοχών αναδυόμενων αγορών της MSCI Inc. αυξήθηκε έως και 0,6% στις ασιατικές συναλλαγές, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 14 Νοεμβρίου. Οι αγορές της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τεχνολογική βαρύτητα, ηγήθηκαν των περιφερειακών κερδών, με τις μετοχές της Samsung Electronics Co. να σκαρφαλώνουν σε ιστορικό υψηλό. Με άνοδο 2,2% σε πέντε συνεδριάσεις, ο δείκτης μετοχών βρισκόταν σε καλό δρόμο για την καλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από την περίοδο που έληξε στις 28 Νοεμβρίου. Οι αγορές στην Ινδονησία και το Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Ενώ οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών φαίνεται να είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν το 2025 σε υψηλό επίπεδο, καθώς ήδη έχουν σημειώσει άνοδο 30% από την αρχή της χρονιάς, οι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι οι προοπτικές εξαρτώνται από τις τάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την πορεία των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, δύο καταλύτες που ενέχουν αβεβαιότητα.
«Η πεποίθηση για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει άνιση. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας»εξηγεί ο Charu Chanana, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Saxo Markets στη Σιγκαπούρη. Η άνοδος «μπορεί να παραταθεί εάν το δολάριο ΗΠΑ παραμείνει αδύναμο, αλλά η μεγαλύτερη δοκιμασία έρχεται όταν επιστρέψει η ρευστότητα στις αρχές Ιανουαρίου».
Το γουόν οδηγεί την άνοδο
Το κορεατικό γουόν οδήγησε τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υψηλότερα την Παρασκευή εν μέσω ενός ασθενέστερου δολαρίου και εισροών σε τοπικές μετοχές. Το γουόν «σκαρφάλωσε» στο ισχυρότερο επίπεδο από τις 4 Νοεμβρίου, αφού οι αρχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι η υπερβολική αδυναμία του νομίσματος δεν είναι επιθυμητή και οι αγορές συναλλάγματος σύντομα θα δουν την «ισχυρή αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, το γιουάν της Κίνας παρέμεινε σταθερό αφού η κεντρική τράπεζα όρισε το ημερήσιο επιτόκιο αναφοράς της σε επίπεδο που ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, στο τελευταίο σημάδι της πρόθεσης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να επιβραδύνουν την ανατίμηση του νομίσματος. Η κίνηση αυτή έγινε αφότου το υπεράκτιο γιουάν ενισχύθηκε πέρα από το ψυχολογικό ορόσημο των 7 ανά δολάριο την Πέμπτη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2024.












![Χρυσή λίρα: Έσπασε το φράγμα των 1.000 ευρώ [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/lires_xryses_2020.jpg)












![Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/taxes-740202_1280.jpg)








