Θετικά είναι τα μηνύματα που έλαβε η UBS από τους αμερικανούς επενδυτές για τις ελληνικές (και όχι μόνο) τράπεζες, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους.
Ειδικότερα, μετά από επαφές με εκτός Ευρώπης επενδυτές, η UBS διαπίστωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα μεταβάλει το ύψος των επιτοκίων και η χαμηλή αποτίμηση δίνουν ώθηση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και τη νέα χρονιά. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από πιο αδύναμη σχετική απόδοση των μετοχών το 4ο τρίμηνο του 2025, οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν δυναμικά το 2026.
Η Alpha Bank κερδίζει 12%, η Eurobank άρχισε το έτος με +11%, η Εθνική με +9% και η Πειραιώς με +13%.
Οι αναλυτές συμφωνούν με τις συστάσεις Buy (αγορά) για όλες τις ελληνικές τράπεζες υπό κάλυψη, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει ως κορυφαία επιλογή στα χαρτοφυλάκια. Πολλοί επενδυτές διακρατούν αρκετές ελληνικές μετοχές για να εξασφαλίσουν επαρκή έκθεση, παρά την σχετικά χαμηλή ρευστότητα, τονίζει η UBS.
Μετά το ράλι… τι
Η μεγάλη ανοδική κίνηση του ευρωπαϊκού (γενικότερα) τραπεζικού τομέα κρατά ωστόσο τους επενδυτές σε επιφυλακή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των τελευταίων roadshows που έκανε η UBS. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν άνοδο 8% από τη δημοσίευση των εκτιμήσεων για το 2026 στις 9 Δεκεμβρίου 2025, προσφέροντας συνολική απόδοση 77% σε επίπεδο 12μήνου.
Με δείκτη τιμής προς κέρδη (βάση εκτιμήσεων 2027) στο 9,4x, πολλαπλάσιο TNAV 1,6x, ROTE 15-16%, κόστος ιδίων κεφαλαίων 10,2% και διανεμημένο μέρισμα 7,0%-8% για τα 2026 και 2027 αντίστοιχα, οι επενδυτές βλέπουν λογικά μικρότερα ανοδικά περιθώρια πλέον και εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία για εξωτερικούς κινδύνους.
Ωστόσο, δεν εντοπίζουν παράγοντες που να οδηγούν σε πτώση αποκλειστικά στον τραπεζικό τομέα. Η γεωπολιτική, αν και συζητείται σε όλες τις συναντήσεις, θεωρείται γενικός κίνδυνος για τις αγορές μετοχών και όχι ειδικά για τις τράπεζες.
Ο κλάδος υπεραπέδωσε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές πριν από ένα χρόνο. Τότε, η αγορά δεν είχε πειστεί ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα σταθεροποιούνταν περίπου στο 2% (βοηθούμενα από ίσως το μεγαλύτερο πρόγραμμα δαπανών στην ιστορία), ότι η ανάπτυξη δανείων και καταθέσεων θα επιταχυνόταν σχεδόν παντού, ότι οι πιστωτικές ζημίες θα παρέμεναν χαμηλές και ότι οι διεθνείς αγορές μετοχών θα σημείωναν νέα ιστορικά υψηλά.
Ο μέσος όρος δεν δίνει την εικόνα
Σύμφωνα με την UBS, παρότι ο κλάδος έχει επανατιμηθεί και μαθηματικά αφήνει λιγότερα περιθώρια ανόδου, οι επενδυτές δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο σε συνολικά στοιχεία. Υπάρχουν μετοχές που εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η BNP αναβαθμίστηκε σε Buy και προστέθηκε στα κορυφαία picks για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Επιπλέον, στην επικοινωνία με επενδυτές στις ΗΠΑ τονίστηκε η προοπτική υπεραπόδοσης της ABN AMRO.
Επίσης, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), αν πρέπει να επενδύσουν σε τράπεζες με χαμηλή αποδοτικότητα ή σε εκείνες που έχουν καλύτερη θέση στην εφαρμογή της AI, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Ισχυρή ανάπτυξη δανείων, σύνδεση με ευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια, πιθανή άνοδος αν επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία, με την Erste ως προτιμώμενη τράπεζα CEE).
Άλλα θέματα ήταν η στρατηγική μειωμένης έκθεσης στις νορβηγικές, στις γαλλικές (με ενδιαφέρον για BNP λόγω διαφορών αποτίμησης) και στις βρετανικές τράπεζες, με την Barclays να παραμένει κορυφαία επιλογή παρά τους κινδύνους, ενώ η NatWest θεωρείται ελκυστική για τους στόχους στρατηγικής που αναμένονται τον Φεβρουάριο.



































