Μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία δεν υλοποιήθηκε πέρυσι επειδή ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ.
Μιλώντας σε ένα podcast, ο Λούτνικ είπε ότι η Ινδία είχε «τρεις Παρασκευές» για να ολοκληρώσει μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον πέρυσι και ότι ο Μόντι έπρεπε να καλέσει τον Τραμπ για να την κλείσει.
Ο Λούτνικ είπε ότι υπήρχε η προσδοκία ότι μια συμφωνία με την Ινδία θα σφραγιζόταν πριν από εκείνες με το Βιετνάμ ή την Ινδονησία, οι οποίες υπογράφηκαν στα μέσα του 2025, αλλά η προσπάθεια εκτροχιάστηκε επειδή το Νέο Δελχί «αισθάνθηκε άβολα» να οργανώσει μια κλήση μεταξύ Μόντι και Τραμπ, αναφέρει το Bloomberg.
«Έτσι είπα – Πρέπει να έχετε τον Μόντι, όλα είναι έτοιμα. Πρέπει να βάλετε τον Μόντι να καλέσει τον πρόεδρο. Και ένιωθαν άβολα να το κάνουν», δήλωσε ο Λούτνικ στο All-In Podcast που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. «Έτσι, ο Μόντι δεν τηλεφώνησε».

Η Ινδία αρνείται τα σχόλια Λούτνικ
Η Ινδία απέρριψε τα σχόλια ως ανακριβή αργότερα την Παρασκευή. «Ο χαρακτηρισμός αυτών των συζητήσεων στις αναφερόμενες δηλώσεις δεν είναι ακριβής», δήλωσε ο Ραντίρ Τζαισβάλ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, αναφέρει το Bloomberg.
Πρόσθεσε ότι η Ινδία και οι ΗΠΑ ήταν κοντά σε μια εμπορική συμφωνία «αρκετές φορές» και ότι ο Μόντι και ο Τραμπ μίλησαν τηλεφωνικά οκτώ φορές πέρυσι.
Η Ινδία είναι από τις τελευταίες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν ακόμη κλείσει εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 50% στις ινδικές εξαγωγές – το υψηλότερο ποσοστό στην Ασία – τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω των αγορών ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι δασμοί έχουν επιδεινώσει τους δεσμούς μεταξύ των μακροχρόνιων εταίρων και παραμένουν σε ισχύ παρά τους πολλαπλούς γύρους εμπορικών συνομιλιών. Οι Τραμπ και Μόντι έχουν μιλήσει τέσσερις φορές από τον Σεπτέμβριο σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις σχέσεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για μια εμπορική συμφωνία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επίσης εξοργίσει το Νέο Δελχί με επανειλημμένους ισχυρισμούς ότι μεσολάβησε για μια εκεχειρία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης ένοπλης σύγκρουσης τον Μάιο – ισχυρισμός που η Ινδία έχει αρνηθεί.





































